Hoşgeldiniz  

Alzheimer Hasta İçin Zor, Hasta Yakını İçin Zorlu Mücadele

admin | 21 Kasım 2019 | Manşet, Spor, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Alzheimer’lı hasta artışına dikkat çeken Alman Alzheimer Akademi Başkanı Mefküre Ülker, toplumsal bilincin oluşturulması ve hasta yakınlarının eğitimi zorunluluk haine geldiğini kaydetti.

ALZHEİMER’LI HASTA YAKINI MUTLAKA DESTEK ALMALI…

Alman Alzheimer Akademi Başkanı Mefküre Ülker: “Alzheimer’lı hasta sayısının hızla artması, toplumsal bilincin oluşturulması yanında hasta yakınları ile bakımını üstlenenlerin mutlaka eğitim almasını da zorunlu hale getirmiştir.”

ALZHEİMER HASTA İÇİN ZOR, HASTA YAKINI İÇİN ZORLU BİR MÜCADELE…

Alman Alzheimer Akademi Başkanı Mefküre Ülker, hızla artan Alzheimer hastalığı konusunda Türkiye’de yeterli bilincin oluşmadığının görüldüğünü, özellikle de hasta yakınlarının bilinçlendirilmesi ve destek almasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı sayısının hızla artış göstermesi neticesinde Alzheimer oranında yükseliş yaşanmasının kaçınılmaz olduğuna vurgu yapan Ülker, bunun yanında insan ömrünün uzamasıyla beraber Alzheimer riskinin de artacağını kaydederek toplumsal bilincin artırılmasına dikkat çekti.

Ülker, 65-70 yaşlarında yüzde 3 ile 7 arasında görülen Alzheimer’in 85 yaş üzeri kişilerde yüzde 47’ye çıktığını hatırlatarak hasta bakımı konusunda hasta yakınlarının bilinçlenmesi ve destek alması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE’DE 600 BİN CİVARINDA ALZHEİMER’LI HASTA VAR

Aynı zamanda Almanya’da faaliyet gösteren Türk Alzheimer Derneği’nin Başkanı da olan Ülker, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada şu an 50 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğunu, Türkiye’de ise şu an 600 binin üzerindeki hasta sayısının hızla artabileceğini kaydetti. Ülker, bu duruma rağmen hastalığın yeterince tanınmadığını; bakım uygulamalarının da bilinçsiz yapılarak yetersiz kaldığını anlattı.

HASTA İÇİN ZOR, HASTA YAKINI İÇİN ZORLU MÜCADELE

Ülker, Alzheimer hastalığının artan görülme sıklığına bakıldığında herkesin potansiyel hasta yakını olabileceğini ve toplumsal bir farkındalık ve bilinç oluşturmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Hasta yakınlarının bu konuda destek almaları gerektiğini de hatırlatan Ülker, şu bilgileri verdi:

“Alzheimer, hasta için olduğu kadar hasta yakını için de zor, bakım süreci de bir o kadar zorlu ve hassas yaklaşım gerektiren bir süreçtir. Hasta yakınları veya hasta bakan kimseler mutlaka profesyonel danışmanlık hizmeti ve eğitim almalılar. Hastalık, farklı evrelerle yaşanan düşünce, beceri, davranışlardaki değişim, konuşma, yürüme, yer yön kaybı, unutkanlık gibi hayatı etkileyen bulgularla hasta yaşamını; iletişim, doğru yaklaşım, güvenlik endişesi gibi durumlarla da hasta yakını ya da bakımını üstlenen kişileri direkt olarak etkilemektedir. İşte bu noktada hastaları Alzheimer’in yıkıcı etkilerinden korumak, hastalık etkilerini en aza indirgeyecek, onlara bu evrede güvenli bir ortam sunacak yaklaşımı sergilemek büyük önem taşımaktadır. Özellikle bakımı üstlenen kişiler mutlaka eğitim almalı, hassas, titiz, özenli, hasta psikolojisini tanıyarak ve bilimsel metotları kullanarak bakımını gerçekleştirmelidir.”

ALMAN ALZHEIMER AKADEMİ HAKKINDA

Alman Alzheimer Akademi, 2014 yılında Almanya’da faaliyete başlayan Türk Alzheimer Derneği’nin Kurucusu Tıp Ekonomisti, Bilişsel Eğitim Uzmanı ve Demans Denge Modeli Eğitim Uzmanı Mefküre Ülker tarafından 2019 yılı itibariyle Türkiye’de çalışmalarına başlamıştır.

Ankara merkezli olarak başlayan çalışmalarını tüm Türkiye’de sürdürmeyi hedefleyen Alman Alzheimer Akademi, Alzheimer, Demans, sağlıklı yaşlılık konularında toplumsal bilinç ve farkındalığın oluşturulmasının yanı sıra, hastalık süreci ve bakımı hakkında ihtiyaç duyulan tüm hizmet ve desteği sağmak amacıyla kurulmuştur.

Alman Alzheimer Akademi, dünyada ve Türkiye’de sürekli artan Alzheimer ve Demans hastalığı ile ilgili alanında uzman isimlerle verilen danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra, kişiye özel eğitim ve istihdam desteği konularında da çalışmalarını sürdürmektedir.

Düzenlediği seminerler ile hastalık süreci ve doğru bakım konularında toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen Alman Alzheimer Akademi, sosyal, psikolojik ve hukuki konularda da hastalara ve hasta yakınlarına hizmet vermektedir.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.