Hoşgeldiniz  

Başarı için ‘Dört Eğilim’

admin | 27 Aralık 2013 | Genel A- A+

dortBaşarı için ‘Dört Eğilim’

Recep Kenan/haberinasli.com

12 Eylül yasaklarının daralttığı alanda siyaset yapma zorunluluğu partilere geleneksel siyaset yöntemlerini terk ettirdi.

Koşulların zorlaması ile dönemin önemli siyasetçisi Turgut Özal “Dört Eğilim”i ortaya atmış, ilk seçimlerde ANAVATAN partisine seçim kazandıran, iktidar yolunu açan etkenlerden biri olmuştu.

Koşullar değişti mi bilinmez… Günümüzde siyaset hala aynı alanda sürdürülmeye çalışılıyor. 2002 yılından bu güne toplumun değişik kesimlerini kadrosunda bulunduran Ak Parti, girdiği her seçimden başarı ile çıkarak sürdürdü iktidarını.

Cumhuriyet Halk Partisi, yaklaşan yerel seçimlerde benzer bir yapılanma içerisinde olduğunun işaretlerini veriyor. Önceki örnekler gibi “Dört Eğilim”i çatısı altında toplamakta başarılı olacak mı CHP? Yoksa, sadece birkaç isimle mi sınırlı tutulacak bu açılım? Bunu zamanla göreceğiz.

Bu gün İstanbul’da Mustafa Sarıgül’ün adaylığı tartışılmıyor artık neredeyse… Kısmen karşı çıkanlar olsa da koşullar kabul etmeye zorluyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen Mansur Yavaş parti üyeliği için başvurusunu yapmıştı. Ankara’da MHP’li Mansur Yavaş’ın da adaylığı güçlendi CHP’ye katılması ile.

Yine CHP, Ak Partili bir başkan olan Hatay belediye başkanını bu dönem Hatay’dan Belediye Başkanı adayı gösterdi.

Toplumun değişik kesimlerinden temsilcileri bünyeye katmadan büyümenin bir sınırı olduğunu, bunun da siyasi kimlikle sınırladığını söylemek doğrumu bilinmez. Ancak, geçmişteki örnekler, büyümek için farklı kesimlerle bir arada olabilmenin önemini gösterdi. Katılımlar; örgüt küstürülmeden, dışlanmada, “ithal aday” görüntüsü yaratılmadan gerçekleşirse başarılı olacaktır.

Ak Parti büyükşehirlerde ve illerde adaylarını büyük ölçüde açıkladı. Başbakan Erdoğan, İstanbul’da Kadir Topbaş ile devem kararını duyurdu. İstanbul’u bir dönem daha Kadir Topbaş ile yönetmek istiyor Ak Parti kurmayları.

İzmir’de de beklenen oldu ve Bakan Binali Yıldırım aday gösterildi. Binali Yıldırım İzmir’de ne kadar başarılı olacak? İzmirli Binali Yıldırım’ı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçecek mi? Bunu da seçim sonrası göreceğiz.

Ataşehir’de her iki siyasi parti aday adaylarının çalışmaları devam ederken öne çıkan isimler değişmedi. Şimdiki Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Ak Parti İlçe Başkanı iken aday adayı olan Nimetullah Topu partilerinin en güçlü isimleri olarak görülüyorlar.

Gündemi sarsan, “iddia edilen” yolsuzluk ve rüşvet operasyonu seçimde dengeleri değiştirecek mi? Değiştirirse hangi boyutta olacak? Bunu da seçimlerde göreceğiz. Ataşehir için sıklıkla gündeme gelen Bakan Egemen Bağış’ın son operasyonlarda adının geçmesi bu durumu etkileyecek muhtemelen.

Yılsonunun yaklaştığı ve yeni yılın göründüğü bu günler beklenmeyen gelişmeleri yaşayacağımız işaretini veriyor.

Yeni yılın ülkemize milletimize ve tüm insanlığa mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Güle güle 2013. “İyi ki geldin 2014” diyebilmek umudu ile…

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.