Hoşgeldiniz  

İŞSİZ YOKSULA ’SOSYAL RİSKİ AZALTMA’ KREDİSİ

admin | 11 Aralık 2013 | Ataşehir, Ekonomi, Genel, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

Kaymakam Zafer KaramehmetogluKaymakam Zafer Karamehmetoğlu, Ataşehir’de esnaflık yapmak isteyen yoksul girişimcilerin “Sosyal Riski Azaltma Projeleri” kapsamında kredi kullanarak iş sahibi olabileceklerini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nce yoksul vatandaşlara iş ve gelir sağlanması amacıyla başlatılan “Sosyal Riski Azaltma Projesi Yerel Girişimler Programı” nı harekete geçirmek isteyen Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu, Ataşehir’de esnaflık yapmak isteyen girişimcileri kaymakamlık kanalı ile “Sosyal Riski Azaltma Projeleri” kapsamında kredi kullanarak iş sahibi olmaları için çağrı yapıyor.

Ataşehir’de vatandaşın en fazla iş talebi için geldiğinin altını çizen Ataşehir Kaymakamı Zafer Karamehmetoğlu, “En çok iş talebi için geliyor insanlar. Tabii bizim iş bulma yetkimiz yok. Kamuda işe başlamak KPSS sınavları ile oluyor. Bizim kendimize ait bütçemiz yok” diyor Ataşehir’de gelir dağılımındaki makası kapatmayı hedeflediklerini ve iş isteyen meslek sahibi vatandaşlara; “Sosyal Riski Azaltma Projeleri”ni önerdiklerini söylüyor.

Proje hazırlama ve uygulama konusunda Ataşehir Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan destek alınabileceğini söyleyen Kaymakam Zafer Karamehmetoğlu, “Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında (Gelir getirici küçük ölçekli projeler, kadın ve işsiz gençler için istihdama yönelik eğitimler, toplum yararına geçici işler, kimsesiz çocuklar, engelliler, yaşlılar ve sosyal güvencesiz insanlara hizmet sunan merkezlerin kurulması ve işletilmesi, toplum kalkınması çalışmaları) konularında proje desteklerinden yararlanmak için başvurabileceğini ifade etti.

İş bulamayan ve iş kurmak için de sermayesi olmayan kişisel girişimcileri için önemli bir fırsat olduğunu söylediği, projelendirmelerde kendilerinin de destek verdiği “Sosyal Riski Azaltma Projeleri” ile ilgili şu ayrıntıları verdi;

“Belli bir mahareti olan, bu konuda mesleki belgesi olan (Kosgeb, Halk Eğitim gibi kurumlardan diploma, sertifika gibi belge) girişimcilere devlet 15 bin lira kredi veriyor. Ayni kredi. Nakdi, para değil.

Bir örnekle anlatıyorum ben bunu genellikle;

Kalfalık ya da ustalık belgesi almış berber esnafı olarak çalışmak isteyen girişimci, çok para olarak görünmeyen 15 bin lirayı bulamayabilir.

Bu girişimci 15 bin liraya berber koltuğunu alır. Kullanacağı berber elektrikli malzemelerini alır. Dükkanının görüntüsünü güzelleştirebilir. Dekorunu yapabilir. Eğer kalırsa birkaç aylık kirasını da ödeyebilir.

Bin lirayı bulamayan insanlarımız var. Bu insanımız için çok önemli bu para işe başlayabilmesi için.  Devlet 2 yıl ödemesiz, 6 yıl geri ödemeli yani 8 yıl vadeli ve hiç faiz alınmayan kredi veriyor. 1 Ocak 2014’te 15 bin lira kredi alan bir kişi, 2016 1 Ocağı ile 2017 Ocağı arasındaki bir yıllık süreçte ilk 1/6’sını ödüyor. Küçük bir yer olan geldiğim ilçede yüzün üzerinde proje yaptık. 20 bin nüfuslu merkez ilçe. Aktar, havlucu, kuaför, berber dükkanları açtık. Müzik aletleri aldık roman vatandaşlarımıza. Buradan sizin aracılığınızla duyuruyorum. Gençlerimiz bize gelirse her hangi bir engeli, hastalığı yoksa biz yardım vermiyoruz kusura bakmasınlar. Bu kredilerden yararlandıracağız onları. Eğer bir belgeleri varsa. Aradığımız; gelir seviyesi testi (GSS) sıfır olacak,  yapacağı işle ilgili belgesi olacak ve işle ilgili kendi projesi ile gelecek. Diyecek ki; ben şu işi yapmak istiyorum, şu malzemeleri almak istiyorum. Biz projeyi hazırlayacağız. Ankara’dan 15 bin lira bizim hesabımıza gelecek. Malzemelerini aldıktan sonra görüyoruz. Ve aldıkları malzemelerin parasını ödüyoruz. Bu konuda azimli olmak gerekiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.