Hoşgeldiniz  

CHP’de Ön Seçime Yerine Eğilim Yoklaması

admin | 27 Aralık 2014 | Genel, Gündem, Manşet, Siyaset A- A+

chp-logo-itvhaber_pm2015 Genel Seçimleri öncesi CHP Parti Meclisi’nden aday belirleme yöntemi olması beklenen ön seçim yerine Eğilim Yoklaması geliyor. CHP’de Eğilim Yoklaması

Recep Kenan/itvhaber.com

Gündeme alınan tüzük değişikliğine göre Merkez Yürütme Kurulu toplamda 110 milletvekili adayını istediği il ve bölgeden seçilebileceği sıradan gösterebilecek.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında  2014’ün son PM’si toplantısını yapan CHP’de gündeme eklenen ‘yönetmelik değişikliği’ maddesiyle ilgili alınacak karar merakla bekleniyordu.

Yüzde 15 Merkez Yoklaması hakkına % 5 Merkez Adaylığı eklenmesinin önünü açacak olan girişim PM’de ele alındı. 550 milletvekili adayının yüzde 15’inin ”Eğilim Yoklaması” yoluyla belirlenmesi yöntemi revize edildi.

Bu değişiklikle, yüzde 15’lik genel merkez kotasını bir seçim çevresinin tümü için kullanılabilecek olan Parti Meclisi’ne yeni bir alternatif sunuluyor.

Buna göre PM, ön seçim, aday veya eğilim yoklaması yaptığı seçim bölgelerinde, genel merkez için ”boş sıra” ayrılabilecek. Örneğin 7 milletvekili çıkartan bir seçim bölgesi için PM, ”İlk iki sıra adayını eğilim yoklaması yoluyla ben belirleyeceğim” kararı alacak; karar aldığı seçim bölgesinde ön seçim ya da aday yoklaması mücadelesine giren isimler, ilk iki sıranın sonrası için yarışacak. Böylelikle 550 milletvekili adayının 83’ü Genel Merkez tarafından belirlenebilecek. CHP PM’de yönetmelik değişirken bir madde daha eklendi. Bu maddeye göre, milletvekili adayları için önseçimin yanı sıra eğilim yoklaması da yapılabilecek. Son kararı ise CHP PM bir sonraki toplantıda verecek.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.