Hoşgeldiniz  

Battal İlgezdi, ‘İmar Ataşehirliye Lütuf Değil, Asli Görevimiz’

admin | 26 Aralık 2012 | Ataşehir, Genel, Gündem, Manşet, Özel Haber, Röportajlar A- A+

Ataşehir’in onaylanan Yenisahra ve Çevresi 1/5000 lik imar planı ile ilgili görüşlerini almak için, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İgezdi’nin makamında görüştük. 

 

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

 

Ataşehir’in Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarının, İstanbul Büyükşehir Belediye meclisi’nde onaylanması ile ilgili konuşan, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi; “Kurumlar asli görevlerini yapıyorlar. Yenisahra ve Barbaros mahallelerine verilen imar lütuf değildir. Yenisahra ve Barbaros mahalleleri haklarını almıştır. İmar Ataşehirlilerin doğal hakkı.”dedi.

 

Birlikte kurulduğu 9 ilçeden 8’inin imar planları çıkmasına rağmen şimdiye kadar çıkmayan, uzun süredir beklediği imar planlarının ilk etabı olan, Yenisahra ve Barbaros mahallelerini kapsayan imar planının İBB Meclisinde onaylanması ile Ataşehir’in İmar Planları çalışmalarının sonuçları gelmeye başladı.

 

Ataşehir’in tümü ve onaylanan ilk etap olan Yenisahra ve Çevresi 1/5000 lik imar planı ile ilgili görüşlerini almak için, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İgezdi’yi makamında ziyaret ettik.

 

“İmar Lütuf Değildir. Ataşehirliler haklarını almıştır” diye konuşan Başkan Battal İlgezdi ile samimi bir ortamda gerçekleşen söyleşiyi sunuyoruz sizlere…

 

İmar Ataşehirliye Lütuf  Değil Doğal Hakları

 

 

Ataşehir’e hayırlı olsun. Bölgenin kısmi de olsa Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planları onaylandı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

 

Ataşehir’de bir adım atılmıştır. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin planları çıkmıştır ama Ataşehir’in planının tümü değil. Önemli olan Ataşehir’in tamamının planlarının bir bütünlük içerisinde hazırlanıp çıkartılmasıdır.
Ataşehir’in en büyük şanssızlığı yeni bir ilçe olması. Ataşehir’de plan bütünlüğü yok. Burada çok ciddi bir mağduriyet var. Mustafa Kemal, Aşık Veysel, Yenisahra, Barbaros, İçerenköy’ün yüzde 40’ı, Küçükbakkalköy’ün büyük bir bölümü, Kayışdağı, İnönü ve Yeniçamlıca mahallelerinin hiç birinin imarı yok. Doğru dürüst bir yapılaşma yok.  En büyük sorun bu. Bizim sıkıntılarımız buradan kaynaklanıyor.
Bana göre biz zoru burada başardık. Nedir başardığımız? 3,5 yıldır çalmadığımız kapı kalmamasına rağmen, nihayet biz yaptık verdik, Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planları çıktı.
Plan üzerine siyaset yapmam ben. Yapılmasına da Ataşehir’de müsaade ettirmem. Hangi siyasi parti olursa olsun A partisi, B partisi. Yıllardır, Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin insanları imar bekliyor. Yazık değil mi bu insanlara? Ataşehir halkına yazık değil mi? Bizim kamu görevimiz bu işleri yapmak.
Benim belediyedeki arkadaşlarım ve sağ olsun Büyükşehir asli işini, kamu görevini yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi üyeleri ile Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri ortak çalışarak geçirdiler. Bu plan hazırlanırken bizim de önerilerimiz vardı. Özellikle emsalle ilgili ciddi önerilerimiz oldu. Emsali düşük bulduk, düzeltilmesi doğrultusunda telkinlerde bulunduk. İtiraz edildi, geri gitti, tekrar görüşüldü.
Plan üzerinden siyaset olmaz. Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde benim vatandaşlarım imar bekliyor. Ataşehir’in büyük bir kısmı böyle. Yazık günah değil mi? Onlar doğal haklarını aldılar. Ben belediye başkanı olarak, siyasi partilere de bunun üzerinden siyasi rant yaptırmam. O mahalleler doğal haklarını aldılar.

 

Battal İlgezdi, ‘İmar, Asli Görevimiz’

 

Çeşitli zamanlarda Ataşehir’in İmarını çıkarsınlar heykelini dikerim demiştiniz. Bu kapsamda; alışık olmadığımız biçimde, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a teşekkür ettiğiniz pankartlarınız aslı.

 

Büyükşehir asli görevini yapmıştır. Şimdi ben 1/1000’lik planı yapmasam imar planı çıkmış mı olacak?
1/1000’lik plan benim asli görevim. Kamu görevim. Nasıl benim 1/1000’lik plan asli görevimse, 1/5000’lik planı hazırlamak ta İstanbul Büyükşehir Belediyesinin asli görevi. Kamu görevi. Kadir beye, İBB Başkanı Kadir Topbaş’a ben pankart asarak teşekkür ettim. Kadir Bey geçte olsa görevini yapmıştır. Bu iki yıl önce olsaydı
Yenisahra ve Barbaros mahallelerinde değişim başlardı. Ama yinede teşekkür ediyoruz geçte olsa planlarımız çıktı.
Ama şunu bilmemiz gerekiyor, bu kimsenin lütufu değil.  Ne benim ne de Büyükşehir’in. Burada herkes hakkını aldı.
Şimdi yapacak bir şeyimiz var. Önce bir teşekkür ederiz yapanlara, herkese. Kadir Topbaş’a ben teşekkür ediyorum. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Büyükşehir Belediye meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir Belediye meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkese ben teşekkür ediyorum.
Şimdi yapacakları bir an önce 1/5000’lik planları askıya çıkarmak. Bunu bir an evvel yapsınlar ki bende 1/1000’lik planları 1 ay içerisinde yapıp çıkartıyım. Yazık günah değil mi insanlara?  Bir an önce ne yapacaklarsa yapsın mahalle sakinleri.
Ben hep baştan beri söylüyorum bu planlar yapılacak. Şimdi yapılacak ikinci etap var. İçerenköy, Küçükbakkalköy, Aşık Veysel, Mustafa Kemal, Yenisahra, Barbaros ve Yeniçamlıca planları etep etep hepsi çıkacak.

 


Sayın Başkan, bizim Yenisahra ve Barbaros imar planı ayrıntıları ile ilgili bilgilerimiz sınırlı. Siz plan ayrıntıları ile ilgili ek bilgi verir misiniz?

 

Birileri aceleyle, telaşla afişleri, pankartları asıyor gazete basıyorlar. Bak ben daha mahallelere gelip toplantılar yapmadım. Bu 40 yıldır o mahallelerde oturan, yaşayan insanların en doğal hakkı. 30, 40 yıldır burada oturan vatandaş hakkını almış.  Bunun siyaseti olmaz. Benim asli görevim, kamu görevim. Onların da asli görevi, kamu görevi. Bu bir lütuf değil, bunu herkes bilecek. Hem Ataşehir Belediyesi’nden hem de Büyükşehir Belediyesi’nden hakkını almıştır.

 

Olması Gereken Emsalin En İyisi Olmuştur

 

Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarındaki emsal, buralarda dönüşümü sağlayacak yeterlilikte mi?

 

Evet, dönüşümü sağlayacak yeterlikte. Doğruyu konuşalım. Olması gerekenin en iyisi olmuştur. Öyle oturduğun yerden plan yapılmaz. Orada yaşayan sayısına göre, metrekareye göre planlar yapılır. Şimdi sen oraya 4 emsale göre plan yapamazsın.  Şu kadar metrekareye göre şu kadar insan, şu kadar metrekareye şu kadar emsal. Burada yolda, yeşil alanda kalan parseller de adaya ilave edilecektir. İmar hakkı transferi ile yerleri alınanların hakları kaybolmayacak, hak kaybı yaşanmayacak. Bunlar bizim önerilerimiz doğrultusunda çıktı. Daha önce emsal farklıydı.
Bu emsal yeterli midir? Eksikleri vardır. Daha fazla olsaydı daha iyi olurdu. Bu, bu kadar oldu. Bu emsal dönüşüm için yeterlidir. Şimdi bununla biz yetineceğiz. Bizim asli görevimiz çıkan 1/5000’lik plana uygun olarak 1/1000’lik planı yapacağız. Yenisahra’da, Barbaros’ta yıllardır bekleyen vatandaşın planını çıkartacağız. Bu lütuf değil. Bu ne benim nede Kadir Bey’in lütfu.
İmar planları ile ilgili ayrıntılar netleşince ben tüm mahallelerde toplantılar yapıp, emsal ve imar ile ilgili bilgi vereceğim. Belediye Başkanı olarak, teknik kadromu getireceğim. İmar müdürü ile geleceğim, emsal nedir? İmar nedir? Bilgi vereceğim.

 

Yenisahra Ve Barbaros İmar Planı Çalışması Ataşehir’in Diğer Bölgelerine Emsal

 

Yapılan plan çalışmalarında, Ataşehir’in plan bütünlüğü dikkate alınıyor mu? İlçe merkezi, meydan ve çarşı öngörülüyor mu?

 

Yapılan bu Yenisahra ve Barbaros imar planı çalışması, Ataşehir’in diğer bölgelerine de emsal teşkil edecek. Diğerlerinde de aynı emsal verilecek.
Bu çalışmalarda bütün hepsi var. Ana caddeler ve diğer bütün özellikler dikkate alınıyor. Yenisahra ve Barbaros’tan başlanacak. Planlama doğru yapılmıştır. Ortak planlar yapılmıştır. Ama yapılanlarda yanlış varsa ben o yanlışı da düzeltirim.
Bu çalışmalarda adalardaki istimlaklar çok olacak. Biz bunları ödeyemeyiz dedik. Ne ben ödeyebilirim, ne de Büyükşehir ödeyebilir dedik. Bunları mutlaka transfer yapalım bir yerlere dedim. Bu öneriyi de getiren benim.

 

İmar planında yol ya da yeşil alan için kamulaştırılan arsanın pay ne oluyor?

 

Aynı ada içinde imar hakkı olarak kalıyor. Yani istimlak olan adaya ait kısım, imar hakkı o adada kalıyor.

 

Emekevler projesinin son durumu hakkında bilgi verir misiniz?

 

Emekevler ile ilgili yıkım kararı vardı, ertelendi. Yıkılacak ve yapılaca. Orada sorun yok. Uzatmaya gerek yok, yıkılacak ve yapılacak.

 


Ataşehir’de bugün geldiğimiz yeri yeterli buluyor musunuz?

 

Ben bir kağıt ile Ataşehir’i aldım. Ataşehir’i Ataşehir yaptık biz. Kültür merkezleridir, yoludur, imar ettik Ataşehir’i.
İstanbul’u Araştırın kaç tane belediyenin binası var? 39 ilçede kaç belediye kendi binasına, mülkiyet hakkına sahip. Türkiye’nin en çağdaş binasına yılbaşından sonra taşınıyor belediyemiz. Örnek Mahallesi’nde kültür merkezi 4.ayda bitiyor. Nikah sarayı ve kültür merkezi bitti. İçerenköy’de iki tane
Kültür merkezine başlıyorum. Dağı taşı deldim yollarını yaptım. Kanallarını yaptım. Asfaltını yaptım.
İstanbul’da en fazla park yapan belediyeyiz.
Önümüzdeki seçimlerle ilgili düşünceleriniz ve hedefiniz nedir? 
Ben belediye başkanıyım. İşimi yapıyorum. Görevimi yapıyorum. Belediye başkanlığının sürekliliği vardır. Partim aday gösterip görev verirse, görevime devam ederim. Ben belediye başkanı olarak doğmadım. Öyle bir hırsım da yoktur. Ben mütevazı yaşamı olan bir adamım. Dediğim gibi görev verilirse yaparım.

 

Hakkımdaki İddiaların Hepsi Yalan Ve İftira

 

Son günlerde hakkınızdaki iddialar ile ilgili söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?

 

 Hakkımdaki iddiaların hepsi yalandır ve iftiradır. Birileri de mesaj atıyor, sahte telefonlarla, izleyin diye. İzlesinler…  Ama şunu bilsinler ki Ataşehir Belediye Başkanı namuslu adamdır. Bu işlerle uğraşmaz. Bunun üzerinden siyaset yapılmaz. Bunun üzerinden siyaset yapıp ta Ataşehir’i alırım diyenler yanılıyorlar. Öyle bir şey yok.  Bunlar sahtekarca evraklardır.
 Şu ana kadar 33 tane müfettiş geldi bir şey bulamadı. Bak ben hala yerimdeyim. Şu anada yine aşağıda müfettiş var. Ben bunları ciddiye almıyorum.   2 – 3 tane sahtekar, sahte evrak hazırlamışlar. Fenerbahçe orada hikaye, birilerinin yaptığı organizasyon o. Ataşehir’i ve Ataşehir Belediye Başkanı’nı yıpratmak.
Benim görevden aldığım üç tane tescilli adam. Neye tescilli olduğunu bütün Ataşehir biliyor. Bunlarla beraber oturup sahte evrak basarak gitmiş kandırmışlar bunları.
Kanuni süreç başlamıştır. Kanuni süreçte neler yaptıklarını göreceğiz. Birileri de bu işte kendilerine pirim çıkarmaya çalışıyor. Dönün kendinize bakın. Kendi belediyelerinize bakın.

 


Adalardaki parsellerden, anlaşmaya yanaşmayıp, sorun çıkartanlar için belediyenin yaptırımı söz konusu mu?

 

Ada boyutunda anlaşma olursa herkesin menfaatine olur. Ada olarak anlaşırlarsa daha fazla alacaklar. Komşular bir birlerine yardımcı olacaklar. Yıllardır imarı bekliyorlar. Şimdi yapacakları birbirlerine anlayış gösterip yardımcı olmalıdırlar. Daha fazla hak alacak. Lüks bir sitede oturacaklar.  Daireleri daha yenil daha lüks olacak.
Belediye olarak bizim bir yaptırımı gücümüz yok. Ama ben rica edeceğim, yardımcı olacağım. Gitsinler kimlerle anlaşırlarsa anlaşsınlar. Ama yarı yolda bırakmayacak, iş yapan firmalarla anlaşsınlar. Biz de onlara yardımcı olalım.

 


Arsa üzerindeki taşınmazların payı olacak mı?

 

Oturacaklar, düşünecekler kendileri. Firmalar ile anlaşırken bunları değerlendirecektir. Değerlendirecekler aralarında. Bir daire mi fazla verirler? İki daire mi? Aralarındaki anlaşmalarda değerlendirecekler kendileri.

 


Ataşehir’in trafik sorunu her geçen gün daha da dayanılmaz hale geliyor. Bu konuda bir çalışma var mı?

 

Biliyorsunuz trafikle ilgili bizim hiçbir yetkimiz yok. Trafik ile ilgili yetki tamamen büyükşehir belediyesinin. Gazetelerde boy boy imarı çıkardık diyenler şu trafiği incelesinler.
Bununla ilgili ben Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan rica ettim. Şimdi Finans Merkezi’de gelecek. Onlar bir çalışma yapıyor. Bizde katkı sunacağız onlara. Bu konuda yardım kendilerinden rica etik. Yılbaşından sonra bir çalışma yapacağız onunla ilgili. Yılbaşından sonra ortak hazırlayacağımız bir proje var.

 

Sayın İlgezdi, son olarak Ataşehirlilere söylemek istedikleriniz nedir?
Yılbaşı Yaklaşıyor. Ben yeni yılda tüm Türkiye’ye ve Ataşehirlilere; sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler diliyorum. Hepsine sevgilerimi sunuyorum.
Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.