Hoşgeldiniz  

KOCASAKAL, ‘EGEMENLİK BİR KİŞİYE DEVREDİLİYOR’

admin | 23 Ocak 2017 | Ataşehir, Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

add_umit_kocasakal (0)ADD Ataşehir Şubesi’nin düzenlediği konferansta konuşan Ümit Kocasakal, “Türk milletine ait olan egemenlik elimizden alınıyor ve bir kişiye devrediliyor” dedi.

İstanbul Barosu eski Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocasakal, ADD Ataşehir Şubesi’nin düzenlemiş olduğu konferansta Anayasa Değişikliği ve Başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocasakal; Milli mücadelenin birinci Meclis ruhu ile kazanıldığını belirterek, “Başkanlık sistemi Türkiye’ye uymaz. Biz milli mücadeleyi birinci Meclis ruhuyla kazandık. Parlamenter sistem bizim genlerimizde var” dedi.

KOCASAKAL “ BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’YE UYMAZ”

ADD Ataşehir Şubesi’nin düzenlemiş olduğu ‘Anayasa Değişikliği ve Başkanlık Tuzağı’ konferansının konuğu İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal’ı ağırladı. Yüksek katılımın sağlandığı konferansta açılış konuşmasını ADD Ataşehir Şube Başkanı Ulaş Kılıç yaptı.

ZAMAN BİRLİK OLMA ZAMANIDIR

Ulaş Kılıç konuşmasına, bugün burada olma sebebimiz, cumhuriyetimizin tehlikeye düştüğünü gördüğümüzdendir diyerek; “ Yarın geç oldu dememek için bugünden tezi yok, bize dayatılan anayasaya, tek adam rejimine ve başkanlık sistemine geçit verilmemelidir. Zaman vatanını milletini seven tüm güçlerin bir araya gelerek,  birlik olma zamanıdır. Dünkü kırgınlıklarımızı, egolarımızı savurup bir yere atma zamanıdır. Zaman; hepimizin geleceğini ilgilendiren gerici ve bölücü başkanlık sistemine karşı, el ele verip, kol kola girip, omuz omuza mücadele etme zamanıdır. Gidilmedik ev, sıkılmadık el bırakmadan sokak sokak dolaşarak kardeşliğimize, huzurumuza, değerlerimize sahip çıkma zamanıdır.

Bu toprakların ortak sahibi olan bizler;  hangi partiye oy verirsek verelim, kürt, laz, süryani, rum, ermeni, müslüman, hristiyan, alevi, sünni, inaçlı inançsız demeden bütün yurttaşlar, Türkiye Cumhuriyeti devletinde barış ve huzur içinde yaşayabileceğimiz bir ülke istiyoruz. Savaş istemiyoruz, şehit istemiyoruz, çocuklarımızın ölmesini, öldürülmesini birbirine silah çekmesini istemiyoruz. Düşman cephelere bölünerek, kardeşliğimizi, ortaklığımızı yitirmek istemiyoruz. Ne darbe, ne vesayet, ne diktatör, ne terör! İşimizde gücümüzde, huzur içinde hür yaşamak istiyoruz” diyerek sözü Ümit Kacasakal’a bıraktı.

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL, REJİM DEĞİŞİKLİĞİ

İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal yapmış olduğu konuşmasında, yapılmak istenilenin rejim değişikliği olduğunu belirterek, “Şu an yapılmak istenen sistem değişikliği değil, rejim değişikliğidir. Halk neye ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ diyeceğini bilmiyor. Öncelikle halkımıza Başkanlık sistemi nedir bunu anlatmamız gerekiyor. Türkiye kutuplaşmış durumda. Her başı açık Atatürkçü olmadığı gibi, her başı kapalıda Atatürk karşıtı değildir. Laiklik kalple ilgili bir şeydir”

TÜRKİYE BÜYÜK BİR SALDIRI ALTINDA

Kocasakal, Türkiye’nin büyük bir saldırı altında olduğunu belirterek; “AB tek adamı idare etmek istediği için bu Anayasa değişikliğine ses çıkarmıyor. Türkiye terör saldırılarının ve büyük bir kaosun altındayken Cumhuriyet ile kavga ederek, Atatürk’le, İnönü’yle, Lozan’la kavga ederek, bu ülkenin bayramlarıyla kavga ederek, birlik ve beraberliği sağlayamazsınız. Ülkemizde böyle büyük terör saldırıları varken, Türkiye üretmeyip açlığa gidiyorken, tarım ve hayvancılık bitmişken, başkanlığı niçin, kimin için konuşuyoruz? Anayasa değişip, Başkanlık sistemi geldiğinde bütün bu sorunlar sona mı erecek? Siz bu sorunları çözmek istediniz de Anayasa mı engel oldu? 15 yıldır tek parti olarak ülkeyi yönetiyorsunuz. Hangi kanunu geçirmek istediniz de geçiremediniz? Bunun kime faydası var? Başkanlık sistemi ne, parlamenter sistem ne, getirmek istedikleri ne” dedi.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’YE UYMAZ”

Başkanlık sisteminin Türk milletine aykırı bir sistem olduğunu dile getiren Kocasakal, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Başkanlık sistemi Türkiye’ye uymaz. Biz milli mücadeleyi birinci Meclis ruhuyla kazandık. Parlamenter sistem bizim genlerimizde var. Getirilmek istenen başkanlık sistemi değil. Meclis yok, milletvekili yok, Meclisin kanun çıkarma gibi bir durumu yok. Meclis denetimi yok, müzakere yok. Yasama, yargı, yürütme bir kişiye bağlı olacak. O zaman neye yarayacak o Meclis? En iyisi kapatsınlar, milletin parasını boşuna maaş olarak vermesinler. Bu tasarıya göre hukuki denetim de yok. Türk milletine ait olan egemenlik elimizden alınıyor ve bir kişiye devrediliyor. Bu sistemle kimsenin can ve mal güvenliği kalmayacak. Yemin ediyorum size, bu sistem 1876 Kanun-i Esasi’nden daha geride. Vallahi Abdülhamit’in bu kadar yetkisi yoktu. Ve biz şu anda Atatürk’e dahi verilmeyen yetkileri konuşuyoruz. Atatürk’e dahi meclisi fesih yetkisi verilmedi. Bunun nedeni Atatürk’ün bir fani oluşu ve yarın ölecek bir kişiye nasıl olur da böyle büyük yetkiler verilebilirdi. Bu kadar büyük bir gücü nasıl yönetecektir. Unutmayın ki adalet hepimize bir gün lazım olacak.  Unutulmamalıdır ki kim olursa olsun bu ülkenin yönetimi bir kişinin eline verilemez” dedi.

Kaynak: İstanbulumGazetesi

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.