Hoşgeldiniz  

KAYGI FACEBOOK MÜHENDİSLERİNE YAPAY ZEKAYI DURDURTTU

admin | 02 Ağustos 2017 | Dünya, Manşet, Teknoloji A- A+

Yapay zeka üzerine araştırmalarını yoğunlaştıran, yapılan çalışmalarda programlar kendi dilini geliştirince kaygılanan Facebook mühendisleri, araştırmayı durdurdu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Bilgisayar donanımlarının güçlenmesi, teknolojinin sanal dünyanın gelişmesini hızlandırmasıyla birlikte yapay zekanın olanakları da sonuna kadar kullanılmak isteniyor.

Öte yandan, kontrolü kaybedilen “serseri” bir yapay zekanın dünyaya ve insanlığa verebileceği zarar kaygısı giderek artıyor.

Facebook’ta yapay zeka geliştirilen laboratuarlardan üretilen iki program, insanların anlayamadığı bir dil oluşturup aralarında iletişim kurmaya başladı.

Temelde İngilizce dilini kullanarak birbirleriyle iletişim kurmaları şeklinde programlanan botlar, araştırmacılara göre tamamen anlamsız gelen cümleleri karşılıklı birbirlerine göndermeye başladılar. Bunu programda bir sıkıntı olarak tanımlayıp bir süre görmezden gelen mühendisler, yazılımları incelediklerinde botların “anlamsız cümleleri” tamamen anlayıp işlem yaptıklarını ortaya çıkardı. Ne konuştukları hakkında hiç bir bilgiye sahip olmayan mühendisler, sistemin fişini çekmek zorunda kaldılar.

Uzmanların açıklamasına göre, robotların kendi aralarında iletişim kurduklarında bunu insanların anladığı şekilde yapmak yerine “insanlık için anlamsız” ama çok yüksek verimli bir dille yapmayı tercih ediyorlar. Uzmanlar, kendileri için en uygun şekli belirleyen iki bilgisayarın yaptığı iş etkileyici olmakla birlikte nereye varacağı ön görülemediği için korkutucu buluyor.

MARK ZUCKERBERG YAPAY ZEKAYI ZARARLI GÖRMÜYORDU

Geçtiğimiz günlerde Mark Zuckerberg yapay zeka konusunda Elon Musk’la tartışmaya girmişti. Yapay zekanın zararlı olmadığını savunan Zuckerberg’in bu olay sonrasında nasıl bir tutum sergileyeceği merak ediliyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.