Hoşgeldiniz  

Fikirtepe’de ‘Kentsel Dönüşüm’ 50 Bin TL Sermayeli Firmalara Emanet

admin | 07 Mayıs 2014 | Ataşehir, Ekonomi, Genel, İstanbul, Manşet, Türkiye A- A+

fikirtepe_50_bin_tl_lik_firmalar’Kentsel Dönüşüm’de riskli yapıların yoğun olduğu bölgelerin yapı stokunun yenilenerek deprem güvenli hale getirilmesi amaçlanan projeler 50 Bin TL sermayeli firmalara emanet.

Recep Kenan/haberinasli.com

Deprem riskli yapıların yoğun olduğu bölgelerin yapı stokunun yenilenerek deprem güvenli hale getirilmesini amaçlayan “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarının ilk proje alanlarında dönüşüm çalışmalarına katılan firmalarsın ekonomik yapısı ve yeterliliği tartışma yaratıyor. Kadıköy Fikitepe kentsel Dönüşüm proje alanında bir çok firmada çeşitli sorunların yaşandığı kaydedilirken, bazı firmaların iflasını verdiği bildiriliyor. Bölgede arazi toplayan bir çok firma ise projelerini tamamlayabilmek için kendilerine proje ortağı arayarak finans sorununu aşmak istiyor.

Ataşehir’de “Kentsel Dönüşüm” proje hazırlıkları yapan Yenisahra ile Barbaros mahallelerinde çeşitli firmalar tarafından yürütülen dönüşüm çalışmaları içerisinde yer alan maliklerin Fikirtepe’deki deneyimlerden bosch bakırköy servisi faydalanarak kararlarını şekillendirmeleri kendi yararına olacaktır. Dikkatle incelenmeyen ve geçmişi araştırılmadan yapılan sözleşmelerle bağlandıkları firmaların iflası ile bir anda gayrı menkullerinden olup üstüne bir de borçlu duruma düşebilirler.

Konu ile ilgili bölgenin en önemli haber kaynaklarından olan Fikirtepe Haber’de yayınlanan haberde konu hakkında yaşanan ve yaşanması olası sorunların yer aldığı bir yazı yayınlandı.

Dönüşüm yapmak üzere arazi toplayan firmaların ekonomik yapılarının yeterliliğinin tartışıldığı ve bölgedeki hak sahiplerinin endişelerinin dile getirildiği Fikirtepe Haber’de yer alna yazı;

Fikirtepe 50 Bin TL lik Firmalar Cenneti Oldu!

Fikirtepe’de yapılacak projeler ve kapsamı bakımından her ne kadar Türkiye gündemine otursa ve gündemi meşgul etse de maalesef bir o kadar da vatandaşların haklarının korunması noktasında yetkililerin ilgisini almaktan aciz…

Fikirtepe’de yapılacak projeler rakamsal büyüklük olarak 100 milyon dolarlar gibi rakamların telaffuz edilmesine sebep olurken, bu işleri yapacak firmaların mali ve ekonomik yapılarının çok büyük ve hazır nakitlerinin olması noktasında maalesef tereddütler barındırmakta.

Fikirtepe’ye girmiş veya girecek firmaların çoğunluğu devletin ” saldım çayıra, mevlam kayıra ” mantık ve işleyişi sayesinde oluşan vurdumduymazlığı ile gelecekte birçok mağduriyetliklerin oluşmasına gebe.

Fikirtepe’de 100 – 150 milyon hatta rakamsal olarak daha büyük projelere talip olan firmalar kendi ekonomik güçlerini resmi olarak ortaya koyamaz ve vatandaşa her hangi bir teminat ve güvence verme noktasında sıkıntı yaşarlarken kurdukları 50 Bin TL lik öz sermayeli, her hangi bir iş tecrübesi ve yaptığı her hangi bir faaliyet ve proje bulunmayan paravan, aracı şirketler aracılığı ile vatandaşlardan imza toplamaya devam ediyorlar.

Resmi makamlardaki bürokrat ve memurlar bu noktada maalesef yapılacak iş büyüklüğü ile alkalı olarak sermaye ve mali yeterlilik kıstası yapmak yerine, “basit usül” her hangi bir vatandaşın vergiye tabi olması ve müteahhitlik belgesi almış olmalarını giriştikleri işlerde yeterli bir ölçü olarak kabul etmekteler. Ve tüm bu yaşananlara karşın, gözle görülen adaletsizlik ve dengesizliklere müdahalede bulunmamaları kentsel dönüşüm amaçlı büyük ve sosyal projelerin aksayarak sekteye uğramasına ve vatandaşların güvensizlik gerekçesi ile imza atmamalarına birincil sebep olmaya devam etmesine yol açıyor.

Fikirtepe’de, özellikle 50 Bin TL gibi komik bir sermaye birikimi ile kurularak iş yapmak isteyen firmaların başında; Ortadoğu – Yeşil Konsorsiyumu ve Borova Endüstri A.Ş. tarafından kurulmuş alt bir firma olan Haytek ve Vartaş Yapı ile Alman ortağının birlikte faaliyet göstereceği ve geçen sene 7 Şubat tarihinde kurulan Stern Fikirtepe İnşaat Turizm dikkatleri çekmektedir.

Fikirtepe’ de Milyon dolarlık projelere; yani, rakamların 100- 150 Milyon gibi rakamlardan aşağı olmayan projelere talip olan firmalar vatandaşlardan imza toplarken , firmaların genel olarak sermaye birikimleri, firmasına göre 1 ila 10 milyon TL arasında değişmekte ve genel olarak 100 – 150 milyon dolarlık projeleri 50 Bin TL veya buna yakın rakamlar ile kurulmuş firmaların nasıl ve hangi kaynakla yapacakları merak konusu olmaya devam etmektedir.

Sermaye yeterlilik ve teminat noktasında bu tarz sermayesi düşük firmalara ve gelecek noktasında tereddütlerin olması; bir tarafa sözleşmelerdeki çoğu maddelerin de vatandaşın aleyhine olması ve firmalar tarafından bu aksaklıkların düzeltilmeden, tek tip sözleşme dayatması; Fikirtepe çıkmazlarının başında geliyor…

Kaynak: Fikirtepe Haber

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.