Hoşgeldiniz  

RUSYA’YI ZİYARET EDEN ERDOĞAN,  PUTİN’LE GÖRÜŞTÜ

admin | 09 Ağustos 2016 | Dünya, Genel, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

rusya_turkiye_erdogan_putin (1)Resmi ziyaret için Rusya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya geldi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ankara-Moskova arasındaki uçak krizinden sonra ilk kez bir araya Liderlerin görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürerken 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Erdoğan’ın ilk dış ziyareti olmasının önemine dikkat çekiliyor.

Rusya’nın St. Petersburg kentindeki görüşme öncesi gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. İki lider bu sırada açıklamalarda bulundu.

rusya_turkiye_erdogan_putin (3)

İLİŞKİLERİMİZİ ESKİ SEVİYENİN ÖTESİNE TAŞIMAYA KARARLIYIZ

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İlişkilerimizin yeniden eski seviyelere ve hatta ötesine taşınması hususunda, iki taraf son derece kararlıdır ve gerekli iradeye sahiptir. Bugün yaptığımız görüşmeler neticesinde siyasi, iktisadi, kültürel ve beşeri alanlarda, Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyelere tekrar taşıyacak kararları almış bulunuyoruz” dedi.

PUTİN, DARBE SONRASI ERDOĞAN’I ARAYAN İLK LİDER

Türkiye’deki darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayan ilk liderlerden olduğunu hatırlatan Rusya Lideri Vladimir Putin her türlü darbe kalkışmalarına, anayasaya aykırı girişimlere karşı olacaklarını kaydederek, “Geçen sene Kasım ayında Rus askerlerin öldürülmesinden sonra ilişkiler düşük seviyeye alçaldı. Şu an Türkiye’nin iç siyasi durumu son derece zorlu. Türkiye’nin bu zorlu günlerinde buraya gelerek ziyarette bulunmanız iyi niyetinin ifadesidir. Bu gelişmeler her iki ülkenin hayrına olacaktır” dedi.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ OLUMLU SÜREÇTErusya_turkiye_erdogan_putin (2)

Türkiye-Rusya ilişkilerinin çok farklı olumlu bir sürecin içine girdiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaret talebini kabul eden Putin’e teşekkür ederek, ”Malum olaydan sonra süratle bir araya gelmemize vesile olması nedeniyle teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir” şeklinde konuştu.

Özel uçak “TUR” ile saat 13.15’te Rusya’nın St. Petersburg kentine inen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan Rusya ziyareti heyetinde yer alıyor.

İLİŞKİLER KRİZDEN ÖNCEKİ DURUMA DÖNMELİ

İki ülke ilişkilerinde önceliğin krizden önceki duruma dönmek olduğunun ifade edildiği görüşmelerde, Rusya tarafından uygulanan yaptırımların aşamalı olarak kaldırılacağı, Charter uçuşlar düzene sokulacağı ve ortak projelerin devamının sağlanacağı konusunda irade açıkladı.

ENERJİ PROJELERİ HAYATA GEÇECEK, SURİYE AYRI TOPLANTIDA

Türk-Rus ilişkilerindeki kilit nokta olan enerji enerji projelerini hayata geçirmek için somut adımlar atılmasının altının çizildiği, bu kapsamda Nükleer Enerji Santralini Ve Türk Akımı projelerinin gündeme geldiğinin ifade edildiği açıklamalarda, Suriye konusunu ayrı bir toplantıda ele alınacağı kaydedildi.

ERDOĞAN “DEĞERLİ DOSTUM PUTİN”E TEŞEKKÜR”

“Değerli dostum Putin’e daveti ve misafirperliği için teşekkür ediyorum” ifadeleri ile “Dostum” dediği Purtin ile yapılan görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin eski seviyeye taşınmasında kararlı olduklarını, Savunma sanayi alanında işbirliğinin artıracağını, Akkuyu’ya stratejik yatırım statüsü vereceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesine sıcak baktıklarını vurgulayarak; Rusya Lideri Putin’in darbe girişimi sonrası hemen kendisini aramasının dayanışma açısından önemine dikkat çektiği açıklamasında , Türk Akımı projesinin hızlı şekilde hayata geçirilmesi konusunda görüş birliği olduğunu söyledi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.