Hoşgeldiniz  

Kar-Der Kars’ın Kurtuluşunu ve Cumhuriyetin 91. Yılını Kutladı

admin | 02 Kasım 2014 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

cumhuriyet_kars_kar-der_kutlamaKar-Der tarafından Ataşehir Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlenen gecede Cumhuriyetin 91. Yıldönümü ile Kars’ın işgalden kurtuluşunun yıldönümü birlikte kutlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER)’nin Ataşehir Yeditepe Üniversitesi’nde düzenlediği ve sanatçılar Yudum, Burhan Yıldırım ile Kafkas yöresi Halk Oyunlarını sergileyen halk oyunu ekibinin katıldığı geceye İstanbul’da ve Ataşehir’de yaşayan Kars ve yöresine mensupları yoğun ilgi gösterdi.

Orhan Çerkez başkanlığında Aşkın Şit’in de yöneticileri arasında bulunduğu Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER)’nin Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda düzenlediği kutlama gecesine CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve yöneticileri, Ataşehir Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Sadi Özata, CHP Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, CHP PM Üyesi Onursal Adıgüzel, MHP Ataşehir İlçe Başkanı Oğuz Sarul ve yöneticileri, Ataşehir Belediye Meclis üyeleri, Ataşehir Belediyesi müdürleri, Ardafed Genel Başkanı Yaşar Geler, Kars ve yöresi dernek yöneticileri, yöre vatandaşları ile Ataşehirliler katıldı.

“Karsımızın Kurtuluşu, Cumhuriyetimizin Kuruluşu” adı altında dostluk ve kardeşliği pekiştirmek amacı ile düzenlediklerini belirttiği gecenin açılışında konuşan Kars ve Yöresi Sosyal Kültür Yardımlaşma Dayanışma Derneği (KAR-DER) Genel Başkanı Orhan Çerkez; bütün İslam aleminin Muharrem ayını kutlayıp, hayırlara vesile olmasını ve yaşana terör olaylarına dikkat çekerek şehitlere Allahtan rahmet diledi.

“ATATÜRK’ÜN EN ÖNEMLİ DEVRİMİ CUMHURİYET”

Karaman Ermenek’te yaşanan maden kazasına da dikkat çeken Orhan Çerkez, Karamanda maden ocağında çalışırken meydana gelen su baskını ile mahsur kalan 18 maden emekçisinin bir an önce çıkartılmasını dileyip, ailelerine sağlıklı olarak kavuşmasını dilediği konuşmasını Cumhuriyetin 91. Yıldönümü ile ilgili; “Türk milletinin değerli katkıları ile “Eşsiz Devlet Adamı Mustafa Kemal Atatürk”ün gerçekleştirdiği devrimlerin başında gelen Cumhuriyetimizin ilanının 91. Yılını kutlamanın sevinci ve coşkusunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize en büyük armağanıdır. Ulusumuz bu önemli armağana her zaman sahip çıkmış, onuruyla korumuştur. 91 yıldır bu emanete sahip çıkmanın gururunu yaşamaktayız. Cumhuriyet; özgürlük, Cumhuriyet; bağımsızlık, Cumhuriyet; kimsesizlerin kimsesizdir” dedi.

“CUMHURİYETİN KIYMETİNİ EN FAZLA BİZİ BİLİRİZ”

1877 – 1878 yıllarında Osmanlı – Rus savaşında Osmanlı’nın yenik düşmesi üzerine Kars’ın düşman işgaline uğradığını hatırlatan KAR-DER Genel Başkanı Orhan Çerkez; “Yılmadan, usanmadan kültürü, örf ve adetinden ödün vermeden bağımsızlık için mücadele eden yörenin tüm halkları, Karslılar için; vatan, millet, özgürlük vazgeçilmez ideoloji olmuştur. 17 – 18 Ocak 1919‘da Dr. Esat Oktay başkanlığında 131 üyesi ile toplanan kongre Cenûb-i Garbî Kafkas Hükûmet-i Muvakkata-i Milliyesi (Güneybatı Kafkasya Milli Geçici Hükümeti)’ni kurmuştur. 18 maddeden oluşan anayasası, 12 üyeli bir bakanlar kurulu ve halkın oyu ile seçilen 131 milletvekilli bir parlamento oluşturulmuştur. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk anayasasıdır. 13 Nisan 1919’da İngilizlerin müdahalesi ile sona erer. Bu hükümet Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ışık tutmuş, tüm halklara güven vermiştir. 1.5 yıl süren esaretin ardından Gazi Mustafa kemal Paşa önderliğinde Kazım Karabekir Paşa ile birlikte yöre halkımız onuruyla, şerefiyle mücadele etmiş; 30 Ekim 1920’de Karsımızı tekrar vatan topraklarına katmıştır. Yıllarca bağımsızlık mücadelesi veren bizler özgürlüğün, cumhuriyetin kıymetini en fazla bizi biliriz. Çünkü biz çok çektik. İnsanla yaşadıkları toprağın özelliklerini alır. Toprağına benzer…  Öylesine benzer ki; tarihe geçse de geçmişi, yalnızlık onları bırakmaz. Birbirimize hoşgörümüz oldukça nefretler sona erer. O coğrafyada yaşayan bizler hiç kimseyi ayırmayan; dil, din, örf, adet ve kültür mozaiği oluşturmuş, dostluğumuzu ve kardeşliğimizi pekiştirmişiz. Bunlar bizleri bir arada tutan değerlerimizdir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. Yıldönümünü, Serhat ilimizin Kurtuluşunu kutluyor Mustafa Kemal Ve Kazım Karabekir paşalar olmak üzere canlarını feda eden askerlerimiz ve yöre halkının verdiği mücadelede şehit ve gazi olanlara minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Ataşehir’deki Kars’ın Kurtuluşu ve Cumhuriyetin 91. Kuruluş yıldönümü kutlamaları Kafkas yöresi halk oyunları gösterisi, sanatçılar Burhan Yıldırım ve Yudum’un sahne alarak seslendirdiği eserlerle ve Kars ile  Kar-Der’in çalışmalarına katılanlara katıklarından dolayı verilen plaket töreni ile tamamlandı.


Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.