Hoşgeldiniz  

CHP’Lİ BARIŞ YARKADAŞ’TAN “TÜRK BAYRAĞI” TEKLİFİ

admin | 15 Haziran 2016 | Ataşehir CHP, Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye A- A+

baris_yarkadas_bayrak_teklif(0)CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Başkanlığına “Türk Bayrağı Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Teklifi” sundu. “Türk Bayrağı” teklifi TBMM’de.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından verilen teklif, Türk Bayrağı Kanunu’nda ‘uçkurluk’ ifadesinin ‘tutucu’ olarak değiştirilmesini öngörüyor.

Gerekçede şu ifadeler yer verildi:

“Bayrak; devletlerin ve milletlerin ayırt edici simgesi, bağımsızlıklarının temsilcisidir.

Türk bayrağı, Türkiye’nin ulusal ve resmî bayrağıdır. Kırmızı zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak ilk kez Osmanlı Devleti tarafından 1844 yılında kabul edilmiştir. Bayrak, 29 Mayıs 1936’da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile şekillendirilmiş ve Türkiye’nin ulusal bayrağı olarak kabul edilmiştir. 22 Eylül 1983’te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son halini almıştır. Bayrağımızın ip geçirilen bölümü için “uçkur” ifadesi kullanılmaktadır. Türkçe de bu tür işlevi olan kumaş bölümleri için uçkur dendiği bir gerçek; ancak konu bayrak olunca bu ifadenin değiştirilmesi elzemdir.

Ayrıca, ‘uçkur kenarı’ olarak nitelendirilen ve bayrağın dalgalanan bağımsız ucunu tarifleyen kısım 2001 yılında “uçum kenarı” olarak değiştirilmiştir. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan Türk Bayrağı Kanunu’nda ‘uçkurluk’ ifadesinin değiştirilmesi önem taşımaktadır. Kanun teklifimizle konu yerlerde geçen  ‘uçkurluk’ ibareleri ‘tutucu’ olarak değiştirilmiştir.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.