Hoşgeldiniz  

TBMM’DE BAYKAL BAŞKANLIĞINDA YEMİN ETTİLER

admin | 18 Kasım 2015 | Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

tbmm-yemin1 Kasım seçimi ile oluşan 26. Dönem Meclis üyeleri milletvekilleri en yaşlı üye sıfatı ile Deniz Baykal başkanlığında TBMM Genel Kurulundaki oturumla yemin etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

TBMM Genel Kurulu, Milletvekillerinin yemin töreni için saat 15.00’te toplandı.

TBMM Genel Kurulu birleşimi yemin töreni için açılırken locada yerini alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en yaşlı ikinci üye AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik etti.

EN YAŞLI ÜYE DENİZ BAYKAL YÖNETTİ

7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’dan görevi devralan Deniz Baykal, yeminlere başlanmasının öncesinde kısa bir konuşma yaptı. Baykal, 5 ay içinde iki ayrı milletvekili seçimini yaşayan Türkiye’de, üyelerinin bir kısmı iki kez seçilmiş bir TBMM olarak toplandıklarını kaydetti.

TANRIKULU, PARİS’TEKİ KATLİAM İÇİN SAYGI DURUŞU İSTEDİ

Baykal’ın konuşmasını tamamlamasının ardından CHP’li Sezgin Tanrıkulu ayağa kalkarak Paris’teki katliam için saygı duruşunda bulunulmasını önerdi. Oturumu yöneten Baykal, öneriyi Meclis’in çalışmalarına henüz başlamadığı gerekçesiyle kabul etmedi.

tbmm - Kopya

İLK YEMİN DAVUTOĞLU’DAN BEKLENİYORDU

26.Dönem milletvekillerinden ilk yemini, programı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun etmesi yönünde anlaşma sağlanmıştı. Ancak Davutoğlu, konuyla ilgili başvurusunun Başkanlık Divanı’na ulaşmasının ardından yemin edebildi.

12 Kasım’da YSK tarafından açıklanan 1 Kasım Erken seçim resmi kesin sonucu ile birlikte belirlenen takvim gereği 5 iş günü sonra TBMM toplanarak 26. Dönem parlamento üyelerini oluşturan milletvekilleri yemin ettiler. Yemin töreni gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

LEYLA ZANA’NIN YEMİNİ GEÇERSİZ

HDP milletvekili Leyla Zana’nın yemini metne bağlı kalınmadığı gerekçesiyle geçersiz sayılarak tekrar yemin etmek için davet edildi.

Alfabetik sıraya göre bütün illerin milletvekilleri yemin ettikten sonra yemin edemeyen milletvekilleri ile birlikte Mehmet Müezzinoğlu yemin ederek 26. Dönem milletvekilliği sürecini tamamladılar.

Meclis iç tüzüğüne göre milletvekilleri TBMM’nin yasama faaliyetlerine katılabilmek için yemin etmeleri gerekiyor.

Yemin etmeyen, ya da yemini geçersiz sayılan milletvekilleri özlük haklarını kazanıyor ancak, yasama faaliyetine katılamıyor.

SIRA MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.

Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım’da yapılması bekleniyor.

İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis’te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güven oylaması yapılacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.