Hoşgeldiniz  

EĞİTİMDE UYGULAMA EKSKLİĞİ KAPATILMALI

admin | 24 Ocak 2017 | Ataşehir, Eğitim, Ekonomi, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Üst Manşet A- A+

selin_gida (00)Sektörde eğitimli iş gücü eksikliğine dikkat çektiğini hatırlatan, Selin Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Aşar, sektöre katkı sağlamak üzere, proje üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeni ile bir araya geldiği basın mensuplarına eğitimde uygulama eksikliğine dikkat çeken Yahya Kemal Aşar, sektöre eleman yetiştiren eğitim kurumlarında verilen teorik eğitimin yanında pratik yaparak eksiklerini kapatmaları, teorik eğitimin pratikle desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

UYGULAMA EĞİTİMİ VE MALZEME TEDARİKİ İLE DESTEK

Sektörde eğitimli iş gücü eksikliğine çok önceden dikkat çektiğini, gıda sektörüne bu alanda katkı sağlamak üzere, proje üzerinde çalıştıklarını kaydeden Selin Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Aşar, sektörde aşçılık, pastacılık ve servis bölümünü de kapsayan gıda ve ağırlama alanında teoride ders veren öğretmenlerinin olduğunu belirterek; “Pratikte öğrencilere eğitim verecek eğitim personeli istihdam edilmemiş okullarda. Uygulama eğitimi dışında malzeme tedarikinde de destek oluyoruz okullara.  Öğrenciler eğitimleri sırasında yapacakları yemeğin malzemelerini aralarında paylaşarak getirmek zorunda kalıyor. Aşçılık eğitimi alan öğrencilere okullarının yemek pişirme pratiği sırasında malzeme sağlama imkanı yok. Öğrenciler oluşturdukları havuzda toplamaya çalışıyorlar. Biz çalıştığımız firmalardan ürün tedarik ederek okullara bağışta bulunuyoruz. Çünkü biz okuldaki öğrencilerin bir kısmını istihdam edebiliyoruz” dedi.

SEKTÖRDE EĞİTİM DAHA ÇOK YENİ

Sadece 12 sınıf öğrencilerinin staj uygulaması olduğunun altını çizen Selin Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kemal Aşar, Kartal’dan Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi’nden gelen öğrencilerin ulaşımlarını kendi imkanlarıyla sağlandığını ifade ederek; “Staj gören öğrencilerimiz aşçılık bölümü, aşçılık alanında uygulama yaparak kendilerini geliştiriyor. Meslek sektöründe diğer alanlara göre daha şanslı. Aşçılık sektöründe eğitim daha çok yeni” şeklinde konuştu. Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinin bütün masraflarını karşıladıklarını söyledi.

DEMO USTALARIMIZ OKULLARDA UYGULAMA EĞİTİMİ VERİYOR

Demo ustaları olarak adlandırdıkları usta aşçılarının okullarda uygulama eğitimi verdiklerini kaydeden Yahya Kemal Aşar, Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinin İzmir’de yapılan ve Türkiye’deki bütün meslek liselerinin katıldığı bir yarışmaya katıldıklarını belirterek; sponsor oldukları yarışmaya katılan Kartal İMKB Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencilerinin bütün masraflarını karşıladıklarını söyledi.

EĞİTİMLERİ SIRASINDA PARA KAZANMAYA BAŞLIYOR

Ataşehir’de İstanbul genelindeki gıda bölümleri olan meslek okullarının katılacağı aşçılık – yemek yarışması düzenlemek üzere çalışmalara başladıklarını kaydeden Aşar, ilgili kurumlarla mevzuat çalışmalarının devam ettiğini, yarışmayı düzenlenmemekle gıda, pasta ve aşçılık alanlarında sektörün tanıtımını amaçladıklarını vurgulayarak; “Akademik eğitim alan birçok üniversite mezunu işsiz.  Boşta geziyor. Bizim de sektör olarak nitelikli elamana ihtiyacımız var. İstanbul’da yüzlerce, binlerce restoran, yemek fabrikası var. Bu eksikliği iyi anlatmak lazım… Öğrencilerin tercih etmeleri için sektörü tanımaları, içine girmeleri, görmeleri lazım. Bu bölümler ekonomik durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarını yönlendirmeleri gereken alan. Eğitimleri sırasında para kazanmaya başlayan çocuklar kısa zamanda istihdam olanağı bularak, aile bütçelerine katkı vermeye başlıyor. Bizde staj ve eğitimleri dışındaki zamanlarda gelip çalışan öğrencilerimiz var. Okullarından müsaadelerini aldık. Hafta sonlar geliyorlar” dedi.

PRATİK UYGULAMALARINDA DESTEK OLUYORUZ

Uygulama eğitimi için stajyerleri alarak ve gıda bölümleri olan okullarla protokol imzaladıklarını kaydeden Selin Gıda Eğitim Projesi sorumlusu Gıda Teknikeri Günnur Eroğlu, okulların mutfaklarında eksiklerini tedarik ederek ve aşçılarla da pratik uygulamalarında destek olduklarını kaydederek; “Teoriye okulların kendi öğretmenleri yeterli oluyor. Ama bu bölüm öğrencilerinin pratik bilgilere de ihtiyacı oluyor. ‘Yemek pişirmekteki püf noktaları’ gibi… Bu durumlarda bizim aşçılarımız okula giderek uygulama yaparak destek oluyor. Okulların gıda bölümünde eğitim gören öğrencileri işletmemize alıyoruz. Düzenli olarak yapılan yarışmalar var bu alanda eğitim veren okulların öğrencilerinin katıldığı. Bu yarışmalara katılan öğrencilerimize de Selin Gıda olarak sponsor olup, destek oluyoruz.

YERİNDE ÜRETİM VE UYGULAMA PRATİKLERİNİ GELİŞTİRİYOR

Okullarda eksik olan ekipman ve malzemeleri birlikte çalıştıkları tedarikçileri ile koordineli olarak tedarik ederek destek olduklarını kaydeden Selin Gıda Eğitim Projesi sorumlusu Gıda Teknikeri Günnur Eroğlu, eğitimlerini sürdüren gıda bölümü öğrencilerinin stajlarını işletmelerinde yapmalarını sağlayarak yerinde yaptıkları üretim ve uygulama ile pratiklerini geliştirmelerine destek olduklarını kaydetti.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.