Hoşgeldiniz  

Dolamabahçe’de Öcalan’dan PKK’ya ‘Silah Bırakma’ Açıklaması

admin | 01 Mart 2015 | Genel, Manşet, Türkiye A- A+

HDP-yalcin_akdogan - dolmabahceBaşbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP görüşmesinde Abdullah Öcalan’dan PKK’ya silah bırakma için toplantı ve Hükumete 10 maddelik düzenleme çağrısı açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ‘Çözüm Süreci’ne ilişkin gelişmeleri değerlendirmek üzere Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde HDP heyeti ile bir araya geldi. Toplantıda HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın silahlı mücadeleyi bırakma çağrısını açıkladı.

Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki toplantıya HDP adına Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken katıldı. Görüşme sonrası açıklama yapan HDP heyetinden Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın silahsızlanma için PKK’ya toplantı çağrısında bulunduğunu duyurduktan sonra 10 maddelik bildiriyi de okudu.

Sırrı Süreyya Önder tarafından okunan Abdullah Öcalan’ın çağrısında, “Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi karar vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır” ifadelerine yer verdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yapılan toplantıda HDP Sırrı Süreyya Önder tarafından açıklanan 10 maddelik Öcalan çağrısı:

1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği.

2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.

3.Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri.

4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar.

5. Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.

6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması.

7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri.

8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi.

9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması.

10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.