Hoşgeldiniz  

Usta Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Erol Günaydın’ı Kaybetik

admin | 15 Ekim 2012 | Genel, Gündem, Kültür & Sanat, Manşet, Özel Haber A- A+

Usta tiyatrocu, sinema oyuncusu, büyük sanatçı Erol Günaydın tedavi gördüğü Kadıköy Acıbadem hastanesinde 79 yaşında hayata veda etti.

Usta Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Erol Günaydın’ı Kaybetik

Recep Kenan/Ataşehir

Yarım yüz yılı bulan sanat yaşamında çok sayıda filim ve tiyatro oyununun yanı sıra başta TRT olmak üzere birçok televizyon kanalında yayınlanan dizilere imza atan sinema ve tiyatronun duayeni, usta sanatçı Erol Günaydın, bir süredir tedavi gördüğü Kadıköy Acıbadem hastanesinde yaşama veda etti.

Usta oyuncu yazı geçirmek için gittiği Bodrum’da aniden rahatsızlanması üzerine 22 Eylül’de helikopterle İstanbul’a getirilmişti. Günaydın’ın sağlık durumu akciğer enfeksiyonunu takiben ciddileşmiş, sanatçının bilinci kapanmıştı.

Türk tiyatro ve sinemasının en büyük isimlerinden Erol Günaydın, bir süredir tedavi gördüğü Kadıköy Acıbadem hastanesinde hayatını kaybetti. Günaydın`ın vefatını kızı Günfer Günaydın, Twitter`dan duyurdu.

Usta sanayçı Erol Günaydın’ın vefatı üzerine, Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden yapılan açıklamada, “Yoğun bakım ünitesinde pnömoni, böbrek yetmezliği, sepsis nedeniyle 12 Nisan 2012 tarihinden itibaren tedavi gören sanatçı Erol Günaydın, bugün saat 14.45’te, kalp yetmezliği sonucunda vefat etmiştir” denildi.

Basına yaptıkları açıklamada, Erol Günaydın’ın kızları Günfer ve Fatoş Günaydın babaları için 17 Ekim Çarşamba gün Ses Tiyatrosu’nda bir tören düzenleneceğini, aynı gün ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından sanatçının Feriköy Mezarlığı’da eşinin yanında toprağa verileceğini söyledi.

Erol Günaydın kimdir?

Kavuklu Hamdi`den İsmail Dümbüllülere kadar süren meddahlık geleneğinin son temsilcilerinden hem meddah, hem tiyatro sanatçısı olan Erol Günaydın; 1933 yılında Akçaabat doğumlu olup, adına şarkı bile yazılan Kiziroğulları lakaplı aileden gelmektedir.

Galatasaray Yatılı Lisesi`nden mezun olan Günaydın, Çetin Emeç, Mümtaz Zeytinoğlu, Tanju Bileda gibi isimlerin olduğu bir sınıfın öğrencisiydi. Erol Günaydın, o yıllarda önce hocaları hicvettiği küçük gösterileri ile sınıflar arasında turneye çıkar, sonra okulun tiyatro kulübüne girer.

Galatasaray Lisesi`nden mezun olduktan sonra Fransız ekolüyle gelenekselliği birleştiren sanatçı, ilk defa “Sinekli Bakkal” filminde Kız Tevfik tipiyle `zenne`liği denedi. Yıllarca zenne olarak sahneye çıkan Günaydın, 33 senedir Güneş hanım ile evli olup, 3 kız çocuğu babasıydı.

1960`da ilk sinema filminde oynayan Erol Günaydın, elli yıllık bir süre içinde çok sayıda filmin ve tiyatro oyununun yanı sıra TRT`de yayınlanan Çiçek Taksi adlı dizide de oynadı. Nasreddin Hoca tiplemesi, meddah gösterileri, Ayı Yogi seslendirmesi ve canlandırdığı diğer pek çok karakter günümüzün en tanınan ve kıdemli aktörlerinden biri haline gelmesini sağlamıştır.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.