Hoşgeldiniz  

Kadıköy-Kartal metrosu hazır!

admin | 16 Ağustos 2012 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

Dünyanın en hızlı kazılan tüneli unvanını alan, 5 aydır test çalışmaları devam eden 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu hazır.

Kadıköy-Kartal metrosu hazır!

Recep Kenan/Ataşehir

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan Kadıköy-Kartal mertosu, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ulaşıma açılacak. Kadıköy-Kartal arasındaki ulaşım süresini 32 dakikaya düşürecek hatta, günde 700 bin kişi seyahat edebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün yayımlanan ulusal gazetelere verdiği ilanla, Kadıköy-Kartal metrosunun yarın Kadıköy Meydanı’nda saat 15.30’da düzenlenecek törenle İstanbullular’ın hizmetine açılacağını duyurdu.

Topbaş verdiği ilanda, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımı olan Kartal-Kadıköy metrosunu hayata geçirdiklerini, bununla da yetinmeyerek İstanbul’u ve İstanbullu’yu, trafiğin çileye dönüşmediği bir geleceğe taşımakta kararlı olduklarını belirtti.

Bir yandan başlattıkları projeleri tamamladıklarını, diğer yandan yeni hazırlıklar planladıklarını ifade eden Topbaş, daha kolay ve daha hızlı ulaşımın, göreve geldikleri ilk günden beri öncelikleri olduğunu vurguladı.

17 Ağustos Cuma günü Başbakan Erdoğan’ın açılışı ile faaliyete geçecek olan Kadıköy-Kartal metrosu kum torbaları konularak vagonların performansı 5 ay süre ile test edildi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy-Kartal Metrosu’nu Ramazan Bayramı’na yetiştirmek için çalışmalarını tamamladı. 22 kilometre uzunluğunda olan ve dünyanın en hızlı yapılan metro projesi unvanını şimdiden eline geçiren projede test sürüşleri tamam. 17 vagonun çalıştığı Kadıköy-Kartal metro hattında 16 istasyon var. Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal istasyonlarından oluşan güzergahı 32 dakikada katedecek olan Kadıköy-Kartal metro hattı, istasyonlar arasını 2 dakikada katedeceği planlandı.

Toplam tünel uzunluğu 65.136 metre olan Kadıköy-Kartal metrosunun çift hatta toplam tünel uzunluğu (yan bağlantı ve istasyon gibi) 53 kilometredir.

Yenisahra  dışındaki tüm istasyonlarda kuzey – güney geçiş var

Kadıköy-Kartal Metro hattındaki istasyonların tamamında yürüyen merdivenli giriş-çıkışların yanı sıra engeli asansörü de bulunmaktadır, Kadıköy-Kartal metrosunun E-5 karayolu güzergâhında Yenisahra istasyonu dışındaki tüm istasyonlarda kuzey ve güney taraflarda giriş-çıkışlar ve bu giriş-çıkışlar arasında alt geçitler de bulunmaktadır. Yenisahra istasyonunda kuzey tarafında giriş-çıkış olmadığı için kuzey ve güney arasında alt geçit ve buna bağlı olarak kuzeyden istasyona direk geçiş bulunmamaktadır. E5’in kuzeyinde bir kamu kurumu olan İSKİ’ye ait arazi olmasına rağmen, bu alanda, projenin ilk halinde var olan istasyon çıkışı  iptal edilmiştir.

Devreye girmesini dört gözle beklenen; Kadıköy-Kartal Metro hattında, her gün sabah saat altıdan gece bire kadar süren ve 5 aydır devam eden test sürüşleri bitti. Hattın İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki toplu taşıma talebini önemli ölçüde karşılayacağını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Kadıköy-Kartal metrosunun 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak tasarlandığını ve günde 1.5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Maliyeti 1.6 milyar dolar ulaştı

Özellikle Anadolu yakası için bu hattın çok önemli olduğunu, hattın 32 dakika gibi kısa bir sürede aşılacağını anlatan Topbaş “Kartal’dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu’na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecek. Kadıköy’den deniz ulaşımıyla da İstanbul’un istenilen noktasına ulaşılabilecek” dedi. Kadıköy-Kartal metro hattının maliyetinin 1.6 milyar dolar olduğunu belirten Topbaş, bu hattı 4.5 kilometre daha Pendik-Kaynarca’ya kadar uzatacaklarını, bu hattın da devreye girmesiyle yapılan toplam harcamanın 3 milyar 225 milyon liraya ulaşacağını söyledi. Metro hattı, Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında yolculuk süresini önemli oranda kısaltacak. Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, havalimanı 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.

Araçlar Sürücüsüz Hareket Edebilecek

Kadıköy-Kartal metro hattında 16 istasyon bulunuyor. Tüm araçlar, vatmansız (sürücüsüz) kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, merkezdeki bir operatör vasıtasıyla yapılacak. Vagonlar arasında geçiş sağlayan yollar mevcut. Vagonlar arası geçiş sayesinde yolcular homojen olarak dağılabilecektir.

Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ‘Dinamik Yol Haritası’ bulunacak. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları gösterilecek.

Titreşim ve ses izolasyonu donanımlı vagonlarda; Isıtma, soğutma, havalandırma, kamera sistemi, dinamik yol göstergesi ve LCD ekranlar mevcuttur.

2013 yılında Marmaray  ile  İstanbul’un entegrasyonu tamam

2013 yılında Marmaray’ın, Yenikapı’da metro, metrobüs, tramvay, deniz otobüsü ile buluşması ve Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün tamamlanmasıyla tam entegrasyon gerçekleşecek. Böylece İstanbul’un her yerine dakikalar sürecek yolculuk başlayacak.

Tam entegrasyonla 2013 yılında Kartal-Topkapı 55 dakika, Kartal-Atatürk Havalimanı 81 dakika, Üsküdar-Yenikapı 9 dakika, Başakşehir-Üsküdar 54 dakika, Üsküdar-Atatürk Havalimanı 45 dakika, Taksim-Atatürk Havalimanı 43,5 dakika, Kartal-4. Levent 66 dakika, Yenikapı-Hacıosman 33 dakika olacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.