Hoşgeldiniz  

İKİ MAHALLEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İPTAL

admin | 15 Ocak 2015 | Genel, Gündem, Manşet, Türkiye A- A+

donusum_kentsel - donusumKocaeli Çayırova’da, evlerinin alınmak istendiğini ve mağdur edildiklerini öne sürerek dava açan İnönü ve Emek Mahallesi sakinleri Kentsel Dönüşüm Projesini iptal ettirdi.

Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde, 2009 yılında başlatılan Kentsel Dönüşüm Projesi nedeniyle evlerinin ellerinden alınmak istendiğini ve mağdur edildiklerini öne süren İnönü ve Emek Mahallesi sakinlerinin, Kocaeli İdare ve Vergi Mahkemeleri’ne açtıkları dava sonuçlandı. Mahkeme, oy birliğiyle projeyi iptal etti.

Çayırova ilçesindeki İnönü ile Emek Mahallesi’nde 370 dönüm alanda 730 haneyi kapsayan Kentsel Dönüşüm Projesiyle ilgili mahalle sakinleri, bir süre önce, Kocaeli İdare ve Vergi Mahkemeleri’ne başvurarak mağdur edildikleri iddiasıyla dava açmıştı.

Davanın bir duruşmasını, CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de izlemişti. Mahkeme çıkışı açıklama yapan ve halkla birlikte yapılmayan bir kentsel dönüşüme itiraz etmesinin doğal olduğunu belirten Güneş, “Çayırova ilçemizde özellikle İnönü ve Emek Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm projesinin yargılamasını izledik. Bölge sakinleri bu kentsel dönüşümün adil olmadığına dair örgütlenerek ve bir dernek kurarak bir dava açmışlar. Bu davayı izledik. Davanın karar aşamasına geçildi. Davada önemli adaletsizlikler var. Bu kentsel dönüşüm projeleri bu iktidar döneminde çok yanlış yapılıyor. Halkın tamamının uzlaşması sağlanamıyor. Sınırı, kapsamı ve kamunun ne derece ne ölçüde yararlanacağı halk ile birlikte yapılmıyor. Halkla birlikte yapılmayan kentsel dönüşümlere halkın itiraz etmesi gayet normaldir.” ifadelerini kullanmıştı.

Çayırova İnönü ve Emek Mahallesi Yardımlaşma Dernek Başkanı Murat Koca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak adalet beklediklerini söyleyerek, “Bizler yaklaşık 20-25 yıldır Çayırova Emek ve İnönü Mahallesi’nde oturan sakinleriz. 2009 yılında oturduğumuz bölgeyi kentsel dönüşüm kapsamına almışlar. 2013’te Büyükşehir Belediyesi ve Çayırova Belediyesi’ne gitmemize rağmen bizleri muhatap almadılar. Oysa en başından beri muhatap alınması gerekenler bizleriz. Bunlar müteahhitle anlaşıp evlerimizi ipotek ettiler. Şimdi de bugün adalet ve hukuk için buradayız. Çayırova Belediyesi’nin söylediklerinin tam tersini söylüyorlar. Evlerimizi kesinlikle alacaklarını söylüyorlar. Ama biz de diyoruz ki evlerimizi kesinlik vermeyiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak adalet bekliyoruz.” şeklinde sıkıntılarını dile getirmişti.

Mahkeme, yapılan itirazı değerlendirdi. Mahkeme heyeti, oy birliğiyle dava konusu meclis kararının iptal edilmesine karar verdi. Çayırova Belediyesi alınan karara 30 gün içerisinde itiraz edebilecek. İtirazı Danıştay değerlendirecek.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.