Hoşgeldiniz  

Birkan Birol Yıldız, ‘Toplu Ulaşımın Kurtuluş Reçetesi Raylı Sistem’

admin | 18 Temmuz 2020 | Ataşehir, İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

İBB Meclisi toplantısında CHP Grubu adına söz alan Ataşehirli Meclis üyesi Birkan Birol Yıldız, “2019 Yılı İETT faaliyet Raporu” ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

İBB Meclisi’nde yapılan oturumda, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili tarafından sunulan “2019 İETT Faaliyet Raporu” meclis tarafından onaylandı.

İBB Meclisinde görüşülen 2019 İETT Faaliyet Raporu hakkında söz alan siyasi parti sözcüleri grupları adına görüşlerini aktardı.

İBB Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan Ataşehirli üye Birkan Birol Yıldız, grubunun 2019 İETT Faaliyet Raporu hakkındaki görüşlerini İBB Meclisi üyeleri ile paylaştı.

YOLCU SAYISI YÜZDE 12 ARTIŞLA 2 MİLYAR 272 MİLYONA YÜKSELDİ

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, 2019 yılı Faaliyet Raporu konusunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz alan Birkan Birol Yıldız, İstanbul’da yüzde 12 artış yaşanan toplu taşıma rakamlarını aktararak, “2018 yılında İstanbul’da lastik tekerlekli ulaşım, raylı sistem ve deniz yoluyla toplamda taşınan yolcu sayısı 2 milyar 30 milyon kişiydi. Bu rakam 2019 yılında yaklaşık yüzde 12 artışla 2 milyar 272 milyon kişiye yükseldi.” Dedi. 

22 MİLYON 720 BİN YOLCU RAYLI SİSTEM VE DENİZ ULAŞIMINA YÖNLENDİ

Raylı sistem ve deniz ulaşımındaki artışa dikkat çeken Birkan Birol Yıldız, “Bu rakamlar içerisinde 2018 yılında raylı sistem ve deniz ulaşımının toplam yolculuk içerisindeki oranı yüzde 38,7 iken 2019 yılına geldiğimizde bu oran yüzde 39,7 seviyesine çıkmıştır. Buradaki yüzde 1 rakamının görece olarak küçüklüğü sizi aldatmasın. Bu yüzdelik dilimin rakamsal karşılığı yılda yaklaşık 22 milyon 720 bin yolcunun lastik tekerlekli ulaşımdan raylı sistem ve deniz ulaşımına yönlendirilmesi anlamına gelmektedir.” Diye konuştu.

TOPLU ULAŞIMIN KURTULUŞ REÇETESİ, RAYLI SİSTEMİN YAYGINLAŞTIRILMASI

“Şehrimizdeki toplu ulaşımının kurtuluş reçetesi, raylı sistemin yaygınlaştırılmasıdır.” Diye konuşmasını sürdüren CHP’li üye Birkan Birol Yıldız İETT olarak hatların güzergahlarını metro hatlarını besleyecek şekilde yeniden tasarlandığına işaret ederek; “Böylece İstanbul halkına vermiş olduğumuz rahat ulaşım sözümüz içinde önemli bir adımı atmış bulunuyoruz. İETT yakında devreye girecek Mahmutbey Mecidiyeköy metro hattı ile ilgili analizlerini tamamladı. Bu analizlerin sonucunda lastik tekerlekli ulaşımdan metro hattına ücretsiz aktarma yapacak şekilde 12 yeni hat belirlenmiştir. Böylelikle yolcularımız kısa otobüs hatları ile metroya daha hızlı ulaşacak ücretsiz aktarma ile de yolculuklarına ek bir maliyete katlanmadan devam edebileceklerdir.” Dedi.

GELİR GERÇEKLEŞMESİ YÜZDE 49 ARTIŞLA 2 MİLYAR 567 MİLYON TL

Gider bütçe gerçekleşmesinde geçen seneye oranla daha yüksek bir başarı gösterilerek bütçe performansında başarı sağlandğnı kaydeden Yıldız: “Geçen sene 1 Milyar 724 milyon TL olan Gelir Gerçekleşmesi yüzde 49 artışla 2 Milyar 567 milyon TL olarak gerçekleştirmiştir. Kısa sürede ortaya çıkan bu motivasyon kaynağı ile İETT’mizin başarı ivmesini yükseltmeye kararlılıkla devam edeceğiz.” İfadeleri ile görüşünü aktardı.

Göreve geldikten sonra 24 saat kesintisiz ulaşımı başlattıklarını, İETT seferlerinde düzenleme yaptıklarını kaydeden Birkan Birol Yıldız, söz aldığı İETT 2019 yılı Faaliyet Raporu ile ilgili konuşmasında şu ayrıntılara yer verdi: 

KADERİNE TERK EDİLEN ARAÇLARIN GARAJLARDA ÇÜRÜMESİİ ENGELLENDİ

“Önceki dönemde üreticinin yokuş, alçaklık, kavis uyarısına ve kurumun yani İETT’nin İTÜ’ye hazırlattığı rapora rağmen -ki bu rapor olumsuz görüş beyan ediyor yine de yüksek bedellerle alınan(1,200 bin Avro)50 adet Phileas marka araç tedarik edildikten bir süre sonra kendi kaderine terk edilmişti. Belediye içerisinde farklı birimlere dağıtılmış ustaları tekrar kendi bünyemize katarak bu araçlarımızın tamir işlemlerini gerçekleştirdik. Böylece 1 milyon avronun üzerinde para verilip alınan bu araçların garajlarda çürümesini engelleyerek tekrar İstanbulluların hizmetine sunmuş olduk.”

İETT’DEN  COVİD-19 SÜRECİNDE HASTANE ULAŞIMI

“İstanbul’un iki yakasında da açılan yeni hatlar. Başakşehir Şehir Hastanesine vatandaşlarımızın ulaşabilmesi için mevcut 8 hatta ilave hatlar planlayarak bu hatları hayata geçirdik. Hastanenin yeni üniteleri devreye girdiğinde hat sayısını artırmaya devam edeceğiz.”

İSTEYEN HER HASTANE İÇİN ARAÇ TAHSİS ETTİ

“İETT’nin, Covid-19 sürecinde kahraman sağlık personelinin çalışma yerlerine ulaşmasını sağlamak için İstanbul’daki tüm kamu ve özel hastanelerle temas kurduğunu, isteyen her hastane için araç tahsis ettiğini de belirtmek istiyorum. Pandemi sürecinde hayatını kaybeden çalışanlarımıza ve vatandaşlarımıza ALLAH’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.”

İETT OTOBÜSLERİNİN ŞOFÖR KABİNİNİ KAPLANDI, TEMASI ÖNLENDİ

“Pandemi tedbirleri kapsamında İETT otobüslerinin şoför kabinini şeffaf malzeme ile kaplatarak yolcu ile direk teması önledik böylece hem şoförlerimizin hem de yolcularımızın sağlıklarını koruma altına almış olduk.”

“Fedakarca çalışan Özel halk otobüslerinin resmi tatiller ve pandemi dönemi gelir kayıplarının engellenmesi amacı ile sübvanse miktarlarını belirleyerek ödemelerini gerçekleştirdik.”

İETT ÇALIŞANLARIMIZ, YOLCU TALEPLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

“İETT çalışanlarımız, yolcu taleplerini değerlendirmek amacıyla son bir yılda 7 kere çeşitli otobüs hatlarının yolcuları ile bir araya geldi. 147, 76O, 97, 15Y hattı yolcular ile görme engelli yolcularımız ve MOBİETT’yi aktif kullanan yolcularımız ile buluşmalar gerçekleştirilerek görüşlerine başvuruldu.”

ADALAR HALKIMIZIN MEMNUNİYETİ SAĞLANMIŞTI

“İETT’yi Adalar ile birlikte İstanbul’un 39 ilçesine hizmet veren bir kuruluş haline getirdik. Malumunuz, İBB Meclisi olarak faytonları kaldırarak hem eziyet gören atlarımıza rahat bir nefes aldırmış hem de Adalar halkımızın memnuniyetini sağlamıştık.”

ADALAR’DA ULAŞIMI YENİDEN ORGANİZE ETTİK UKOME’YE GÖNDERDİK, BEKLİYORUZ

“Faytonların kaldırılması sonrası ikinci seviye olarak Adalar’da bulunan ulaşımı yeniden organize ettik. Durak, güzergâh, hat, araç ve şoför alt yapılarını oluşturduk. Bu kapsamda 4 adada 7 güzergâh belirlenerek toplamda 60 adet araç için sefer planı ve ücret tarifesi çalışmalarını UKOME’ye gönderdik.”

“Sayın Başkanımızın da katılımıyla araçlarımızı halkımıza tanıttık. Bundan sonraki süreçte bürokratik işlemlerin en kısa sürede bitirilerek elektrikli araçların bir an önce ada ve İstanbul halkının hizmetine sunulmasını bekliyoruz.”

KADIN ŞOFÖRLERİN DİREKSİYON BAŞINDA OLDUĞU BİR İETT

“İETT tarihinde ilk kez kadın şoförlerimize gerekli eğitimi vererek göreve başlattık. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda, bu kürsüde gece 10’dan sonra kadınların istediği yerde otobüsten inebilmesi konuşulurken, bugün kadın şoförlerin direksiyon başında olduğu bir İETT görüyoruz.”

“Metrobüs istasyonlarında da kadın güvenlik personellerini göreve başlattık. İETT’de son 1 yılda kadın yönetici oranını yüzde 8 nokta 7’den yüzde 10 nokta 8’e kadar yükseldi.”

İETT PSİKOLOGLARI SAHAYA İNDİ, EĞİTİM PROGRAMLARI OLUŞTURULDU

“Sürekli yolcularla iç içe olan şoförlerimize vermiş olduğumuz psikolog desteği verildi. İETT psikologları sahaya inerek, şoförlerimizle zaman geçirip sohbet etti. Yine, metrobüste şoför kabininin yanında yolculuk yaparak çeşitli gözlemlerde bulundu. Buna ek olarak Covid-19 sürecinde İETT çalışanları için endişe, kaygı, üzüntü, kızgınlık gibi karmaşık duyguları yönetme ve stresle başa çıkma becerileri kazandıracak eğitim programları oluşturduk.”

OLASI BİR AFETTE, ŞEHRİN ALTERNATİF ULAŞIM SENARYOLARI PLANLANDI

“Deprem ya da başka bir afet durumunda şehrin ulaşımı ile ilgili alternatif senaryoları planladık. Olası bir afette 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kullanılamadığı, sadece 3. Köprü’nün açık olduğu senaryoda şehrin ulaşımı için neler yapılabileceğini A’dan Z’ye planladık.”

“Yaşanacak olası bir afette şoförlerimize ulaşamama ihtimaline karşı farklı şehirlerdeki belediyelerin şoförlerinin afet anında İstanbul’a gelerek otobüslerimizde hizmet vermesi için çalışmalarımız devam ediyor.”

“İETT’nin misyonu ve vizyonu doğrultusunda İstanbul halkına verdiği hizmetlerden dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU’na, Genel Müdürümüze ve tüm İETT personeline Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına teşekkür ediyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

Etiketler:
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.