Hoşgeldiniz  

Başbakan Erdoğan Kadıköy-Kartal Metrosu’nun açtı

admin | 17 Ağustos 2012 | Genel A- A+

Kadıköy-Kartal Metrosu’nun açılışını yapan Başbakan erdoğan, Kişi başına yıllık 15 gün tasarruf yapılacak ve 572 otobüs, 1227 minibüs trafikten çekilecek dedi.

Erdoğan ‘572 otobüs, 1227 minibüs trafikten çekilecek’

 

Kadıköy-Kartal Metrosu’nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, ilk yılda 572 otobüsün ve 1227 minibüsün trafikten çekilmesini beklediklerini söyledi. Erdoğan, Kadıköy’de Rıhtım Caddesi’nin yayalara açılacağını, eski otobüs ve dolmuş duraklarının olduğu toplam 60 bin metre kare alanı kadıköylülere kazndıracaklarını belirtti.

Kadıköy-Kartal Metrosu’nun açılış töreninde bir konuşma yapan Başbakan Tayyip Erdoğan şunları söyledi: “Yaklaşık 7 yıllık bir süreç oldu. 3.1 milyar liralık finansmanla, 22 km uzunluğundaki hattı tamamlıyoruz. Bu hatta 2.5 dakikada bir araç hareket etmesiyle farklı bir zenginlik geliyor. Bu süre zamanla daha da kısalacak. 90 saniyede bir Kadıköy’den Kartal’a araç hareket edecek. Anadolu Yakası’ndaki ilk metro hattının teknolojik altyapısı devrim niteliğinde. Dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolarından biri olacak. Trenlerde makinist olmayacak. Kumanda merkezindeki operatör mouse hareketiyle trenleri yönlendirecek.

Kişi başına yıllık 15 güne yakın zaman tasarrufunu bu hatla sağlamış oluyoruz. Bu hatla birlikte İstanbul’a yıllık 1 milyar 153 milyonluk tasarrufu kazandırmış olacağız. Bu hat yapılmasaydı Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. İlk yılda 572 otobüsün, 1227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.

Kadıköy-Kartal Metrosu dört gün boyunca ücretsiz olacak. İstanbulluların toplu taşımayı tercih etmesini istiyoruz.

İstanbul’da yaşanan trafik sıkıntısına da değinen Erdoğan, “İstanbul’a günde giren motorlu taşıt sayısı 450. Trafikte ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu tamir-bakımlar yapılmayıp da bir bedeli olursa o zaman bunu neyle izah edeceğiz? Bütün bu süre boyunca yazılı ve görsel medya kimisi sağdan, kimisi soldan vurdu.
Herkes net olacak. Sen PKK terör örgütünden yana mısın değil misin bunu açıkça ortaya koy. 2012 Ramazan ayını kana bulayan bu zalimleri umuyorum ki tüm insanlık unutmayacak.
Dert aslında AK Parti iktidarını nasıl yıpratırız. Köprüdeki bakım çalışmalarını süratle bitireceğiz. Bu çalışmayı yapmak için en uygun mevsim seçildi” diye konuştu.

MARMARAY’DA HEDEF 29 EKİM 2013

Başbakan, İstanbul’daki diğer projelerle ilgili olarak, “Hedefimiz önümüzdeki yılın 29 Ekim’ine Marmaray’ı yetiştirmek. İki katlı tüp geçit 2015’e yetiştirilecek. Kanal İstanbul için proje çalışmaları büyük ölçüde bitmiş durumda” şeklinde konuştu.

RIHTIM CADDESİ YAYALARA AÇILIYOR

Başbakan Erdoğan, Kadıköy Meydanı’nda yapılacak yeni bir düzenlemeyi de açıkladı. Erdoğan, “Rıhtım Caddesi Haldun Taner’den itibaren trafiğe kapatılacak, yayalara açılacak. Eski otobüs duraklarının olduğu yeri yayalara açıyoruz. Kadıköy’e 60 bin metrekare büyüklüğünde bir meydanı kazandırmış oluyoruz” dedi.

CUMHURİYET TARİHİ’NİN EN BÜYÜK YATIRIMI

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal mertosu, Kadıköy-Kartal arasındaki ulaşım süresini 32 dakikaya düşürecek. Günde 700 bin kişinin seyahat edeceği Anadolu yakasının ilk metrosu, 16 istasyondan oluşuyor.İstasyonlar; Kadıköy, Ayrılıkçeşme, Acıbadem, Ünalan, Göztepe, Yenisahra, Kozyatağı, Bostancı, Küçükyalı, Maltepe, Huzurevi, Gülsuyu, Esenkent, Hastane/Adliye, Soğanlık, Kartal’da bulunuyor.

144 vagon alınan hatta kullanılacak tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine sahip. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz olarak yapılabilecek. Bu durum, hem işletme ekonomisine hem de hareket kabiliyetine fayda sağlayacak.

Isıtma, soğutma ve havalandırma gibi özelliklere de sahip olan vagonlar, araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemiyle izlenecek. Vagonlardaki Dinamik Yol Haritası ile yolculara, aracın hangi istasyona doğru gittiği, hangi istasyonları geride bıraktığı ve diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları hakkında bilgi verilecek.

Kadıköy-Kartal metro hattında kullanılacak vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları ve her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak.

Maliyeti 1,6 milyar dolar olan hattın Kaynarca’ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.

2013 yılında Marmaray’ın, Yenikapı’da metro, metrobüs, tramvay, deniz otobüsü ile buluşması ve Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nün tamamlanmasıyla tam entegrasyon gerçekleşecek. Böylece İstanbul’un her yerine dakikalar sürecek yolculuk başlayacak.

Tam entegrasyonla 2013 yılında Kartal-Topkapı 55 dakika, Kartal-Atatürk Havalimanı 81 dakika, Üsküdar-Yenikapı 9 dakika, Başakşehir- Üsküdar 54 dakika, Üsküdar-Atatürk Havalimanı 45 dakika, Taksim-Atatürk Havalimanı 43,5 dakika, Kartal-4. Levent 66 dakika, Yenikapı- Hacıosman 33 dakika olacak.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.