Algılayıcılarla her şey ölçülüyor ve ölçümlere göre hizmetler devreye giriyor.
Dünyanın bir çok kenti “akıllı şehir” olmak için çeşitli çalışmalar yürütürken İspanya’nın Santander kenti bunu başardı. Kentte sokak lambaları dolunay zamanı daha az ışık veriyor, parklar toprağın nemine göre sulanıyor, çöp konteynırları ise dolduklarında alarm veriyor….
İspanya’nın kuzeyinde küçük bir sahil kenti Santander, adını Avrupa’nın en “akıllı kent”i olarak belirlenmesiyle duyurdu.
Avrupa Birliği’nin de desteğiyle 9 milyon avroluk bir bütçeyle 200 bin nüfuslu bu kent “akıllı şehir” prototipine dönüştürülmüş durumda. Kent merkezinde 6 kilometrekarelik bir alana 12 bin adet algılayıcı bulunuyor.
Bunlar sayesinde aydınlık, sıcaklık, nem oranı, insan ve araç hareketleri, toplu taşıma araçlarının hız, mesafe ve konum bilgileri ile bu araçların bulundukları bölgedeki hava kirliliğinin seviyesi, kısacası ölçülebilecek herşey kayıt altına alınıyor.
Merkeze gönderilen verilere göre, şehrin ışıklandırılması, çöplerin toplanması gibi işlemler otomatik olarak düzenleniyor.
DOLUNAYDA SOKAK LAMBALARI DAHA AZ IŞIK VERİYOR
Sokak lambaları dolunayın olduğu bir akşamda, yağmurlu bir akşama nazaran daha az ışık veriyor.
Parklardaki sulama işlemi sırasında da boşa su harcanmıyor. Çöp konteynırları dolduklarında durumunu mesajla bildiriliyor.
Kent sakinleri de isterlerse, akıllı telefonlarına indirdikleri uygulamayla, otobüs saatlerini ve tarihi binaların yapı hikayesi hakkında bilgi alıyor. Tabii telefonlarını ilgili noktaya yöneltmeleri halinde…
Ayrıca, yanlış yere park edilmiş araçlar ya da onarıma ihtiyacı bulunan kaldırımlar ve kazalar yine akıllı telefonlardaki uygulama aracılığıyla hemen yetkililere iletilebiliyor.
Böylece, kazalarda da en yakın polis ve ambulans da otomatik olarak bölgeye yönlendiriliyor.
Gereksiz tüketim ve kayıpları en aza indirmeyi başaran Santander, sakinlerinin de memnuniyetiyle, geleceğin şehirleri için iyi bir örnek oluşturuyor.
TRT Haber