Hoşgeldiniz  

Çankırı’ya gönül vermiş iş adamı Vahap YARTAŞ

admin | 29 Temmuz 2012 | Genel, Gündem, İstanbul, Röportajlar A- A+

Çankırı’lı İş adamı Vahap YARTAŞ’ın önderliğinde İstanbul Anadolu Yakasında Çankırılıları bir araya getirip dayanışmasını sağlamak amacı ile Çankırı Platformu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Deneği kuruldu.

Türkiye çapında sayıları 300’ü bulan Çankırılı dernek, birlik ve oda temsilcilerini bir araya toplamayı amaçlayan Çankırılılar Platformu kuruluşunu kamuoyuna, “Çankırı ve Çankırılılar için yeni bir milat” olarak duyuran “Çankırı’ya gönül vermiş iş adamı olarak anılmak isteriz” diyebilecek kadar alçak gönüllü olan Çankırı’lı iş adamı Vahap YARTAŞ ile söyleşi yaptık.
Recep KENAN – Ataşehirweb
recepkenan@hotmail.com

15.12.1968 Atkaracalar, Demirli Köyü’nde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul 50. yıl İlköğretim okulunda, lise eğitimini ise İstanbul Kabataş Lisesinde tamamladı.

Daha sonra üniversiteyi Çankırı Meslek Yüksek Okulu muhasebe bölümü (2 yıllık) okul 1.lik ile bitirmesi sebebiyle Marmara Ü. İşletme fakültesinin 3. sınıfına dikey geçiş yapmak suretiyle tamamladı (4 yıllık). Yine Marmara Ü. İşletme Fak. Ekonomimetre dalı İstatistik bölümünde mastır yaptı.
Şu an aynı üniversitenin doktora bölümüne devam eden Vahap Yartaş, Eğitimini sürdürdüğü dönemlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere bir çok kuruluşta danışmanlık yaptı.

İstanbul’da akaryakıt istasyonculuğu ve inşaat demiri imalatıyla ilgili alanda ticaret yapıyor.

Vahap YARTAŞ, Yartaşlar Demir San. Ltd. Şti. adı altında toptan demir ticareti alanında faaliyet gösteren şirketin yöneticisi.
Türkiye Akaryakıt Bayileri Sendikası (TABGİS) yönetim kurulu üyeliği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) komite başkanlığı, Müstakil Sanayi İş Adamları Derneği (MÜSİAD) sektör başkanlığı gibi çeşitli görevlerde bulundu. Vahap Yartaş bazılarında halen aktif görev yapmakta. YARTAŞ, Pendik spor yönetiminde görevli. Çankırı Karatekin Üniversitesi vakfı yedek üyesi Vahap YARTAŞ, Çankırılılar Platformu kurucu başkanı. Evli ve 4 çocuk babası YARTAŞ’ın 4 yaşında bir de torunu var.

Son olarak İstanbul Anadolu Yakasında Çankırılıları bir araya getirip dayanışmasını sağlamak amacı ile “Çankırılı ve Çankırılılar için el ele” isimli toplantıda “Çankırı ve Çankırılılar için el ele” sloganıyla yola çıkan, Çankırı Platformu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Deneği’nin kuruluşunu açıkladı.

Türkiye çapında sayıları 300’ü bulan Çankırılı dernek, birlik ve oda temsilcilerini bir araya toplamayı amaçlayan Çankırılılar Platformu kuruluşunu kamuoyuna, “Çankırı ve Çankırılılar için yeni bir milat” olarak duyurdu.

Çankırı’lı İş adamı Vahap YARTAŞ’ın önderliğinde bir araya gelen ve kuruluş çalışmalarını geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde tamamlayan yeni oluşum, Çankırılılar Platformu adıyla faaliyet göstermeye karar verdi.

 

Çankırı’ya gönül vermiş iş adamı olarak anılmak isteriz.

ATAŞEHİRWEB – Recep KENAN: Çankırı’nın Sayılı iş adamlarından olduğunuzu biliyoruz, faaliyetlerinizden söz eder misiniz?

Vahap YARTAŞ:
Biz sayılı değil de Çankırı’ya gönül vermiş iş adamı olarak anılmak isteriz.
Toptan inşaat demiri ticareti ve lojistik fabrika imalatı alanında 5 yıldır Kurtköy’de faaliyet gösteren YARTAŞLAR inşaat ve demir sanayi Ltd.şti. adlı şirketi oğlum Yasin YARTAŞ’la birlikte yönetmekteyiz.
Toptan inşaat demiri ticareti yanı sıra anahtar teslimi sıfırdan fabrika yapıyoruz. Hasılat paylaşımı ya da kat karşılığı da denilen yöntemlerle de fabrikalar kuruyoruz.
Son bir yıldır da yönetim ağırlıklı olarak oğlum Yasin YARTAŞ’ta.
Bu durum sosyal faaliyetlere zaman ayırmamı sağladı.
Türkiye’nin en temiz vilayeti olan Çankırı’lı iş adamı olarak anılmaktan gurur ve onur duyuyorum.
Okul zamanımdan bu tarafa sosyal faaliyetlerin içindeyim. Son on yıldır sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında aktif olarak görev almaktayım. Meslek kuruluşlarındaki çeşitli görevlerimin yanı sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi Mütevelli heyeti, Kurucular kurulu, Karabük Üniversitesi kuruşlunda
görev aldım.
Son olarak Çankırı Platformu kuruluş çalışmasına katılarak arkadaşlarımın teveccühü ile Kurucu Başkan olarak Çankırı’mıza hizmet etmekteyim.

ÇANKIRI’LI İŞADAMINA SAHİP ÇIKMALI

R.K: Çankırılıların İş dünyasındaki yer nedir, yeterli buluyor musunuz?
Vahap YARTAŞ:
Çankırı’lıların İşadamlarına yeterince sahip çıkamadığını düşünüyorum. Başka bölgelerin insanları işadamlarına sahip çıkmak adına çok uzaklara gidip alışverişlerini yaparken hemşerilerini tercih ettiğini görüyoruz. Bu bağlılıkları bizleri kıskandırıyor. Bizlerde bunu yapmalıyız, Çankırılı işadamı kazanırsa Çankırı ve Çankırılı kazanır sonuçta.

R.K: Çankırı’nın gelir seviyesi sanayi ve ekonomideki yerini yeterli buluyor musunuz?
V.Y:
Bizler tabiri caizse eline vurulup ekmeğini alınan yapıya sahibiz. Birilerinin arkasına sığınıp hep ikinci adam olmuşuz. Ön planda olmamışız olmakta istememişiz. İş kurmayı düşünmemiş, bir işte çalışmayı düşünmüşüz. Müdürlük yapmayıp yardımcı kalmışız. Bu yalnız Çanıkırı’da böyle değil her yerde böyle.
Bunu artık değiştirmeliyiz. Ben hemşerilerime bulunduğunuz yerde mutlaka yönetime girin muhtarlıkta olsa yönetime talip olun, kazanamasınız bile üst düzeydeki yöneticiler, Çankırı’lı aday olduğunu bilsin. Halk olarak da kazanabilecek adaylara sahip çıkmalıyız.
RK: Çankırı’nın teşvik bölgesi ilan edilmesinden yeterince faydalandığını düşünüyor musunuz?
V.Y:
Çankırı’mıza yeterince yatırım yapılmadığını düşünüyorum. Teşvik bölgesi ilan edilmiş olmamız bizim için çok önemli fırsat. Çankırı’nın bu fırsatı iyi kullanılmadığı ve yeterince yatırım çekemediği kesin.
Biz Yartaşlar olarak bölgemizde fabrika kurmak istedik, sağ olsun Belediye Başkanımız yer tahsisi de yaptı fakat yaptığımız fizibilite çalışmasında bölgenin iklim koşullarının imalat için uygun olmadığını gördük. Lojistik ve transfer aşamasında depolama tipi yatırımların yapılacağını gördük.
Bununla yetinmedik uygun sektörde Çankırı Platformu olarak Kurşunlu’da 54 dönümlük alanda devre mülk olarak termal otel yapıyoruz. 29 Ocak’ta Valiliğimizde ihale sonucuna bağlı olarak projemizin durumu netleşecek.
Çankırılının hem teşvikten yararlanması hem de evi olmayanın memleketine gittiğinde kalabileceği bir adresinin olması için böyle bir çalışmamız var.
Bölgemizde yatırım alanında son zamanlarda Çerkeş, Kurşunlu, Korgun ve ilerleyen zamanlarda Ilgaz’ın şanslı olduğu görülüyor. Buralarda yeni yatırım yapacakların olduğunu biliyoruz.

 

Köy derneklerinden öteye geçememişiz

R.K: Sivil toplum örgütlerindeki çalışmalarınız biliniyor. Çankırılıların örgütlenmeleri yeterli mi?
V.Y:
Örgütlenmelerde köy derneklerinde öteye geçememişiz. İmece geleneğinden gelen alışkanlık aşılamamış. Dernekleşmede eğlence düzenleyen cenaze kaldıran yapıdan öteye geçememişiz. Köy derneği kurmakla işlerin hallolacağına inanmışız.

Halbuki gelişen Türkiye konjonktürüne baktığımızda vilayetlerde derneklerden çok insanları bir araya getirecek ortak menfaatleri koruyan güç birlikleri yapılıyor. Bunun adına ister vakıf deyin, ister federasyon deyin isim çok önemli değil.

 

Çankırı insanına ekonomik katkı sağlamak

“Çankırı kimliğiniz giriş biletiniz”

R.K: Çankırılılar Platformu’nun amacı ve hedefinden söz eder misiniz?
V.Y:
Çankırıılar Platformu Yardımlaşma derneği, Vakıf ve Federasyonun ilgi alanı dışında kalan ekonomik ve sosyal alanda faaliyet göstermeyi amaçlamaktadır.
Biz bir aileyiz. Vakıf bizim babamız gibidir. Vakfın yetkileri vakfedenlerin amaçları ile sınırlıdır. Federasyon ise tabana inemediği için derneklerle alakalı çalışma ile sınırlı kalmıştır.

Bizim amacımız Çankırı insanına ekonomik katkı sağlamak, zenginleşmesine ekonomik kalkınmasına hizmet etmek. Ekonomik çalışmaları başlattığımızda Platform adı altında yapılacak çalışmalar, hem Çankırı hem de Çankırı dışındaki Çankırılıları kapsayacak.

Şekerpınar’da 104 bin metre karelik alanda şu anki imara göre 584 konutluk bir kapasite var. Burada 2 + 1 90 m2 daireleri YARTAŞLAR İnşaat olarak 2 yılda tamamlamayı planlıyoruz, Platforma üye olduktan 24 ay sonra 500 lira kira öder gibi cüzi bir rakamla ödemeleri başlatmayı planlıyoruz.

Kurşunlu’da devre mülk olarak yapmayı planladığımız Termal Otel projemiz var.

Her iki projemizin üyeliğini Çankırılılarla sınırlandırmak amacındayım. Nisan ayında bilboardlara çıkacak olan sloganımızda “Çankırı kimliğiniz giriş biletiniz” olacak. Yani Çankırı kimliği taşımayanlar ne devre mülk, ne de Şekerpınar projelerinde yer alamaz.
Bu yapmak istediklerimiz diğer vilayetlerin devamlı yaptıkları şeyler. Ütopya değil gerçek.
R.K: Bu çalışmada geldiğiniz yer yeterli mi?
V.Y:
Daha yeni doğmuş bebeğimiz 2,5 Aylık Platform. Geldiğimiz yer çok çok iyi. Yeterlim?, hayır, benim hayalim sadece Çankırı’daki yada İstanbul’daki Çankırılılar değil Tüm Türkiye’deki Çankırılılar için proje üretmek.
R.K: Politikaya girmeyi düşünüyor musunuz?
V.Y:
Bu soru bana Platformdan sonra ikinci olarak sorulan soru. Ben politikayı seven bir insan değilim.
Geçmişte bir deneyimim oldu, ondan sonra siyasetten soğudum. Geçen sene 304 kişiyi umreye gönderdim.
Ben politikacı olsaydım böyle rahat olabilir miydim?
Konut projesini milletvekili iken yapmamız mümkün olmazdı. İleride zaman ne gösterir bilemem. Ben hiç hesap içinde olmadım, kısmet diyorum.
R.K: Son olarak Çankırılılara ve ATAŞEHİRWEB takipçilerine neler söylersiniz?
V.Y:
Basın çok önemli ben Anadolu TV de, Vatan TV, TGRT’de katıldığım programlarda da söyledim.
Çankırılıların basından çok iyi faydalanması gerektiğine inanıyorum. Bizim en büyük eksikliğimiz tanıtım. İnsanlara kendimizi ifade edemiyoruz. Basın olarak sizler ve Ataşehirweb olarak sizin bizleri, Çankırılıları takip etmeniz gerekir. Bizleri yalnız bırakmayın, bizlerin takipçisi olun.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.