Hoşgeldiniz  

BU GÜN 17 AĞUSTOS ‘MARMARA DEPREMİ!..’

admin | 17 Ağustos 2014 | Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Türkiye A- A+

17-agustos-depremi-marmara17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen ve yaklaşık 18 bin kişinin öldüğü 7,4’lük Gölcük merkezli Marmara Depremi unutturulmayacak. Bu gün 17 ağustos ‘Marmara depremi!..’

Recep Kenan/itvhaber.com

“Deprem değil dayanıksız binalar öldürür” gerçeğinden hareketle ve bu doğrultuda gerekli tedbirler alınasıya kadar depremi gündemde tutmayı sürdürmeliyiz. Depremde dayanıksız yapılar nedeni ile hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

Asrın depremi olarak anılan ve 18 bin kişinin hayatını kaybettiği Gölcük merkezli 17 Ağustos Marmara Depremi, bugün 15. yılına giriyor.

17 Ağustos 1999 sabahı, saat 03.02’de gerçekleşen, Kocaeli Gölcük merkezli deprem, 7,5 büyüklüğünde meydana gelmiş, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştu. Türkiye’nin, 15. yılında hala izlerini silemediği deprem, tüm Marmara Bölgesi’nde, Ankara’dan İzmir’e kadar geniş bir alanda hissedilmiş, büyük afetin ardından resmi rakamlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş ve 23 bin’i aşkın kişi ise yaralanmıştı.

Deprem gerçeğine göre yapılmamış dayanıksız ve deprem riskli yapı stokunun oldukça fazla olduğu ülkemizde hala gerekli olan tedbirler ve önlemler yeterli boyutta hayata geçirilemedi.

Bu konuda en köklü yenilik olarak bakılan ve ülkemizdeki deprem riskli yapı stokunu yenilemek amacı ile planlanan “Kentsel Dönüşüm” çalışmaları beklenen ivmeyi yakalayamadı. Yerel belediye destekli birkaç proje dışında dönüşümde önemli bir gelişeme kaydedilemedi. Kentsel Dönüşüm uygulamasının en büyük, ilk ve pilot uygulaması İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Fikirtepe’de planlandı. 5 yıla yakın zamandır süren Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Alanı’ndaki proje çalışmaları hala hayata geçirilemedi. Bu da dönüşüm bekleyen alanlarda motivasyon kaybına neden oluyor. Yeni bir deprem görmeden, yeni acılar yaşanmadan riskli yapı stoku yenilenip güvenli yapılarda yaşama umutlarımızı tüketiyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.