Hoşgeldiniz  

CHP’li Tunay’dan 1 Milyon Kişiyi İlgilendiren Teklif

admin | 26 Aralık 2014 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Siyaset A- A+

bag_kur_teklifCHP İstanbul Milletvekili Faik Tünay, geçmişte vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların Bağ-Kur’lu sayılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verdi.

İstanbul Milletvekili Faik Tünay, geçmişte vergi mükellefi olup ancak Bağ-Kur kaydı olmayan (çeşitli nedenlerden dolayı bağ-kur’a giriş yaptıramayan) vatandaşlarımızın yürürlükteki kanuna geçici bir madde eklenerek Bağ-Kur’lu sayılması için kanun teklifi verdi.

Tunay konu ile ilgili olarak şöyle konuştu, ” Bu durumda olan 1 milyonun üstünde vatandaşımız var. Buradan uyarmak istiyorum. Bu vatandaşlarımızın geçmişe yönelik hizmet alabilmeleri ve günlerini saydırmaları için dava açmaları lazım. Normalde bu düzenleme torbaya girecekti fakat girmedi. Meclis başkanlığına sunduğum kanun teklifinin gerekçesinde önemle vurguladığım şu noktalara dikkat çekmek istiyorum.

Çoğunluğu Esnaf 1 Milyonu Geçen Vatandaşı Kapsıyor

Çoğunluğu esnaf olan ve sayıları 1 milyonu geçen vatandaşımız geçmişte bir iş yeri açmış ya da şirket ortaklığı ile vergi mükellefi olmuştur. Senelerce de bu işlerini sürdürmüş vatandaşlarımız ne yazık ki Bağ-Kur’a gidip kendilerini sigortalı yaptırmamışlardır. Dolayısıyla da ne primleri ödenmiş ne de hizmet günleri işlenmiştir. Bu vatandaşlarımızın birçoğu emeklilik için bu primlere ihtiyaç duymakta ve kendi namlarına iş yaptıkları günlerin boşa gitmemesini istemektedir.

Hizmet Alabilmeleri İçin Yargıya Başvurmalılar

Mevcut durumda 5510 sayılı Yasa, 01.10.2008′den önceki günleri borçlanmaya imkân tanımamakta, sonradan getirilen bir düzenlemeyle de 04.10.2000′den önce vergi mükellefi olup Bağ-Kur kaydı olmayanların kayıtları bu tarihte başlatılmaktadır. Vergi mükellefi ya da şirket ortaklığı olup Bağ-Kur’a kaydı yapılmayanların, geçmişe dönük olarak hizmet alabilmeleri için ise yargıya başvurmaları gerekmektedir. Aksi durumda 01.10.2008 yılından önceki hizmetler alınamamaktadır. Bütün bu hususlar göz önüne alındığında oldukça ciddi miktarda ki vatandaşımız mağdur durumdadır. Yapılacak olan bir düzenlemeyle sağlık hizmeti alamayan birçok vatandaşımızın bu mağduriyeti de giderilmiş olacaktır. Bu Kanun teklifinin amacı geçmişte vergi mükellefi olup, Bağ-Kur girişi yapılmamış vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesini amaçlamaktadır.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.