Hoşgeldiniz  

KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN 43. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

admin | 21 Temmuz 2017 | Genel, Manşet, Türkiye A- A+

20 Temmuz 1974’de Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından “Ayşe tatile çıktı” parolası ile gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümü yavru vatan Kıbrıs’ta törenlerle kutlandı.

Kıbrıs Barış Harekatı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Garanti Anlaşması’nın 3. maddesine dayanarak 43 yıl önce 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirildi.

Rum ve Türk halkının arasını bozmak isteyen bazı etnik grupların adada Türklere karşı silahlı saldırılara maruz kalması sonrasında Kıbrıs Harekatı’na karar verildi.

BARIŞ HAREKATINI RUMLARIN SALDIRILARI BAŞLATTI

Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, görüşmelerden bir sonuç alınamayınca TBMM’yi olağanüstü toplantıya çağırdı ve Kıbrıs Barış Harekatı’na karar verildi. TSK 1974 yılında, Yunanistan’ın Kıbrıs’ı topraklarına katma çabaları ve Rumların saldırıları sonucunda adaya çıkarma kararı alarak Barış Harekatını başlattı.

YUNANİSTAN’DAKİ ASKERİ CUNTA DEVRİLDİ

Barış harekatı ile Yunanistan’daki askeri cunta yönetimi devrildi. Yunanistan’da kurulan sivil yönetimin ardından 25 Temmuz 1974’te Kıbrıs barış görüşmeleri Cenevre’de başladı. Türkiye, Yunanistan’a Kıbrıs’ta federasyon sistemini önerirken Türk Silahlı Kuvvetleri de 26 Temmuz’da Girne’nin 5 Mil Plajı’na asker ve malzeme yardımı için çıkarma yaptı. Harekatın ilk 3 gününde 57 şehit verildi, 184 asker yaralandı.

“AYŞE TATİLE ÇIKTI” İLE BAŞLADI

“Ayşe tatile çıktı” parolasıyla başlatılan ve adadaki Türklerin uğradığı baskı ve zulmü ortadan kaldırmak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerin tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı 43. yılında. Harekat, TSK’nın zorlu şartlarda gerçekleştirdiği en önemli bir başarılardan biri olarak görülüyor. Bu parolada adı geçen Ayşe’nin, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in kızı olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.