Hoşgeldiniz  

İLGEZDİ: TORBADAN “TORPİL” ÇIKTI

admin | 05 Ocak 2017 | Ataşehir CHP, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

gamze-foto-tbmmCHP’li İlgezdi görüşülen torba yasayla, bedelsiz kamu arazisi kiralanmasıyla yandaş vakıf ve derneklere torpil yapılacağına yönelik ciddi kuşkular olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasayla, yandaş vakıf ve derneklere bedelsiz kamu arazisi ve taşınmazları kiralanmasına tepki göstererek, “Yıllık 6 milyon liralık Hazine gelirinden, kimler için vazgeçiliyor?” sorusunu yöneltti.

İLGEZDİ: TORBADAN “TORPİL” ÇIKTI

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasayla, yandaş vakıf ve derneklere bedelsiz kamu arazisi ve taşınmazları kiralanmasına tepki gösterdi: “Yıllık 6 milyon liralık Hazine gelirinden, kimler için vazgeçiliyor?”

TBMM Genel Kurulunda görüşülen “torba tasarı”da yer alan ve Hazineye ait taşınmazların, vakıf ve derneklere, 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilebilmesine olanak sağlayan düzenlemeye tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili, Parti Meclisi Üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, “Hükümet hangi vakıf ve dernekler için yıllık 6 milyon lira gelirden vazgeçiyor? Vatandaş, hangi vakıf ve dernekler için yeni vergi yüküyle karşılaşacak? Hangi arazi ve taşınmazlar, kimlere tahsis edilecek?” diye sordu.

YANDAŞA TORPİL

Tasarının yasalaşması halinde, mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde belirli koşulları taşıyanlar lehine bedelli olarak tesis edilen irtifak hakları ve kullanma izinlerinin, hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreli bedelsiz irtifak hakkına veya kullanma iznine dönüştürüleceğini anımsatan CHP’li İlgezdi, “Belirli koşulları taşıyan vakıf ve dernekler hangileri, belli değil. Devir kriterleri kanunda açıkça belirtilmemiş. Karaman ve Adana’da yüreğimizi yakan tablolar hala hafızamızda. Yasal olmadığı halde, yurt ve pansiyon hizmeti vermesine göz yumulan dernek ve vakıflara torpil yapılacağına yönelik ciddi kuşkularımız var. Bugüne kadar hükümetin uygulamaları, kuşkularımızın haklı olduğunu kanıtlar nitelikte. Bir önceki torba yasada, yine vakıf ve derneklere; eğitim alanında faaliyet göstermeleri durumunda, yemek ve barınma yardımı yapılacağına ilişkin hüküm getirilmişti. Şimdi de kamu arazileri ve taşınmazları bedelsiz olarak, bu vakıf ve derneklere tahsis edilebilecek. Bu durum, yasal olmadığı halde, denetimsiz yurtlarda can alan sorumsuzluğu meşrulaştıracağı gibi, yandaş vakıf ve derneklerin ticari rant elde etmesine de yol açacak.” uyarısında bulundu.

MAKBUL EĞİTİM, MAKBUL GENÇLİK

Torba yasayla yandaş vakıf ve derneklere, “yenilik” adı altında “arazi ve taşınmaz” yardımı yapılmasının şaşırtıcı olmadığını kaydeden CHP’li İlgezdi, “Anayasa değişikliği ile rejimi değiştirmeye çalışan hükümetin, 14 yıldır yürüttüğü politika, sosyal devletin, eğitim alanından çekilmesi yönünde oldu. Kendi görüşüne yakın bulduğu cemaatlere sürekli yeni alanlar açan iktidar, hep bir makbul vatandaş yaratmanın yollarını aradı. Makbul vatandaş ise ancak makbul eğitim ile mümkün olabilir. Bu sebeple laik eğitimden vazgeçilmek istenmesi, proje okullar ve cemaatlere ait yurtların yaygınlaştırılması ve desteklenmesi bu çabanın en açık göstergesidir.” dedi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.