Hoşgeldiniz  

Adalar’da Fayton Başına 300 Bin TL Verilecek

admin | 17 Ocak 2020 | Genel, İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

Adalar’daki fayton sorunu ile ilgili çalıştıklarını kaydeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’daki fayton geleneğine de işaret ederek, fayton başına 300 bin TL verileceğini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul’un sorunları arasında Adalar’daki fayton sorunun da olduğunun altını çizen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’daki fayton sorunun dünden bugüne oluşmuş bir konu olmadığını kaydederek; “Fayton, Adalar’ın geleneğinde de olan bir kültür. Bunun altını çizelim. Biz bunu yok saymıyoruz. Ama onlarca yıldır kötü yönetilen bu süreç, geldiğimiz noktada ne yazık ki hiçbirimizin, toplumun hiçbir kesiminin vicdanına sığmayacak bir noktaya gelmiştir. Adalar’da bu süreç, ne yazık ki olumsuz kullanılmıştır. Bu, insanların canını acıtmaktadır. Biz, bu konuya çözüm bulma çabamızı aylardır yapıyoruz. İnceliğimizi ve titizliğimizi buradan anlayabilirsiniz.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’daki fayton sorununun çözümüne yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

FAYTONLARIN PİYASA DEĞERİ VAR

“Biz de fayton meselesini dahi defalarca Adalar’a gidip, işin paydaşlarıyla konuşup, çalıştaylar yapıp, nasıl çözeceğimize dair bütün toplumsal dinamikleri harekete geçirip demokratik metotları kullanma çabamız aslında örnektir. Faytonların geçmişten bugüne gelen bir hakları var. Bugün oradaki faytonların bir piyasa değeri var.”

FAYTON BAŞINA 300 BİN TL VERİLMESİ BÜTÜN SİYASİ PARTİLERİN KARARI

“Biz, bu piyasa değerinde de bu işten emekçi olarak geçimini sağlayan insanların da mağdur edilmemesi hususunda bir karar alması gerektiğini, bundan sonraki taşıma süreçlerinin tümüyle kendi hizmetleri olarak üzerinden yapacağını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT olarak taşıma hizmetlerini vereceğini, yok olan haklarına dair de bir kereye mahsus fayton sahiplerine 250’şer bin TL verme konusunda fikrini kurumumuz beyan etmiştik. Meclisimiz fayton başına 300 bin TL verilmesinin daha doğru olacağını belirtmiştir bütün siyasi partilerin kararıyla.”

ATLARIN DA SATIN ALINMASI KONUSUNDA KARARIMIZ VAR

“Biz şimdi bu uygulamaya geçiyoruz. Atların da satın alınması konusunda bir kararımız var. Onları da valilik, Tarım Bakanlığı ve ilgili kişilerle görüşüyoruz. Bunların Tarım Bakanlığı uygun haralarında bakımıyla ve süreçle ilgili iş birliği yapıyoruz.”

HİZMETİ AKSATAMDAN GEÇİŞİ SAĞLAYACAĞIZ

“Gerçekten hassas bir biçimde atların oraya nakledildiği, faytoncuların haklarının ödendiği ve yeni ulaşım sistemiyle Adalar’a uygun, çevreyi kirletmeyen, elektrikli araçlarla ve de turistik anlamda da farklı elektrikli araçların dizayn edilerek, sürece katılmasını sağlamak ki bu konuda da bir yarışma hazırlığımız var. Hizmeti de aksatamdan bu geçişi sağlayacağız. Adalar’da kimsenin canını sıkmadan, canını yakmadan, ebette faytonları seven bir kitlenin olduğunu da biliyorum. Bunun bir gelenek olduğunu da biliyorum.”

MECLİSİ KARARIYLA FAYTON PLAKALARI İBB’YE GEÇTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, önemli bir karara imza atarak uzun zamandır gündemde olan Adalar ilçesindeki fayton ve atlarla ilgili soruna çözüm getirdi. Ocak ayının ilk meclis toplantısında Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün teklifi üzerine ilgili komisyona gönderilen Adalar’da toplu taşımacılıkta kullanılan at ve araçlarıyla ilgili rapor bugün, İBB meclisinde gündeme geldi. İBB Meclisi Hukuk, Plan ve Bütçe, Tarım Orman Hayvancılık ve Su Ürünleri komisyonlarının ortak raporu olarak Meclise sunulan teklif, oy birliğiyle kabul edildi.

Rapora göre İBB, Adalar’da bulunan 277 tescilli fayton plakasının her birine 250 bin lira ödeyerek alacaktı. Meclis’te teklif görüşülürken tutarın plaka başına 300 bin liraya yükseltilmesi teklif edildi. 300 bin liralık teklif oy birliğiyle onaylandı.

Rapor, ayrıca atların adedinin 4.000 TL bedelle (fayton başına en fazla 6 at) Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü tarafından satın alınması ve ulaşım hizmetinin UKOME tarafından belirlenecek sayıdaki elektrikli araçla yapılmasını kapsıyor.

Oylamanın ardından Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül söz alarak faytonculuğun çok boyutlu bir biçimde değerlendirilmesinin gerekliliğini vurguladı. Adalar dışına çıkarılacak atlara dikkat çeken Gül, bu atların sağlıklı bir biçimde yaşamlarını sürdürmesi için işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Gül, karardan dolayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, siyasi parti grupları, ilgili komisyonlar ve İBB Meclisi’ne teşekkür etti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.