Hoşgeldiniz  

Kentsel Dönüşümde İmar Hakları ‘Transfer’ Edilebilecek

admin | 05 Aralık 2012 | Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; kentsel dönüşümde, yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde, vatandaşlara imar hakkını başka bir alana transfer etme hakkı verecek.

Kentsel Dönüşümde İmar Hakları ‘Transfer’ Edilebilecek

İmar hakkı transferiyle; dere kenarı, fay hattı gibi riskli alanda evi bulunanların hak mağduriyetinin önüne geçilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinde, Türkiye’ye ‘imar haklarının transferi’ kavramını kazandıracak.

Bakanlık, yaklaşık 6.5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm projesi kapsamında imar haklarının transferi uygulamasına gidecek.

Kentsel dönüşümde; imar yoğunluğu azaltılması istenen alanla, transfer etmek istenen alan belirlendikten sonra, arsa sahibine kullanmak istediği imar hakkının tamamını ya da bir kısmını başka alanda kullanma hakkını gösteren sertifika verilecek.

Bakanlık, böylece riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek.

 

Dere atağı, Su Havzası, Fay Hattında Evi Olana İmar Hakkı Transferi

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferiyle; yerinde geri dönüşüm yapılamayacak dere yatağı, fay hattı, su havzaları gibi alanda evi bulunan vatandaşların hak mağduriyetinin önünü geçilecek.

Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistemle, arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabilecek.

İmar Hakkı, Satılıp Devir Edilebilecek

Sertifikası bulunan mülk sahibi; bu hakkı kendisi kullanabileceği gibi, menkul kıymet olan sertifikayı piyasada satarak başkalarına devredebilecek.

Vatandaş, bu sertifikayı ikincil piyasa üzerinden istediği an paraya çevirebilecek.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.