Hoşgeldiniz  

Diyanet Zekat`ın esaslarını açıkladı ‘Taksit Mümkün’

admin | 11 Ağustos 2012 | Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+


Diyanet Din Yüksek Kurulu,  vatandaşlardan gelen sorular üzerine, müslümanların zekâtlarını taksitle de verebileceklerini ve en kısa zamanda verilmesi gerektiğini açıkladı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Yüksek Kurulu, Müslümanların zekâtlarını taksitle de verebileceklerini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Yüksek Kurulu, vatandaşlardan gelen sorular üzerine müslümanların zekâtlarını taksitle de verebileceklerini açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşların zekât vermek için ille de Ramazan ayını beklemelerine gerek olmadığını, zekât vermekle yükümlü olanların bunu en kısa sürede verebileceklerini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından zekâtla ilgili olarak sorulan sorulara şu yanıt verildi:
“Zekât konusunda aslolan kişinin üzerine düşen zekâtın ödenmesidir. Bu itibarla zekât bir defada ödenebileceği gibi, taksitle de ödenebilir. Zekât vermenin belli bir zamanı olmayıp, farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir.

Bunun için belli bir ay veya Ramazanı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri uygun olur.`

Ticari kazancın kırkta biri Zekât olarak verilmeli

Vatandaşların zekât konusunda sıkça sorduğu sorular arasında, ticaret erbabının nasıl zekât vereceği konusunda ise, şöyle denildi:
“Ticaret malının zekatının kar amacıyla alınan ve satılan malları kapsadığı, borç ve asil ihtiyaçlardan fazla 80.18 gram değerinde ticaret malına sahip olan kişinin bu malın elde edilmesinin üzerinden bir yıl geçtikten sonra kırkta biri yani yüzde 2.5 `u oranında zekât vermesi gerekir.”

Alacaklar Zekâta Sayılabilir

Ticaret mallarının zekâtının gerek para gerekse mal açısından da ödenebileceği ifade edilirken, Din İşleri Yüksek Kurulu, bu arada alacakların zekâta mahsup edilip edilemeyeceği yolundaki bir başka soruya da, “Ödeme güçlüğü çeken borçlu kişi kendisine zekât verilebilecek kişilerden ise, böylesinde alacağı bulunan kişi ondaki alacaklarını zekâta mahsup edebilir” diye görüş bildirildi.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.