Hoşgeldiniz  

2020 yılı asgari ücret Açıklandı: Asgari Ücret Kaç Lira?

admin | 26 Aralık 2019 | Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Son Dakika, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Asgari ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, 2020 yılında uygulanacak asgari ücretin yüzde 15 artışla brüt 2 bin 943 TL, net 2 bin 324 TL olarak belirlendiği belirtildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

2020 yılında uygulanacak asgari ücret açıklandı.  İşte 2020 Asgari Ücret tutarı: 2020 yılı asgari ücret yüzde 15 artışla brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira.

7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde, 2020 yılı asgari ücret belirleme çalışmaları tamamlandı.

Toplantılarının ilkini 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında, ikincisini 10 Aralık’ta Türk-İş’te, üçüncüsünü 17 Aralık’ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapan komisyon, dördüncü toplantı için yine Bakanlıkta bir araya geldi.

ÇALIŞANLARIMIZ VE ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Toplantı sonunda 2020 yılında geçerli olacak asgari ücret rakamı Bakan Selçuk tarafından açıkladı.

Toplantı sonrası Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücret çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada; “Toplantımızın tüm çalışanlarımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Asgari ücret tespit çalışmaları beşer üyeyle temsil edildiği 15 üyeden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından yapılmaktadır. Komisyonumuz ilk toplantısını 2 Aralık’ta yine bu salonda yapmıştı. Komisyon çalışmalarına sundukları değerli katkılardan dolayı Türk İş’e TİSK’e ve tüm kamu temsilcilerimize teşekkür etmek isterim. Biz her daim çalışmalarımızı istişare yoluyla, tüm tarafların görüşlerini göz önünde bulundurarak yürütmeyi önemsiyoruz. Sosyal adaleti pekiştirmeyi, işçilerimizi ve işverenleri birlikte korumayı, kayıtlı istihdamı artırarak çalışanlarımızın sosyal güvencesini sağlamayı, kaynaklarımızı da daha etkin kullanarak sürdürülebilir kalkınmayı temel önceliğimiz olarak görmekteyiz.” Dedi.

2002 ASGARİ ÜCRETİ NET 2 BİN 324 LİRA

Bakan Selçuk, asgari ücretin net olarak 2 bin 324 lira olarak belirlendiği görüşmeler sonrasında açıklamasında “2002 yılında net 184 lirayı, 2019’da 2 bin 20 liraya yükseltmiş olduk. Reel olarak yüzde 142 artık sağlamıştık. Asgari ücreti konuşurken bizim hükümet olarak aldığımız her politikada herkese ulaşmayı da hedeflemekteyiz. 3 çocuklu ve evli bir çalışanın asgari ücreti 2 bin 479 lira olacak.” İfadelerine yer verdi.

SENDİKA NE İSTİYORLAR?

Asgari ücret Tespit Komisyonu belirleme görüşmeleri sırasında, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 558 lira zam beklediklerini söylemişti.

Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin devam eden görüşmelerde 3 sendikadan ortak açıklama gelmiş ve Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, 2 bin 578 TL’den geri atmayacaklarını duyurmuşlardı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.