Hoşgeldiniz  

CHP İSTANBUL MV. ÖĞÜT ‘İŞ YERLERİ ÇALIŞANLARINA KREŞ AÇIYOR MU?’

admin | 02 Şubat 2013 | Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Siyaset, Türkiye A- A+

kadir_1CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT’ten, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere; ‘çalışanların çocuklarına işyerleri kreş yapıyor mu?’ sorusu.

Recep Kenan/Ataşehir

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere; 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emzirilmesi için işyerlerince kreş yapılma zorunluluğunun uygulanması ile ilgili soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmak üzere; 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunluluğu getiren yasa çerçevesinde, kaç özel şirket ile devlet kurumunda yurt – kreş bulunduğu ve işyerlerinin denetlenmesi ile yasal zorunluluğu yerine getirmeyen işyerlerine ne tür yaptırımlar uygulandığını içeren yazılı soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT’ün, Başbakan Erdoğan tarafından TBMM aracılığı ile cevaplanmasını istediği TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için, gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili

Bilindiği üzere devletin temel görevleri arasında çalışanların sağlığını korumak ve geliştirmek vardır. Çalışanların günlük yaşamlarının ortalama üçte birini geçirdikleri iş yerlerinde sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek etkenlere karşı koruyucu önlemler almak sosyal devletin görevleri arasındadır. Gebe veya Çocuk Emziren Kadınlar İçin Yönetmeliğine göre yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun 150’den çok kadın işçi çalıştıran işyerlerinde 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın bir yurdun kurulması zorunludur. Bu zorunluluk İş Kanunu’nda yılar içinde yapılan değişikliklerde de korunmuştur.
Bu doğrultuda;
1) Türkiye genelinde 150 den fazla çalışanı olan kaç devlet kurumu ve kaç özel şirket bulunmaktadır?
2) Devlete bağlı kurumların hepsinde çocuklar için yurt(kreş) mevcut mudur? Aynı şekilde özel şirketlerin kaçında yurt(kreş) bulunmaktadır?
3) Şirketlerin bünyesinde bulunan kreş ve yurtlar kimler tarafından ne sıklıkla denetlenmektedir?
4) Bununla ilgili denetim en son ne zaman yapılmıştır?
5) Türkiye genelinde faaliyet gösteren ve kreş açma zorunluluğu bulunan işyerlerinin yaklaşık 3’te 1’inde kreş bulunmadığı iddiaları doğru mudur?
6) Yasal zorunluluğu yerine getirmeyen işyerlerine ne tür yaptırımlar uygulanmıştır; uygulanmaktadır?

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.