Hoşgeldiniz  

Çevreci Lastikler Çankırı’dan Dünyaya Açılıyor

admin | 04 Ağustos 2015 | Ekonomi, Genel, Gündem, Manşet, Teknoloji, Türkiye A- A+

cevre-dostu-lastikler-cankiri-dan-dunya_ya-Çankırı’daki Türk ortaklı Japon Sumitomo Rubber AKO Lastik fabrikası, ileri tekoloji ile ürettiği çevre dostu lastikleri dünya pazarına sunmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük lastik üreticilerinden olan Japon firmasının Türk ortağı ile birlikte kurduğu Sumitomo Rubber AKO Lastik fabrikası, ürettiği lastikleri Çankırı’dan dünya pazarına sunmaya hazırlanıyor.

Mart ayında deneme üretimine başlayan ve Eylül 2015’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla resmi açılışa hazırlanan fabrika, kapılarını basın mensuplarına açtı.

Sumitomo Rubber AKO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Norifumi Fujimoto, Çankırı-Ankara yolu üzerinde Tüney mevkiindeki Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) Türkiye’deki iş gücü kapasitesinin yüksek olması ve Türkiye ile Japonya arasında derin ilişkilerin olması nedeniyle kurduklarını açıkladı. Fujimoto, yapılan üretimle tüm dünyaya açılmaya hazırlandıklarını belirtirken, şunları söyledi:

“Özellikle Rusya, Ortadoğu ve Afrika pazarlarının dünya pazarı içinde önemli bir yeri var. Bu bölgelerde satış gücümüz yeterli değildi. Türkiye stratejik olarak Rusya, Ortadoğu ve Afrika için stratejik bir nokta. Bu yatırım hem Çankırı’nın hem de Anadolu’nun gelişimine katkı sağlayacaktır. İç Anadolu bölgesindeki en büyük Japon yatırımını gerçekleştirdik. Türkiye’deki en büyük yatırımlardan birisi.”

İŞ GÜVENLİĞİ ÜST SEVİYEDE

Sumitomo Rubber AKO İdari İşler Müdürü Key Aketa da fabrikada halen 500 kişinin çalıştığını, inşaatın kademe kademe tamamlanıp, 2019’da tam kapasite ile üretime başlayacağını belirtti. Aketa, şunları söyledi:

“Fabrikada Türk ortağımız AKO’nun (Abdülkadir Özcan Firması) yüzde 20 hissesi bulunuyor. Firma olarak Avrupa’da Dunlop ve Falken markasıyla lastik üretiyoruz. 1 milyon metrekarelik alan üzerinde 190 bin metrekare kapalı alana sahip bir proje. Fabrikada iş güvenliği çevreye duyarlılık üst seviyede. Bu tesislerin bir özelliği de bir taraftan Organize Sanayi Bölgesi inşaatı devam ederken aynı anda fabrika inşaatının da devam etmesi olmuştur. Böyle bir örnek Türkiye’de daha önce yaşanmadı diye biliyoruz.”

YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE ÇEVRECİ LASTİK

Sumitomo Rubber AKO lastik fabrikasının yüksek teknoloji ile çevreci lastikler ürettiğini belirten fabrika müdürü Yojiro Miki de dünya lastik devi Sumitomo’nun lastik üretimindeki teknolojiyi her geçen gün geliştirdiğini belirtti. Miki, şöyle dedi:

“Dünyadaki lastik fabrikaları alan olarak daha büyük alanlara kurulmuştur. Bizim geliştirdiğimiz yüksek teknoloji sayesinde dar alanda TAIYO sistemi sayesinde yüksek teknoloji ile lastik üretiyoruz. Şu an günlük 4 bin otomobil lastik üretiyoruz. 2019 yılında tam kapasite ile üretime geçtiğimizde çalışan sayımız 500’den 2000’e, üretim kapasitemiz de günlük 30 bine yükselecek. Fabrikamızda oluşan atıkların Çevre Bakanlığı’ndan lisanslı firmalarca bertaraf edilmesi ile çevreye de herhangi bir zararı olmayacaktır.”

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.