Hoşgeldiniz  

İstanbul İtfaiyesi’nden Tünelde “DUMANSAVAR” Tatbikatı

admin | 06 Mayıs 2014 | Genel, İstanbul, Manşet A- A+

Tren_ Metro_Tramvay_  tatbikatDünyanın en modern İtfaiyesine sahip İstanbul Büyükşehir Belediyesi son yaptığı “Tünel Tatbikatı – DUMANSAVAR”la yine göz doldurdu.

4 araç, 40 itfaiye ve tünel personelinin hazır bulunduğu Kağıthane- Dolmabahçe tünelinde araç yangınlarına karşı eğitim ve müdahale tatbikatı yapıldı. Eğitim amacı da taşıyan tatbikatta tüneldeki sistemler  denetlendi, acil müdahale palanları gözden geçirildi. Hava üfleme fanları, yangın hortumları, su basıncı, hidrantların durumu, köpüklü müdahale sistemi, yangın dolapları, kamera güvenlik sistemleri olay anında tünel görevlilerinin sevk ve idaresi kontrol edildi.

Bir otomobilin yakıldığı tatbikatta tünelin dumanla dolması sağlandı. Dumanla dolan tünelde fan sitemleri ve yönleri planlandı. İstanbul İtfaiyesi tarafından yeni alınan (3 Adet) seyyar duman tahliye aracı “DUMANSAVAR” tüneldeki dumanı kısa sürede tahliye etti. Tünel fanlarının düzenli çalışıp çalışmadığı ve devirleri de rent a car tatbikatta denetlendi.

DUMANSAVAR NEDİR?

– Büyük çaplı pozitif basınçlandırma operasyonlarında en yaygın kullanılan  havalandırma fanlarından biridir. Birçok alanda özellikle büyük depo, ticari yapılar, fabrikalar, yüksek katlı binalar, hava alanları gibi yapılarda meydana gelebilecek yangınlarda pozitif basınçlandırma maksadıyla kullanılmaktadır.

– 95 KW dizel motor tarafından sürülen ve Karbon fiberden imal edilmiş kanatçıklardan oluşan pervanesi ile maksimum çalışmada (2400 devir/dk.) 240.000 m3/saat hava tahliye etme kapasitesine sahiptir.

– Maksimum devirde yapılan bu tahliye işleminde üfleme hızı (oluşan rüzgar hızı) 160 km/saat’tir.

– Pervane bünyesindeki su girişi ve pervanede bulunan nozullar sayesinde su sisi yapabilme kabiliyetine sahiptir.

– Ayrıca havalandırma fanı yatay düzlemde 360 derece, düşey düzlemde +/- 30 derece dönerek farklı koşullarda havalandırma işlemini gerçekleştirebilmektedir.

– Tehlikeli ortamlarda 100 m. yarıçapında uzaktan kumandadan kontrol marifetiyle operatör güvenliği maksimum seviyede tutulmaktadır.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.