Hoşgeldiniz  

Hollanda’da okullarda Türkçe konuşma yasağı

admin | 24 Kasım 2012 | Dünya, Genel, Gündem, Manşet A- A+

Hollanda’da bazı okullar, okul saatlerinde Türkçe konuşmayı yasakladı.

2004 yılında Türkçe derslerinin kaldırıldığı Hollanda’da şimdi de okullarda Türkçe konuşmak yasaklanıyor. Birçok ilk ve orta dereceli okul yönetimi, okul saatlerinde okul bahçesi, koridorlar, sınıf ve kantinlerde Türkçe konuşmayı yasakladı.

Konulan yasağa karşı çıkarak ana dillerini konuşmaya devam eden öğrenciler “okul kurallarını ihlal etme” gerekçesiyle okuldan uzaklaştırma cezası alıyor.

Amsterdam’da lise öğrencisi olan Denizhan Murat Üresin , okul yönetiminin aldığı Türkçe konuşma yasağına uymadığı gerekçesiyle okuldan atıldığını söyledi.

Üresin, Okulumuzda yaklaşık 500 öğrenci var. Bu öğrencilerin yüzde 70`i Türk kökenli. Okul yönetimi okul saatleri içerisinde okul bahçesi, koridorlar, sınıflar ve kantinde Türkçe konuşulmasını yasakladı. Ben de bu yasağa karşı çıktım. Yapmış olduğum araştırmalarda Hollanda`da okul kurallarında Ana dilinizi konuşamazsınız` diye bir madde yok. Aslında bu konuda konuşmak isteyen bir çok öğrenci var, ama onlar okuldan atılma korkusuyla susmayı tercih ediyor.” dedi.

Üresin ailesi,oğullarının eğitim hakkının elinden alındığını, bunun için hukuki mücadele başlatacaklarını bildirdi.

Okul yönetimi ise, Denizhan’ın okuldan atılma sebebinin sadece Türkçe konuşmak olmadığını savunuyor.

Bazı öğrencilerin, Hollandaca konuşmak ve öğrenmek açısından ana dille konuşma yasağının olumlu olarak değerlendirdiği bildiriliyor.

TRT Haber

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.