Hoşgeldiniz  

Battal İlgezdi ‘Büyükşehir ile Birlikte Adaletsizliği Düzelteceğiz’

admin | 10 Nisan 2013 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Röportajlar, Siyaset A- A+

battal_imarYenisahra ve Barbaros mahallelerinin yıllardır beklenen 1/5000’lik Nazım İmar planları Büyükşehir Meclisinden geçtikten sonra askıya çıktı. Bölgede endişe hakim.

Recep Kenan/haberinasli.com

Askıya çıkan 1/5000’lik Yenisahra ve Yakın Çevresi Nazım İmar Planı ile ilgili yetkili ve ilgililerin görüş ve değerlendirmelerini alamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Ataşehir’de konunun en üst makamı Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’den planı değerlendirmesini ve süreci anlatarak bölge sakinlerini bilgilendirmesini istedik.

1/5000’lik plana bakıp evlerinin arazilerinin yola, yeşil alana ayrıldığını gören Yenisahra ve Barbaros mahalleleri sakinlerinin telaşlandığını gören muhtarların bölgede imar bilgilendirme ofisi açması üzerine kendisi de hukukçu mimar ve dilekçe örneği hazırlatarak destek veren ve şikayetlerinin Büyükşehir’e ulaşmasına yardımcı olmak için ulaşım desteği de vereceğini söyleyen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi vatandaş lehine itiraz başta olmak üzere her türlü desteği vereceğini söyledi.

İşte Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin 1/5000’lik Yenisahra ve Yakın Çevresi Nazım İmar Planı değerlendirmesi ve sürecin ayrıntılarını anlattığı söyleşimiz:

 

*Sayın  İlgezdi, 1/5000’lik Yenisahra ve Yakın Çevresi Nazım İmar Planı askıya çıktı. Ataşehir’e, özellikle de Yenisahra ve Barbaros mahallelerine hayırlı olsun. Ataşehir’in diğer bölgeleri de planlarına kavuşur umarım. Bize planı değerlendirir misiniz?

Öncelikle ben; planı yapan, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sonuçta, benim baştan beri söylediğim bir şey vardı; plan yerinde yapılmalı. Mutlaka bir ofis tutulmalı. Orada sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla, ortakbattal_imar_2 çalışarak halkın önünde yapılmayı düşünüyordum planı.

Ama olmadı. Bu saatten sonra planla ilgili fazla bir eleştiri yapmak bana göre, çok doğru bir iş değil.
Önemli olan; bu saatten sonra bu planla ilgili biz ne yapabiliriz? Eksiklikleri nasıl gideririz? Vatandaşların bu itirazlarını, bizim itirazlarımızı nasıl hayata geçiririz?

Yanlış uygulamalar var planda. 1/5000’lik plandaki bu yanlış uygulamalar vatandaşın itirazına yardımcı olacağız biz tek tek. Amacımız planı, yapılan işi yermek değil kesinlikle. Yapılan 1/5000’lik Yenisahra ve Yakın Çevresi Nazım İmar Planı’nı kötülemek değil. Plan çıkmış. İyide bir emsal verilmiş bölgeye.

 

*Planda bölge insanı için sorun çıkaracak kısımları, itiraz etmeleri gerekenler neler?

Şimdi sıkıntı şuradan kaynaklanıyor; yeşil alanda kalan, yokla kalan, kültür merkezinde, cami alanında kalan bölgeler ile ilgili bir sıkıntı var. Bu alanlarda “Düzenleme ortaklık payı (DOP)” ya da “İmar transfer hakkı” dediğimiz işlemlerde adaletsizlik var. Bununla ilgili itirazlarını vatandaşlarımız bireysel olarak yapacak. Bizde yardımcı olacağız itirazlarına vatandaşların. Belediye olarak biz de yapacağız itirazlarımızı. Bu emsal değerlendirmesini doğru yaparak, Büyükşehir’in de yardımlarını alarak çözeceğiz.

 

*1/5000’lik plandan sonraki süreci, yani işin Ataşehir Belediyesi’ne düşen kısmını anlatır mısınız? İmar süreci ne zaman tamamlanır?

Bu itiraz süreci tamamlandıktan sonra sıra 1/1000’lik Uygulama planına gelecek. Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/5000’lik Nazım İmar Palnı’na uygun Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000’lik Uygulama Planı’nı yapmak benim görevim.

Mayıs sonuna kadar itirazları yapar vatandaşlarımız. Biz de Ataşehir Belediyesi olarak eksik gördüğümüz, vatandaşın lehine düzeltilmesi gerektiğini düşündüğümüz konularda itirazımızı yaparız.

Büyükşehir Haziran ayında itirazlarla ilgili bir değerlendirme yapar. Haziran sonu itirazları değerlendirilen plan bana gelir. Ben de bölgenin 1/1000’lik planını 2 ayda yaparım. Eylül ayında meclisten çıkarırım. Böylece bölgenin sorunu çözülmüş olur.

Ama dediğim gibi şu an yapılacak bir şey var. Büyükşehir’in Yenisahra ve Yakın Çevresi 1/1000’lik Uygulama Planı’nın eksiği ile ilgili mutlaka bizi dinlemesi gerekiyor. Ortak planlama anlayışı ile bu eksikleri gidermemiz gerekiyor. Ortak anlayışla bu işi çözmemiz gerekiyor.

Bizim Belediye olarak itiraz edeceğimiz en önemli konu; yeşil alan bölgelerindeki emsal belirlemede adaletsizlik var. Bu emsal belirlemedeki adaletsizliğin, vatandaşlarımızın lehine düzeltilmesi doğrultusunda itirazımızı yapacağız biz. İmar planda artışla ilgili bir itirazımız yok. Olması gereken 2.5 emsal bölgeye verilmiştir.

 

battal_imar_1

Battal İlgezdi ‘Plan Yerinde Yapılmalı’

İmar planının % 35’i yasal olarak yeşil alan olarak ayrılmak zorundadır. Bu alanların büyük ve toplu olarak belirlenmesi çok doğru değil bana göre. Oralarda ciddi bir mağduriyet var. Bana göre palnı hazırlayanlar mahallelere bölerek yapsalardı çok daha iyi olurdu. Baştan beri söylüyorum; gelip mahalleyi görmezsen, planı yerinde yapmazsan planı yapmak zor olur. Gelip mahalleyi gezeceklerdi, göreceklerdi. Planı ondan sonra yapacaklardı.

battal_imar_3Yenisahra ve Barbaros’u kapsıyor bu planlar. Bölgeye dağıtılsaydı daha doğru olurdu bu alanlar. Bu sıkıntılar da bu kadar yaşanmazdı o zaman. Bu durumun bu saatten sonra değişmesi zordur artık. Yapılacak şey; imar hakkı transferindeki adaletsizliğin ortadan kaldırılarak planın bir an önce hayata geçirilmesidir.

 

*Bölgede metro projesi ön görülüyor. Projenin gerçekleşme olasılığı nedir sizce?

Ataşehir’den metro geçecek kesinlikle. Bu metro planı yeni değil ki yıllardır var. Uygulamada değişiklikle planı uygun hale getirerek metro istasyonunu yapacaklar. İSKİ arazisinde yapılaşmaya engel bir durum yok. Onun karşısında şimdi bizim depo olarak kullandığımız arazi kültür merkezi alanı olarak belirlenmiş planda. Ben orayı bırakıyorum. Zaten oraya kültür merkezi yapılacak. Belki de plan tadilatı yapacaklar. Yaparlar mı bilmiyorum. Mülkiyeti bizde değil oranın. Oradaki arazinin sahibi devlet. Vakfın amacına uygun düzenleyecektir devlet. Ben yılbaşında bırakıyorum orayı.

Önemli olan şu; bu plan çıkmıştır. Eksikleri vardır. Eksiklerini hiç birbirimizi kırmadan, bağırmadan çağırmadan, ortak bir anlayışla, vatandaşın lehine, Büyükşehir’e giderek, kurumlar arası işbirliği ile sorunları çözmemiz gerekiyor. En baştan beri söylüyorum Ataşehir’e olan ne Büyükşehir’in lütfudur, nede benim lütfumdur. Plan vatandaşın doğal hakkıdır.

 

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.