Hoşgeldiniz  

KHK İLE TSK’NIN ASKERİ OKULLARI KAPATILDI!

admin | 01 Ağustos 2016 | Asker, Eğitim, Genel, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet


admin

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberina/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV2/single-kose-yazilari.php on line 22
cemil_kirim@hotmail.com

askeri_okulHükümetin askeri okulların kapatılması için verilen kararının yer aldığı 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

OHAL (Olağanüstü Hal) Kapsamında yayınlanan 669 sayılı ikinci Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile TSK’nın bünyesinde asker eğitimi veren Askeri Okullar kapatıldı

669 SAYILI KHK İLE ASKERİ OKULLAR KAPATILDI

669 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren KHK ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatıldı.

MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KURULDU

669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurmay subay yetiştirmek Milli Savunma Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kuruldu.

Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak; kurmay subay yetiştirmek ve lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan enstitülerden kara, deniz ve hava harp okullarından, astsubay meslek yüksekokullarından oluşacak.

ASKERİ OKUL ÖĞRENCİLERİ NE OLACAK?

Askeri okullarda öğrenim gören öğrenciler, puanlarına göre lise ve üniversitelere yerleştirilecek.

Askeri okullardan 30 Ağustos itabariyla mezun olacak askeri öğrenciler, subay ve astsubay olarak atanmayacak. Bu öğrenciler üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları puan dikkate alınarak uygun üniversiteden diploma verilecek.

ÖNCEKİ TAZMİNAT BORÇLARNDA TAHSİL VE İADE YOK

Daha önce hakkında işlem yapılan öğrencilerden herhangi bir tazminat alınmayacak. Askeri okullardan ayrılan veya çıkarılan öğrencilere tazminat borcu kesilmeyecek. Okuldan ayrılmak zorunda kalanlardan tazminat nedeni ile oluşan önceki borçlar tahsil edilmeyecek. Daha önce ödeme yapanlara herhangi bir iade de yapılmayacak.

OHAL kapsamında 669 sayılı KHK ile TSK bünyesinde eğitim veren okullardan Işıklar Askeri Hava Lisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi kapatıldı.

ÖSYM İLE FİZİKİ YETERLİLİK, YETENEKLE GİRİLİYORDU

TSK bünyesinde eğitim veren Türkiye’deki 4 askeri lise kapatıldı. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdan sonra yapılan başvuru ile fiziki yeterlilik ve yetenek sınavlarına giren öğrenci adayları sağlık muayenesinden geçiriliyor, mülakatlardan sonra okullarda eğitim hakkı kazanıyordu.

SORULAR SIZDI GİRİŞLER FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ’NÜN KONTROLE GEÇTİ

Son yıllarda diğer eğitim kurumlarında olduğu gibi sızdırılan sınav sorularını ele geçirilen Askeri Okullara girişlerin FETÖ Terör Örgütü’nün kontrole geçtiği, okullara giren öğrencilerin önemli ölçüde Fetullahçı Terör Örgütü üyelerine kaynak oluşturduğu ortaya çıktı. Ayrıca eğitim sırasında kendilerinden olmayan öğrencileri “Şok Mangaları” ve benzeri baskılarla yıldırarak okludan uzaklaşmalarına neden olarak mezunlardaki FETÖ üyesi sayısının yükselmesini sağladıkları iddia ediliyor.

OHAL’DE KAPATILAN, KÖKLÜ EĞİTİM GELENEĞİ VE GEÇMİŞİ OLAN ASKERİ OKULLAR:

KULELİ ASKERİ LİSESİ

İstanbul Çengelköy’de 1845 yılında Mekteb-i Fünun-ı İdadiye ismi ile süvari askerlere eğitim vermek amacı ile kurulan Askleri Okul, 1925’te Kuleli Askeri Lisesi adını aldı. Öğrenim süresi 4 yıl olan Kuleli Askeri Lisesi 200 yıla yakın eğitim veriyordu.

MALTEPE ASKERİ LİSESİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na aday yetiştiren diğer okul ise İzmir’de; Maltepe Askeri Lisesi. Kuruluşu 1928 yılında Maltepe İstanbul Maltepe’de olan Maltepe Askeri Lisesi 1983 yılında İzmir’de tekrar eğitime başladı.

HEYBELİADA DENİZ LİSESİ

Deniz Harp Okulu için öğrenci yetiştirilen İstanbul Heybeliada’da Deniz Lisesi Kasımpaşa Tersanesi’nde Mühendishane-i Bahr-ı Hümayun adıyla 1773 tarihinde kuruldu. Bir kaç kez ismi de yeri de değiştiren okul, 1946’da daha önce de eğitim verdiği Heybeliada’ya taşındı.

IŞIKLAR ASKERİ HAVA LİSESİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda eğitim görecek öğrencilerin eğitim gördüğü Bursa’daki Işıklar Askerî Hava Lisesi 1845 yılında kuruldu. Yunanların Bursa’yı işgali sırasında bir süre eğitime ara verdi. 1922 yılında yeniden açılan Işıklar Askerî Hava Lisesi yaklaşık 600 öğrenci eğitime devam ediyordu.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.