Hoşgeldiniz  

HASAN ALİ YÜCEL KARTAL`DA ANILDI

admin | 01 Mart 2016 | Eğitim, Genel, İstanbul, Manşet, Türkiye A- A+

hasan_ali_Yucel_kartal (1)Milli Eğitim Eski Bakanı, öğretmen ve Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel ölümünün 55. yılında Kartal Belediyesi`nin düzenlediği programla Kartal’da anıldı.

Recep Kenan/itvhaber.com

‘Yaşayıp yaşatmak işimiz bizim. Haram lokma kesmez dişimiz bizim. Dünyada bulunmaz eşimiz bizim. Biz yeni hayatın erenleriyiz’ deyişi akıllara kazınan Hasan Ali Yücel, ölümünün 55. yılında anıldı.

MİLLİ Eğitim Eski Bakanı, öğretmen ve Köy Enstitülerinin kurucusu Hasan Ali Yücel ölümünün 55. yılında Kartal Belediyesi`nin Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi`nde düzenlediği programla anıldı.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimiz adına 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda Köy Enstitülerinin kuruluş döneminden bir bölüm, sinevizyondan izletildi.

hasan_ali_Yucel_kartal (4)

FERHAT ÖZEN “YÜCEL’İ AYDINLANMACI KİMLİĞİYLE TANIYORUZ”

Eğitimci Ferhat Özen’in moderatörlüğünü yaptığı panele, YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, eğitimci – yazar Refet Özkan ve eğitimci İlhan Şimşek konuşmacı olarak yer aldı. Panelde Hasan Ali Yücel`in düşünceleri, eğitim hayatına katkıları anlatıldı. Ferhat Özen, “Hasan Ali Yücel 1897 doğumlu ve 1961’de de kendisini kaybettik. Bugün 55. ölüm yıldönümü. Biz onu aydınlanmacı kimliğiyle tanıyoruz. Türkiye’de insanları klasik edebiyatla tanıştırmış ve en önemlisi Köy Enstitülerini İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte kurmuştur. Köy Enstitülerinin amacı; köyde doğmuş, köyde büyümüş insanları eğitip bilinçlendirip tekrar köye göndermek ve eğitim seviyesini yükseltmektir” dedi.

hasan_ali_Yucel_kartal (2)

“HEPİMİZ BİRER HASAN ALİ YÜCEL OLACAĞIZ”

YÖK eski Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme ise konuşmasında, “ Enstitüler, klasik öğretmen okulu mezunu vermeyeceklerdi. Mezunların yükleneceği görevi, Köy Enstitülerinin mimarlarından, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel şu sözleriyle ifade etmişti: -Biz, İstiklal mücadelesinden itibaren sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek adam yetiştirmek isteriz. Devrimci düşüncenin adamı Köy Enstitülerinden yetiştirilecekti. Hepimiz birer Atatürk olacağız, Hasan Ali Yücel olacağız, İsmail Hakkı Tonguç olacağız ve yeniden aydınlanma devrini bu günlere taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Anma gecesinde ev sahibi Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz`ün yanısıra Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Kartal Belediyesi Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülcemal Fidan, Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ali Apaydın, Mustafa Fehmi Okay, CHP Kartal Belediyesi Meclis üyeleri, CHP Kartal İlçe Yönetim Kurulu üyeleri, Başkan Danışmanları, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Anadolu yakası şubesi üyeleri, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal şubesi başkan ve üyeleri, Cumhuriyet Kadınları Derneği Kartal şubesi başkan ve üyeleri, Kartal Mahalle Muhtarları ve Kartallı vatandaşlar yer aldı.

HERKES YÜCEL’İ ÇOK İYİ ANLAMALI

Eğitimci yazar Refet Özkan konuşmasında Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç ile yaşadığı anılarını anlattı. Hasan Ali Yücel’in eğitimde köy enstitüleriyle yaptığı atılıma değinen Özkan, herkesin Yücel’i çok iyi anlaması gerektiğine vurgu yaptı.

” ZOR GÜNLERDEN GEÇİYORUZ”

Eğitimci İlhan Şimşek de konuşmasında, “Hasan Ali Yücel anısına böyle bir toplantının Kartal’da yapılması çok önemli. İktidarda kim varsa eğitim oradan şekillenir. Eğitim şu anda SOS veriyor” dedi.

hasan_ali_Yucel_kartal (3)

TOPLUMU KONTROL EDEBİLMEMİZ İÇİN KÖY ENSTİTÜLERİNİN KAPANMASI LAZIM!

Hasan Ali Yücel’in Türkiye geçmişindeki önemine değinen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, doktorluğu sırasında yaşlı bir kadının komünistlerle ilgili ön yargılı anısını naklederek; “Orta Anadolu’da yaşlı bir kadın benim kuyruğumu arıyor. Niye? Çünkü komünistler insan değil. O dönemde karşı devrimcilere atılabilecek iki söz vardı. Bir komünist. İki dinsiz. Bunu gayet güzel kullandılar. Hasan oğlanla ilgili şehir efsanesini ortaya koydular ve özellikle o yatılı okulların kapanmasını istediler. Kinyas Kartal, -Bu toplumu aydınlatırsanız ben Kürtleri kontrol edemem. Bunları kontrol edebilmemiz için köy enstitülerinin kapanması lazım.- dedi. Demokrat Parti’yle anlaştı ve kapattılar. Biz yöneticilere düşen şahsi menfaatlerimizin dışına çıkıp bizlerle beraber yol alacak, bu ülkeyi kendi menfaatlerinin önünde tutan insanları bir araya getirip küçük ama sağlam yol almaktır” diye konuştu.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Hasan Ali Yücel’i anma programının sonunda, geceye katılan konuşmacılara teşekkür ederek Kartal heykelciği takdim etti.

hasan_ali_yucel - Kartal

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.