Hoşgeldiniz  

Yaşa Uygun Kitap Seçilmeli

admin | 15 Ocak 2013 | Eğitim, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Türkiye A- A+

kitap

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, çocukların yaşlarına uygun kitaplar ile okumaya alıştırılmaları, yanlış tercihlere dikkat çekti.

Yaşa uygun kitap

Yaş seviyesine uygun olmayan kitapların, çocukların okuma alışkanlığına olumsuz etkisi var

Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Başkanı Bayram Murat, çocukların kitaplarla arkadaş olmalarının sağlanması ve kitap alınırken tavsiye edilen ürünlerin tercih edilmesini istedi. Çocukların, yaşlarına uygun kitaplar ile okumaya alıştırılmaları ve bu sürecin pekiştirilerek devam ettirilmesi gerektiğini belirten Murat, okuma alışkanlığının törpülenmesine neden olabilecek yanlış tercihlere dikkat çekti.

Murat, “Kitap okuma alışkanlığının temeli kitapla arkadaş olmakla başlar. Çocukların seviyelerine uygun olmayan kitaplar çocuk-kitap ilişkisini olumsuz etkiler. Çünkü kitap ve çocuk ortak bir dil konuşamazlar. Bu nedenle kitap alırken çok dikkatli olmalı hatta bir rehber eşliğinde veya tavsiye üzerine alınmalı.” dedi.

Yanlış kitap yönlendirmesinin çocuklarda okumayı engel haline getirebileceği uyarısında bulunan Murat, kitap fuarlarının bu anlamda önemli bir açığı kapattığını dile getirdi.

ABD durağan, Türkiye hareketli

Okuma alışkanlıkları konusunda yapılan bütün eleştirilere rağmen, kitap satış rakamları itibariyle ilginç bilgiler bulunduğunu belirten Murat, geliştirilen projelerin bu anlamda önemli katkısı olduğunun altını çizdi. ABD ve Avrupa’da kitap satış oranları durağan kalırken Türkiye’de bu istatistiklerin arttığını belirten Murat, “2011 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adrese dayalı nüfus sistemi sonuçları verilerine göre 6 ve daha yukarısı yaştaki nüfusta 553 bin 704 erkek ve 2 milyon 617 bin 566 kadın okuma yazma bilmemektedir. 2009 yılında 100 erkekten 3’ü okuma yazma bilmezken 2011 yılında 100 erkekten 2’si okuma yazma bilmemektedir. 2013 bu rakam %1 in altına inmesi tahmin edilmek 2009 yılında 100 kadından 12’si okuma yazma bilmezken 2011 yılında 100 kadından 8’i okuma yazma bilmemektedir. 2013’ te bu rakamın ise % 5 civarında olmasını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.