Hoşgeldiniz  

BEDELLİ ASKERLİK 1000 EURO OLDU!

admin | 28 Ocak 2016 | Asker, Genel, Manşet, Türkiye


admin

Warning: Use of undefined constant user_email - assumed 'user_email' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/haberina/public_html/wp-content/themes/HaberMatikV2/single-kose-yazilari.php on line 22
cemil_kirim@hotmail.com

Dovizli-Askerlik-1000-euro-Yurt dışında yaşayan yükümlülerin dövizli askerlik düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de kabul edildi. Kimler 1000 euro döviz ödeyerek askerlik yapacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

Başbakan Davutoğlu’unun seçim döneminde vaat ettiği ve uzun zamandır beklenen yurt dışında yaşayan yükümlülerin dövizli askerlik düzenlemesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)2nde görülerek kabul edildi.

TBMM gündemine taşınan ve oylanarak kabul edilen yasaya göre; yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının konsolosluklar aracılığı ile askerlik şubelerine başvurarak, bin Avro ödemeleri halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

YASADAN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Yasaya kapsamına göre, yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süre içinde bulunan Türk vatandaşları,  bundan böyle, 6 bin euro yerine bin euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak. Yurtdışı bedelli askerlik yeni düzenleme ile kabul edilmiş oldu.

Dövizli askerlik için, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvuran kişiler bin euro ödeyerek askerliklerini yapmış sayılacak.

Ayrıca düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar da yine bin euro ödeyerek bu yasadan faydalanmış olacak. Fazladan yapılan ödemeler ise iade edilmeyecek.

BEDELLİDEN ÇIKRTILANLAR ÖDEME YAPARSA…

Kanun yürürlüğe girdiğinde 38 yaşını tamamlamasına rağmen dövizle askerlik için başvurmayanlar ile başvurmalarına rağmen parayı ödemeyi tamamlayamadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar 31 Aralık 2017 tarihine kadar 1000 euro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar.

İTHAL DAMATLAR FAYDALANAMAYACAK

Özellikle Avrupalı Türklerin evlilik yolu ile Avrupa’ya gelen damatlar için kullandıkları tabir olan ithal damatlar bin Avro ödeyerek dövizli askerlikten yararlanamayacak. Çünkü dövizli askerliğin bin Avro’ya düşürülmesi ile ilgili şartlar ‘İthal damat’ları kapsamıyor.

Mecliste kabul edilen yasaya göre, bin avro dövizli askerlikten yararlanmak için yükümlülerin yurt dışında doğarak ya da kanuni rüşt yaşına kadar ikamet etme amacıyla yabancı bir ülkeye gitmiş oturma ya da çalışma izni ile yurt dışında yaşıyor olması veya kanuni rüşt yaşına kadar Türk vatandaşlığının yanında başka bir ülkenin de vatandaşlığını kazanmış olması gerekiyor.

Bununla birlikte yükümlülerden kanuni rüşt yaşına kadar alınan eğitimin en az 5 yıllık bölümünü yabancı ülkede tamamlamış olması şartı da aranıyor.

İADE YOK

TBMM’de kabul edilen yasada, Askerlik Kanunu’nda yapılan yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranların da bin Avro ödeyerek askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacağı vurgulanıyor.  Ayrıca daha önce fazladan yapılmış ödemelerin iade edilmeyeceği açıkça ifade ediliyor.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.