Hoşgeldiniz  

Milliler grupta ilk galibiyetini aldı

admin | 12 Eylül 2012 | Genel, Gündem, Manşet, Spor A- A+

2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri D Grubu ikinci maçında A Milli Takımımız Estonya’yı 3-0 mağlup etti.

Şükrü Saracoğlu’nda oynanan mücadelede Türkiye’ye galibiyeti getiren golleri 44. dakikada Emre Belözoğlu, 60. dakikada Umut Bulut ve 75. dakikada Selçuk İnan kaydetti.
Konuk ekipte Enar Jääger, 19. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı.

MAÇTAN NOTLAR
-Selçuk 11’de yok-
(A) Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Abdullah Avcı, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu’nda Estonya ile yapılan maçta, Hollanda karşılaşmasında olduğu gibi yine Selçuk İnan’a ilk 11’de yer vermedi.

Gruptaki ilk maçta Hollanda karşısında deplasmandaki mücadelede Selçuk’u ilk 11’e almayan teknik direktör Avcı, Estonya karşısında da bu futbolcuyu ilk 11’de düşünmedi.

Abdullah Avcı, Hollanda mücadelesinde ilk 11 kişilik kadrosunda bulundurduğu Hamit Altıntop ve Tunay Torun’u Estonya karşısında yedek bırakırken, bu futbolcuların yerine Gökhan Gönül ve Burak Yılmaz’ı 11’e dahil etti.

-Kadıköy’de tribünler kırmızı-beyaz-
(A) Milli Futbol Takımı’nın Estonya ile yaptığı mücadelede tribünler kırmızı-beyaz renklere büründü.

Milli takımın diğer maçlarına oranla tribünlere milli formayla gelen taraftarların daha fazla olduğu görülürken, karşılaşma Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda yapıldığı için başta Fenerbahçe formalı olmak üzere tribünlerde, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor formasıyla taraftarlar yer aldı.

Maç öncesi maraton üst tribünü boydan boya kaplayan Türk bayrağı açılırken, tribünler karşılaşma öncesi seremonide büyük bir coşkuyla İstiklal Marşı’nı okudu.

Teknik direktör Abdullah Avcı da maç öncesi basın toplantılarında yaptığı çağrılarda taraftarlardan, tribünlerde Türk bayraklarıyla ve kırmızı-beyaz formalı yer almalarını istemişti.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda milli takımı Estonya karşısında yaklaşık 50 bin taraftar destekledi.

-Şehitler unutulmadı-
Milli takımı desteklemeye gelen taraftarlar, tribünlerde yaptıkları tezahüratlarda şehitleri unutmadı.

Sık sık ”Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” tezahüratları yapan taraftarlar, milli futbolcular ısınmak için sahaya çıktıkları sırada stat hoparlörlerinden çalınan ”10. Yıl Marşı”na eşlik etti.

Kale arkası tribünleri maç öncesinde karşılıklı olarak ”Şehitler Ölmez Vatan Bölünmez” tezahüratlarını yaptı. Tribünler daha sonra karşılıklı olarak ”Vatan Sana Canım Feda” şeklinde uzun süre tempo tuttu.

Taraftarlar, karşılaşma öncesi yapılan seremoniden sonra da şehitler için tezahüratlarını sürdürdü.

-Kadıköy’de 532 gün sonra milli maç-
(A) Milli Futbol Takımı, 532 gün sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı’nda maça çıktı.

Kadıköy’de bundan önceki maçını 29 Mart 2011’de Euro 2012 elemelerinde Avusturya’ya karşı oynayan milliler, Arda Turan ve Gökhan Gönül’ün golleriyle 2-0 kazanmıştı.

Milli takım, Estonya mücadelesiyle birlikte Kadıköy’de 11. milli maçına çıkmış oldu.

Ay-yıldızlılar, 2012 yılında Türkiye’deki ilk resmi maçına çıkarken, karşılaşma teknik direktör Abdullah Avcı’nın da Türkiye’deki ilk resmi maçı oldu.

-Kaptanlardan fair-play mesajları-
Maç öncesi iki takımın kaptanları, 7-11 Eylül tarihleri arasında kutlanan FIFA Fair-Play Günleri nedeniyle fair-play mesajı verdi.

FIFA’nın resmi müsabakalarında fair-play konulu anonslar gerçekleştirilen bu hafta etkinliğinde, (A) Milli Futbol Takımı’nın kaptanı Emre Belözoğlu ve Estonya’ın kaptanı Ragnar Klavan, mikrofonla yaptıkları konuşmada kendi dillerinde centilmenlik mesajları verdi.

-Resmi maç yemeği-
Tükiye-Estonya karşılaşması öncesi iki ülke futbol federasyonu yetkililerinin katılımıyla resmi maç yemeği yenildi.

Kandilli’deki bir restoranda yenilen yemeğe, TFF Yönetim Kurulu üyeleri Fethi Heper, Mete Düren, Genel Sekreter Prof. Dr. Emre Alkin, maç delegesi Roland Tis ile Estonya Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri Josep Katsev ve Arvu Sild katıldı.

Yemekte taraflar, karşılıklı plaket takdiminde bulundu.

-Notlar-
– Karşılaşmayı Estonyalı 14 gazeteci takip ederken, tribünlerde çok az sayıda Estonyalı taraftar da yer aldı.

-Karşılaşma öncesi futbolcular ısındığı sırada Estonyalı bir futbolcunun sert şutu, kale arkasında oturan bir kişinin kafasına isabet etti. Bu kişi, çevresindekilerin yardımıyla bir süre sonra ayağa kalkabildi.

MAÇTAN DAKİKALAR
(A) Milli Futbol Takımı, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu’nda Estonya ile yaptığı maçın ilk yarısını 1-0 önde tamamlandı.

Maça baskılı başlamak ve oyunu rakip sahaya yıkmak isteyen milliler, bu isteğini ilk dakikalarda bir türlü hayata geçiremedi. Özellikle orta sahayı kolay geçen Estonya takımı, savunmanın arkasına attığı toplarda tehlikeli oldu. Henüz 19. dakikada Jaager’in kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kalan rakibine karşı üstünlüğü ele geçiren (A) Milli Takım, bu dakikadan itibaren kalesinde tehlike yaşamazken, Estonya kalesinde ise fırsatlar yakalamaya başladı. Üst üste gelişen ataklar sonunda Emre Belözoğlu ile golü bulan milliler, ilk yarıyı 1-0 galip durumda kapattı.

8. dakikada Gökhan Gönül’ün ara pasıyla Estonya savunmasının arkasına sarkan Burak Yılmaz, ceza sahası içinde sağ çaprazda bekletmeden şutunu çekmek isterken, top yandan auta gitti.

9. dakikada Semih Kaya’nın geri pasında topu ayağıyla kontrol eden kaleci Tolga Zengin’in vuruşu sonrası meşin yuvarlak ceza sahası hemen önünde Oper’de kaldı. Ancak bu oyuncunun şut çekmesine izin vermeyen savunma, tehlikeyi uzaklaştırdı.

11. dakikada Vunk’un ara pasıyla savunmanın arkasına sarkan Lindpere, ceza sahasına kadar girerken, savunmanın müdahalesiyle yerde kaldı. Estonyalı oyuncuların penaltı beklediği pozisyonda top yan direğe de çarparak auta çıktı.

15. dakikada soldan Hasan Ali Kaldırım’ın yaptığı ortada, ceza sahası içinde iyi yükselen Burak Yılmaz’ın kafa vuruşu sonrası meşin yuvarlak kalecide kaldı.

17. dakikada Semih Kaya’nın kafayla vermeye çalıştığı geri pas kısa düşerken, kalesini terk eden Tolga Zengin, Oper’den önce topa yetişerek tehlikeyi uzaklaştırdı.

19. dakikada Emre Belözoğlu’nun pasıyla hareketlenen Burak Yılmaz, ceza sahasına girmek üzereyken Jaager’in müdahalesiyle yerde kaldı. Bu pozisyonda Jaager, hakem Marcin Borski tarafından direkt kırmızı kartla oyundan atıldı.

20. dakikada Burak Yılmaz’ın kullandığı frikik vuruşunda, kaleci Pareiko uzak köşeye giden topu şık bir hareketle kornere çeldi.

21. dakikada Emre Belözoğlu’nun kullanığı kornerde, kaleci Pareiko’nun yumrukladığı topa, ceza sahası önünde Mehmet Topal’ın yaptığı sert vuruş sonrası meşin yuvarlak yandan az farkla auta gitti.

43. dakikada Burak Yılmaz’ın pasıyla ceza sahası ön çizgisi üzerinde topla buluşan Emre Belözoğlu’nun şutunda, meşin yuvarlak üsten az farkla auta çıktı.

44. dakikada Emre Belözoğlu, (A) Milli Takımı Estonya karşısında öne geçiren golü kaydetti. Arda Turan’ın ara pasıyla ceza sahasına giren Emre Belözoğlu, çok sert bir vuruşla topu ağlara gönderdi: 1-0.

45 1. dakikada soldan çalımlarla ön direğe kadar inen Sercan Sararer’in çıkardığı topa kale önünde kimse dokunamazken, geriden gelen Gökhan Gönül’ün şutu ise istediği gibi olmadı ve meşin yuvarlak yandan auta çıktı.

Maçın ilk yarısını (A) Milli Takım 1-0 önde geçti.
İKİNCİ YARI
İlk yarıda Jaager’in oyundan atılmasıyla 10 kişi kalan Estonya karşısında Türkiye, ikinci yarıda oyun üstülüğünü tamamen ele aldı. Savunmasını orta sahada kuran ve maçın önemli bölümünü tek yarı sahada oynayan milliler, Umut Bulut ve Selçuk İnan’ın golleriyle de farkı açmayı başardı.

İkinci yarıda sadece savunma yapmaktan başka çaresi kalmayan konuk ekip, hiçbir gol fırsatı da yakalayamadı. (A) Milli Takım, mücadeleyi 3-0 galip tamamladı.

51. dakikada sağdan Gökhan Gönül’ün ortasında, ceza sahası içinde iyi yükselen Umut Bulut’un kafa vuruşunda top az farkla yandan auta çıktı.

58. dakikada Arda Turan’ın pasında ceza sahası içinde Umut Bulut topu Burak Yılmaz’a gönderirken, bu oyuncunun kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Pareiko’da kaldı.

60. dakikada Umut Bulut, milli takımın ikinci golünü attı. Soldan Sercan Sararer’in ortasında, ön direkte iyi yükselen Umut Bulut, kafayla topu filelerle buluşturdu: 2-0.

75. dakikada Türkiye, Selçuk İnan’ın golüyle Estonya karşısında 3-0 öne geçti. Sol kanatta Arda’nın pasıyla hareketlenen Hasan Ali Kaldırım, çizgiye inerek ortasını yaparken, penaltı noktasına yakın bir noktada Selçuk İnan, plase bir vuruşla topu ağlarla buluşturdu: 3-0.

82. dakikada Selçuk İnan’ın yaklaşık 20 metreden kullandığı serbest vuruşta, barajı aşan top yandan az farkla auta çıktı.

Kalan sürede millilerin çabası gol getirmedi ve mücadele 3-0 Türkiye’nin üstünlüğüyle tamamlandı.

Milliyet

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.