Hoşgeldiniz  

UEFA’dan Türk takımlarına transfer ayarı

admin | 04 Ağustos 2012 | Dünya, Genel, Gündem, Manşet, Spor, Türkiye A- A+

Önümüzdeki sezondan itibaren uygulamaya konulacak olan UEFA’nın yeni mali kriterleri Süper Lig kulüplerinin transfer ücretini 75 milyon Euro azalttı.
18 takımın transfer harcaması 54.2 milyon Euro’da kaldı. Geçen sezon bu rakam 129.8 milyon Euro’ydu.

Hürriyet gazetesinin haberine göre; Geçtiğimiz transfer sezonunda 129.8 milyon Euro harcama yapan Süper Lig takımları bu sezon transferde hız kesti. Son 7 yılda hızla yükselen harcamalar bu sezon 75 milyon Euro azaldı. Transfer harcamaları 2005-2006 yılındaki rakamlarda kalırken, şimdiye kadar kulüpler 54.2 milyon Euro harcama yaptı. Geçtiğimiz yıllarda yurtdışındaki takımlara yüksek bonservis ücretleri ödenirken, bu sezon para Türk kulüplerinde kaldı. Bunda da UEFA’nın transfer harcamaları ve futbolcu ödemeleri yüzünden Beşiktaş’ı Avrupa Kupaları’ndan men etmesi etkili oldu. Kulüpler UEFA’nın yeni finans kurallarına uyum sağlamak için bu sezon transfer harcamalarını kıstı.

ŞAMPİYON GALATASARAY

Geçtiğimiz yıl transfere ortalama 7.2 milyon Euro harcayan Süper Lig kulüpleri bu sezon ortalama 3 milyon Euro harcama yaptı. Galatasaray transfer ettiği futbolcuların kulüplerine 20.8 milyon Euro ödeme yaparken, transferde şampiyon oldu. Galatasaray en fazla harcamayı ise Nordin Amrabat transferinde yaptı. Kayserispor bu transferden 8.6 milyon Euro kazandı.

FENERBAHÇE HIZ KESTİ

Sarı-kırmızılı takımı 10.8 milyon Euro ile Fenerbahçe takip etti. Bir önceki sezon transfere 35 milyon Euro harcayan Fenerbahçe bu sezon bütçeyi kıstı. Sarı-lacivertli kulübün bu sezon en büyük transferi ise Mehmet Topal oldu. Topal transferi için Fenerbahçe 4 milyon 500 bin Euro harcama yaptı. Fenerbahçe’nin transfer gelirleri de bir önceki sezonun altında kaldı. Sarı-lacivertli kulüp Dia’nın bonservis bedelinden 4 milyon Euro’yu kasasına koymayı başardı. Kulübün bir önceki sezon transfer gelirleri ise 27 milyon Euro’ydu.

1.5 MİLYON EURO HARCADI

Geçtiğimiz yıllarda transfere ortalama 18 milyon Euro bütçe ayıran Beşiktaş, bu sezon mali sıkıntılar nedeniyle sadece 1.5 milyon Euro harcadı. Son 10 yılın en düşük transfer harcamasını yapan Beşiktaş, kaybettiği futbolculardan da bonservis bedeli alamadı. Beşiktaş’ın bu sezon en pahalı transferi ise Olcay Şahan oldu. Siyah-beyazlı kulüp Olcay için 800 bin Euro ödeme yaptı. Ekonomik açıdan zor günler geçiren Beşiktaş, bu sezon genç oyunculara yöneldi.

FUTBOLDA MALİ KRİTERLER NASIL DEĞİŞECEK?

UEFA’nın “Finansal Fair Play” adıyla duyurduğu yeni dönem mali kriterleri uygulaması, 2012-2013 sezonuyla yürürlüğe girecek.

Düzenleme finansal yapıların disipline edilmesini hedefliyor.

Kulüpler bundan sonra gelirlerinin üzerinde harcama yaparak, bütçe açığı veremeyecek.

Kulüp sahipleri ve yöneticileri de kendi cebinden para harcayamayacak.

Malî kriterlerin esas amacı, futbol dışı fonların futbola aktarılmasına engel olmak.

Böylece kulüpler arasında dengesiz ve haksız rekabete izin verilmeyecek.

Kulüpler 2012-2013 sezonundan itibaren, transfer için gelirlerinden fazla harcama yapamayacak.

Bütçelerini aşanlar, UEFA’nın organizasyonlarına katılamayacak.

KASIMPAŞA TRANSFERE BEŞİKTAŞ’TAN FAZLA HARCADI

BU sezon transfere para harcamayan takımlar ise Gaziantepspor ve Akhisarspor oldu. Kadrosuna kattığı oyunculara bonservis bedeli ödemeyen Gaziantepspor Dany Nounkeu transferinden ise kasasına 3 milyon 300 bin Euro para koydu. Süper Lig’in yeni takımı Akhisarspor ise transfere hiç para harcamadı. Kulübün gelirleri de aynı kaldı. Yaptığı önemli transferlerle gündeme gelen Kasımpaşaspor ise transfere Beşiktaş’tan fazla para harcayarak 1.8 milyon Euro ayırdı. Kulüp futbolcu satışından ise hiç para kazanamadı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.