Hoşgeldiniz  

Nimetullah Topu ‘Ataşehir’de Hizmet Belediyeciliği Hedefliyoruz’

admin | 22 Mart 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Röportajlar, Siyaset A- A+

nimetullah topu_4Seçimlere hazırlanan Ataşehir’’deki yerel seçimlerin taraflarından biri olan, Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Av. Nimetullah Topu konuğumuz oldu itvhaber.com’da.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir seçimlere hazırlanıyor. Çetin bir mücadele şeklinde geçeceği beklenen Ataşehir’deki yerel seçimlerin taraflarından biri olan, Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Av. Nimetullah Topu konuğumuz oldu itvhaber.com’da.

Yaklaşan seçimler başta olmak üzere Ataşehir’i, sorunlarını ve Ataşehirlilerin beklentilerini konuştuk İlçe Başkanı Av. Nimetullah Topu ile. Biz sorduk “imar meselesini hizmet olarak görüyoruz” diyen Başkan Topu yanıtladı sorularımızı. Tabii sorularımız Ataşehirliler, siz okurlarımız adına sorulmuş sorular. Sizlerin bu konularda beklentilerinizi karşılamak amacı ile yaptığımız Nimetullah Topu söyleşisi;

 

nimetullah topu_2

Sayın Başkan hoş geldiniz, bizim için onur sizi misafir etmek. Ataşehir’in genel durumu ile ilgili bir değerlendirme alabilir miyiz?

Yaklaşık dört yıl oldu 2009 yerel seçimleri sonrası muhalefet görevimizi yapmaya çalışıyoruz Ataşehir’de. Mevcut belediye de çalışmalarını yürütüyor. Tabii bu çalışmaları Ataşehirliler takdir edecektir. Bizim yaptığımız eleştiri şu yönde; Ataşehir nüfus büyüklüğü açısından İstanbul’un 19, ilçesi, bütçe büyüklüğü açısından 5. İlçesi. 350 milyonluk bütçesiyle İstanbul’un 39 ilçesi içerisinde bütçe büyüklüğü açısından 5. büyük ilçe Ataşehir. Bu kadar bütçeye sahip olmamızın temelinde Ataşehir’in konum olarak yükselen gayrimenkul ve lüks konut sektöründe zenginleşen ve bir bölge olması. Ataşehir sakinlerinin, vatandaşlarımızın emlak vergileri ile belediyeye katkı konusunda diğer bölgelere nazaran daha titiz bir halkımızın olması da önemli etkenlerden.

Bu konuda belediyenin hem hükümetin genel bütçesinden aldığı pay, hem vatandaşlardan topladığı vergiler ile inşat sektörünün de bölgede hareketli olmasından kaynaklanan imkânlar sayesinde Ataşehir’in bütçe sorunu yok. Bu dört yıldır böyle. Ataşehir’in dört yıldır bütçe sorunu olmadı.

Ataşehir’de 4 yılda yaklaşık 1 milyar eski para ile 1 katrilyon bütçe oluştu. Bu bütçenin muhakkak ki mutat giderler ve personel giderler gibi kısmı var. Bunun dışında, bu bütçenin giderlerden kalan kısmı ile ne yapıldı? Açıkçası yapılan işler bu bütçe büyüklüğüne yakışan işler değil.

Belediyenin bu bütçeden ortaya koyduğu kalıcı bir eser yok. Yapılmış olan Nikah Salonu, Belediye Meclis Binası ve Belediye Hizmet Binası bir tane de devam eden kültür merkezi inşaatı var. Bunlar bu bütçeden karşılanmış yatırımlar değil. Nikah salonu Kadıköy Belediyesi döneminde Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün projesidir. Yapımı Ataşehir Belediyesi dönemine rastlamıştır. Belediye Binası TOKİ tarafından verilmiştir. Belediye Binası’nda bütçeden pay almak yerine çok ciddi anlamda katkı sağlamıştır Ataşehir Belediyesi’ne. Örnek Mahallesi’ndeki kültür merkezi de bir bağışçı tarafından yaptırılmıştır.

Ataşehir Belediyesi’ne yönelik temel eleştirimiz, 1 milyar liraya yaklaşan bütçe ile ortaya bir tane kalıcı eser koyamamış olmasıdır. Kaynakların doğru kullanılmadığını düşünüyoruz. Sağlık yatırımı ve birkaç park yatırımı dışında Ataşehir halkının yaşamını kolaylaştıracak kayda değer bir yatırım yapılmadı. Bizim eleştirilerimizin temelinde bu var.

Özellikle bu bütçe ile ilgili imar, mülkiyet sorunları ve trafik ile ilgili yatırım yapılmadığını düşünüyoruz. Ataşehir’in nüfusu 250 bin iken aynı yoları vardı. Şimdi 400 bin nüfuslu bir ilçe oldu yine aynı yollar var. Trafik ile ilgili hiçbir yatırım yapılmadı Ataşehir’de.

 

nimetullah topu_7
İlçe Belediyelerinin trafik sorunlarının çözümüne yönelik yatırım yapma yetkisi var mı?

Tabii ki var. İlçe belediyelerinin her konuda yetkisi var. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı ana ölçekte projeler de var. Ama bu projelerle ilgili de Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir çalışma yürütülemedi. Ataşehir Belediyesi’nin kendi yapabilecekleri de yapılamadı. Bir Atatürk Caddesi’nin parke taşlarını döşememiz bile iki yılımızı aldı. Küçükbakkalköy’ün merkezi trafiğe kapatıldı. Yapılan işle ilgili kamuoyu araştırması yapıldı mı? Bölge insanı istiyor mu?

Bir kere yapılan iş uzun sürdü, orası trafiğe kapalı hala. 6 aydır Küçükbakkalköy’ün merkezinde kullanılamayan bir cadde ve 8 sokak vardı. Trafiği rahatlamadığı gibi daha da keşmekeş haline getirdi. Bu gün Ataşehir’in bir noktasından bir başka noktasına gitmek kabus haline geldi. Ataşehir Belediyesi’nin trafik konusunda kendi yapacağı yatırımların yanında projeler üretip üst kurumlarla işbirliğine gidebilse çözüm yolunda önemli adımlar atılacağını düşünüyorum.

Ümraniye Belediyesi bu konuda önemli bir örnektir. Küçüksu Kavşağı’nı Ümraniye Belediyesi kendisi yaptı. İlçe belediyesi çok acil bulduğu konular ile ilgili projeler üretebilir. Bu projeleri Büyükşehir Belediyesi’ne götürebilir. Büyükşehir Belediyesi de Ataşehir Belediyesi de kamuya ait kurumlar koordineli olarak çalışmak zorundadırlar. Büyük şehrin ciddi anlamda bizim de talep ve takip ettiğimiz yatırımları var.
nimetullah topu

 

Bu kapsamda Ataşehir’in trafik sorununun çözümüne yönelik İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımı var mı?

Küçükbakkalköy’de bir kavşak düzenlemesi yapılıyor. Yeniçamlıca’da kavşak düzenlemesi yapıldı. Bunların dışında iki metro hattını bağlayan bağlantı hatları, metro ve havaray yatırımı var.

Ataşehir’de Başlayıp Biten Metro Projemiz Var.

Ataşehir’in merkezindeki trafik sorununun çözümü ile ilgili sizin projeniz var mı?

Ataşehir’in merkezindeki trafik sorununun çözümü ile ilgili çok büyük yatırımlar gerekiyor. Biz inşallah 2014 projelerimizin içerisinde trafiği rahatlatacak çok büyük yatırımları var. Bu yatırımları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Trafik sorununu çözümüne yönelik projelerin temelinde metro yatırımı var. Anadolu Yakası’ndaki iki metro hattının bağlantısının Ataşehir’den geçmesi planlanıyor. Bu konuda şu anda yoğun bir emek sarf ediyoruz. Kurumlarımızla görüşüyoruz. Bu metro Ataşehir’in trafiğini rahatlatacak bir şekilde, başlangıcı, bitişi Ataşehir’in içinde olacak. Başlangıcı Ataşehir sınırlarında Yenisahra, Kozyatağı ya da Bostancı olacak, bitişi ise Çakmak ya da İMES duraklarından bir tanesi bağlayacak. Bu projenin startını 2014 öncesinde vermek istiyoruz.

Ataşehirliler AVM’lerde Gezmekten Sıkıldılar, Açık Alan İstiyorlar

Ataşehir’de uygulamaya girecek yeni imar planları sonucu bölgede yaşanacak yoğunluk artış ve buna ilave hizmete girecek, Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nin açılması ile bölgeye gelecek finans ve hizmet kurumalarının doğuracağı yoğunluk için şimdiden tedbir alınması gerektiğini düşünüyor musunuz?

Bizim Ataşehir’imizin çevre yollarına 5 girişi 4 çıkışı var. Ataşehir’in karakteristik özelliği çevresinin ana arterlerle örülü olması. E6, E5, Libadiye caddesi. Biz birkaç giriş çıkış daha oluşturulmasını istiyoruz. Özellikle Batı Ataşehir’de, Barbaros ve Yenisahra mahallerinin yeni imar planlarının hayata geçmesi ile birlikte ciddi bir yoğunluk artışı olacağını öngörmekteyiz. Bat Ataşehir ve Barbaros bölgelerimizde yeni alt ve üst geçitler, yeni kavşaklar planlamalıyız. Bu çalışmaları inşallah 2014’te halkımızla paylaşacağız.

Önümüzdeki dönem inşallah iktidar olarak Ataşehir’i, Ataşehir Belediyesi’ni Ak Partili yaptığımız zaman önceliğimiz, en temel sorunumuz olan trafik sorununu çözmek olacak. Gerekirse çok ciddi kamulaştırmalar yapıp, Ataşehir’in kendi trafiğini, şehir trafiğini çözeceğiz. Tabii ki Büyükşehir ile birlikte yürütülecek yatırımlar bunlar.

Ataşehir’de şu anki nüfus yapısını ve ön görülen yoğunluk artışının ihtiyacını belirledik. Burada yaşayan insanlar burada yaşamaktan memnun. Ataşehir nezih bir yer. Güvenlik açısından, şehir içi, merkeze yakın.

Ataşehirin iki temel eksiği var. Birincisi, sosyal donatı alanları eksiği var. Ataşehir’de bu gün sosyal kültürel bir tesis bulamazsınız. Tabii sonradan ilçe olmanın handikapları bunlar. Bir yüzme havuzu bulamazsınız. Bir tiyatrosu yok. Bir spor alanı yok. Yeşil alanları çok az. Halkımızın vakit geçirebileceği bir alan yok. Hafta sonları insanlar AVM’lerde gezmekten sıkıldılar. İnsanlar artık açık havada gezmek istiyor. Herkes yıllık 2000 TL verip bir spor kulübüne üye olamıyor. Biz bunu sosyal belediyecilik anlayışı ile Ataşehir’de yaşayan insanların spor yapabileceği, yüzme havuzunda yüzebileceği, çok küçük ücretlerle ailecek spor yapabileceği alanları oluşturacağız inşallah.

Nihat Hatipoğlu_Ataşehir_ Ak Parti sohbet (6)

Ataşehir’e Girip Çıkarken Trafik Mücadelesi Veriliyor

İkincisi ise; insanlarımız hafta içi arabası ile işe giderken, hafta sonları Ataşehir’den çıkma mücadelesi veriyorlar. Ya da işten geldiğinde Ataşehir’e girme mücadelesi veriyor. Biz bu sürçte bu sorunların çözümünü gerçekleştirecek projeleri hayata geçireceğiz. Bizim önümüzdeki dönemde 5 yıllık Ak Partili Ataşehir Belediyesi’nin iki önemli taahhüdü var. Kalıcı eserler oluşturacağız. Ki biz bu gün belediyeyi eleştiriyoruz bu konuda. Sadece ticari kaygılarla değil, halkımızın kullanacağı ücretsiz ya da düşük ücretli faaliyetlere katılabileceği projelerimizi açıklayacağız.

Ataşehir’de yapılan işlerin tamamı ticari kaygılarla yapılan işlerdir. Belediye binası kat karşılığı verilen iş karşılığı ticari kaygı ile yapılmış. Belediye’nin ciddi bir kaybı var. Yeşil alalar sosyal mekanlar haline getirilip Belediye tarafından 30 yıllığına 3000 Liraya kiraya verilmiş. Kendisi 180 bin lira kira alıyor. Erguvan Park’tan söz ediyorum.

Novada AVM; Nikah Sarayı yapılmış Nikah Sarayı’nın % 70’i alışveriş merkezi. Örnek Merkezinde bir bağışçı kültür merkezi yapıyor kullanım hakları bağışçıya ait.

Doğu Ataşehir’de kültür merkezi yapmak istiyorlar. İçerenköy’deki Tanzim Alanı’nı nın hepsini ya yap işlet devret ya da kat karşılığı yapmayı düşünüyorlar.

Maalesef Ataşehir Belediyesi’nin yaptığı işlerin temelinde birilerine para kazandırma kaygısı taşımaması lazım. Halkın yararı, halkın istifadesi, halkın kullanımı ikinci üçüncü amaç haline gelmiştir.

Küçükbakkalköy’deki yayalaştırma projesinin 6 milyon liralık maliyeti var. Taksim’in yayalaştırılması, alt, üst geçitler büyük bir proje 60 milyona yapılmaktadır. Bu ihaleler Denetim Komisyonu’nda, denetim süreci tamamlanınca bunları açıklayacağız.

Biz Seçim Startını Çok Önce Verdik

Ak Parti Genel Merkezi Seçim startı verdi. Bu doğrultuda Ak Parti Ataşehir İlçe Teşkilatı seçim çalışmalarını başlattı diyebilir miyiz?

Seçimlere bir yıla yakın bir zaman kaldı. Bizim şöyle bir avantajımız var; biz 2009’un Mayıs ayından itibaren görevde olan bir kadroyuz. 4 yıldır Ataşehir’in sorunlarını, bizzat halkımızın yanında olarak, birlikte tespit ederek çözmeye gayret eden bir ilçe örgütüyüz. Kadın teşkilatıyla, gençlik teşkilatıyla birlik bütünlüğü sağlamış; İstanbul teşkilatları içinde örnek gösterilen bir ilçe teşkilatıyız. Biz seçim startını çok önce verdik. Yaptığımız çalışmalar, organizasyonlar startı çok önceden verdiğimizin göstergesidir. Partimizin İstanbul İl başkanlığı tarafından geçtiğimiz hafta seçim startı verildi. Önümüzdeki günlerde, partimizin genel politikası doğrultusunda, bir prosedüre bağlı olarak start programımızı yapacağız. Üyelerimiz, geçtiğim dönem partimize oy vermeyip bu dönem oy vermeyi düşünen seçmenlerimiz müsterih olsunlar. Ataşehir’de bu dönem, 2014 seçimlerinde halkıyla kucaklaşan, halkının yanında olan bir kadroyla seçimlere girmeyi hedefliyoruz. Kazanacağımıza inancımız tam. Halkımızın desteğini istiyoruz. Geçmişte Ak Partiye oy vermeyen seçmenlerin oylarına talibiz.

Nihat Hatipoğlu_Ataşehir_ Ak Parti sohbet (9)

Ataşehir’in Plan İhtiyacı Barbaros Ve Yenisahra İle Sınırlı Değil

Ataşehir’in Barbaros ve Yenisahra Mahallelerinin imar planlarının askı süreci ile ilgili yeni bir gelişme var mı?

Ataşehir’in Barbaros ve Yenisahra Mahallelerinin imar planları geçtiğimiz aylarda meclisten çıktı. Bu günlerde askıya çıkacağını biliyorum ben. Aldığım bilgiler çerçevesinde bu ay sonuna kadar askıya çıkmasını bekliyorum. Biliyorsunuz süreç bizim dışımızda, Büyükşehir’in bürokratik süreci. Askıya çıktıktan sonra da çeşitli revizyonlar olacaktır. Bunları konuşup tartışacağız. Ataşehirin plan ihtiyacı sadece Barbaros ve Yenisahra ile sınırlı değil. Oldukça geniş kapsamlı bir plana ihtiyacı var Ataşehir’in diğer bölgelerinde de.

Ataşehir’in diğer bölgelerinin imar planları ile ilgili çalışmalar var mı?

Ataşehir’in diğer mahalleleri ile ilgili plan çalışmaları devam ediyor Büyükşehir’de. Biz imar meselesini seçim malzemesi olarak görmüyoruz. İmar meselesi halkımızın en temel hakkıdır. Olası İstanbul depremi bizi hazırlıksız yakalamadan bölgemizde dönüşümü sağlamalıyız. Zamanımız kısıtlı. Bizim için seçim döneminde yetişecekler bu dönemde, seçim döneminden sonraya kalanlar da seçim döneminden sonra tamamlanacaktır. Ak parti olarak hizmet belediyeciliğini öne alan bir anlayışımız olduğu için, imar meselesini hizmet olarak görüyoruz. Bu nedenle İmarı seçimlerde propaganda malzemesi olarak kullanmayı düşünmüyoruz. Sayın Başbakanımızın İstanbul’da başlattığı belediyecilikte bir markayız. Bu markanın Ataşehir’de de güzel işler yapacağına inanıyoruz. Geçtiğimiz dönem bizden kaynaklanan eksikler vardı. O süreci çok iyi tahlil ettik. 5 yıldır Ataşehir’de hizmet veren bir CHP belediyesi var. Halkımızın hesap soracağı bir belediye var. CHP’li Ataşehir Belediyesi’nin beş yıllık seçim karnesini paylaşacağız. Onlar da yaptıkları işleri seçmenle paylaşacaklar.

Bugün İstanbul’un Ak Partili belediyelerine, hatta bazı CHP’li belediyelere bakın; beş yılda sekiz on kalıcı eser ortaya koymuştur. Bir Üsküdar’a bakın, bir Sancaktepe’ye bakın. Sancaktepe Belediyesi’de bizimle birlikte kurulan belediyedir. Nüfusu da Ataşehir’in nüfusunun çok altındadır. Kaynakları Ataşehir Belediyesi’nin çok altındadır. Buna rağmen yapılan kültür merkezlerinin, statların, spor salonlarının haddi hesabı yoktur.

Ataşehir Belediyesi 100 Milyona Varan Bütçe Yaratabilirdi

Söz konusu bu belediyelere, merkezi yönetim ya da Büyükşehir Belediyesi’nin desteği var mıdır?Nihat Hatipoğlu_Ataşehir_ Ak Parti sohbet (5)

İstanbul’daki belediyeleri diğer belediyelere nazaran merkezi hükümetten en az pay alan belediyelerdir. İstanbul’daki belediyelerin kendi bütçeleri çok iyidir. Onun dışında kaynak yaratmaları da çok kolay. Ataşehir Belediyesi; Emekevler Projesi, belediye binasının yapımını doğru yönetseydi Erguvan Barış Parkı’ndaki ihaleyi doğru yönetseydi bu gün 100 milyona varan bir bütçe yaratacaktı.

Yapılmayanların Ak Parti İktidarında Yapılacağının Taahhüdünü Veriyoruz

Son olarak Ataşehirlilere söylemek istediklerinizi alabilir miyiz?

Ataşehir 4 yılını geride bıraktı. Ataşehir’de halkın yararına yapılacak çok iş vardı. Maalesef yapılamadı. Bu yapılacakların önümüzdeki dönemde Ak Parti iktidarında yapılacağının taahhüdünü veriyoruz. Bunlar yapabilecek, halkın, kamunun kaynaklarına sahip çıkacak, dürüst ve işi bilen bir kadro oluşturmayı planlıyoruz. Bu kadroyla halkımızın karşısına çıkacağız.

Halkımızdan, Ak Parti’ye geçmişte oy vermemiş seçmenlerimizden de destek bekliyoruz. Bu güne kadar Ak Parti’ye oy vermiş seçmenlerimizin desteklerinin devamını istiyoruz. Yerel seçim ideolojik esaslara dayanmamalı, hizmet esaslı olmalı. Seçimlerde halkımıza ne tür hizmetleri nasıl yapacağımızı anlatacağız. Ve seçmenlerimizin oylarına talibiz.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.