Hoşgeldiniz  

Ataşehirli Büyükşehir’de ‘İmarsızlığa’ isyan etti

admin | 14 Eylül 2012 | Ataşehir, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Son Dakika, Türkiye A- A+

 2009 yerel seçimlerinden bugüne , İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, Ataşehir’in 1/5000’lik imar planlarını onaylamaması Ataşehirlileri sonunda isyan ettirdi.

Ataşehirli Büyükşehir’de ‘İmarsızlığa’ isyan etti

Recep Kenan/ Ataşehir

29 Mart 2009 yerel seçimlerinin üzerinden 42 ay geçmesine rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Ataşehir’in 1/5000’lik imar planlarını onaylamaması sonunda Ataşehirlileri isyan ettirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önüne gelen 3000 civarındaki Ataşehirli ile birlikte Ataşehir Belediye Başkan Battal İlgezdi ve Ataşehir’in mahalle muhtarlarının katıldığı gurup tarafından, bugüne kadar Ataşehir’in imar planlarının hazırlanmamasını protesto etiler.

 9 yeni ilçeden sadece Ataşehir’in planı yapılmadı

İstanbul’da 29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesinde 9 yeni ilçe kuruldu. Yeni kurulan 9 ilçeden 8′inin nazım imar planları hazırlanıp onaylanarak yürürlüğe girdi. Sadece bu yeni kurulan 9 ilçeden biri olan Ataşehir’in İmar planı yapılmadı. Ataşehirliler bu durumun kendilerine karşı siyası bir tavır olduğunu düşündüklerinden, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önünde protesto gerçekleştirdi.

  “Ataşehir burada, Topbaş Nerede”

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile 17 mahalle muhtarının da aralarında olduğu binlerce kişi, otobüslerle Saraçhane’deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önüne geldiler. “Vur vur inlesin, Topbaş bizi dinlesin”, “Topbaş şaşırma, sabrımızı taşırma”, “Ataşehir burada, Topbaş Nerede”, “İmar hakkımız, söke söke alırız” “İmar planlarımızı istiyoruz”, “Büyükşehir uyuma, imarımı unutma” yazılı dövizler açıp slogan atan kalabalık grup İBB’nin önünde oturma eylemi yaptı.

Saraçhane’de gerçekleştirilen eylemde Ataşehirliler; “İmar hakkımız söke söke alırız”, “Topbaş şaşırma sabrımızı taşırma”,”imar hakkımız engellenemez” sloganları attılar. Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Der durumu soyunarak protesto ederken; Ataşehirliler belediye önünde bir süre oturma eylemi yaptılar.

  İlgezdi,  halkımız imar planlarını bekliyor

Ataşehirlilerin, alanda binlerle ifade edilecek katılım ile imar palanı protestosuna; CHP İstanbul 1.Bölge Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Celal Dinçer, Aykut Erdoğdu, Balıkesir Milletvekili Bülent Tezcan, CHP İstanbul İl Başkaıı Oğuz Kaan Salıcı, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcılar, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak ve Ataşehir’in 17 mahallesinin muhtarları katılarak destek verdiler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin saraçhane’deki binasının önünde binlerce Ataşehirliyle birlikte protesto eylemine katılan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bugün burada 17 mahalle muhtarımız ve halkımızla birlikteyiz. İstanbul’da büyük bir deprem tehlikesi var, Fakat Büyükşehir Belediyesi buna karşı gerekli tedbirleri almıyor. Ataşehir halkımızla birlikte haklı talebimizi Büyükşehir Belediye Başkanımıza iletmeye geldik. Bize 1/5000’lik planlarımızın yapılıp yapılmayacağını çok açık bir şekilde bildirsinler. Ataşehir halkına büyük bir haksızlık yapılıyor, 10 mahallemizin imar planları yok. Ataşehir’in %70’i varoş halde ve halkımız imar planlarının yapılmasını bekliyor. Büyükşehir Belediye başkanımızın sesimize kulak vermesini ve sorunumuzu çözmesini istiyoruz.”

2009 yılından beri Ataşehirin imar planının çıkması için uğraştıklarını söyleyen İBB Meclisi üyesi ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı İnci Beşpınar, yapmıyorsanız biz yapalım siz onaylayın dediklerini ama İBB’nin hiç birine yanaşmadığı için bu günlere gelindiğini söyledi. “Ataşehir Belediyesi olarak, bende İBB meclis üyeliğim nedeniyle soru önergeleri ile yaptığımız girişimler sonuçsuz kaldı. Ve bu güne gelindi.”diye konuştu.
“İnsanların mağduriyetini görüyorsunuz. Bu mağdur İnanlar bize gelip yardım istedikleri için buradayız” diyen Ataşehir CHP İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak “Gördüğünüz gibi binlerce mağdur Ataşehirli meydanda. İnanıyorum ki İBB Başkanı Sayın Kadir Topbaş Ataşehirlilerin sesini duyar ve bu sesleri dikkate alır.” diye düşüncelerini ifade etti.

İmar planlarının çıkmamasını protesto eden Ataşehirli vatandaşlara destek vermek için orda olduğunu ifade eden, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Öğüt; “Büyükşehir tarafından hem seçim öncesinde hem seçim sonrasında Ataşehirli vatandaşlarımıza sözler verilmiş. Şimdide verilen sözlerin tutulmasını istiyorlar. Planların Ataşehir belediyesi tarafından çıkarılmadığı söylenerek vatandaşımıza düşman edilmeye çalışılıyor. Ataşehir belediyesi de bugün burada planları gösterdi. Vatandaşlarımız ve belediyemiz imar planlarının çıkarılmasını istiyorlar. Son söz şimdi İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın, bakalım ne yapacaklar.” dedi.

  Ukde devam ettiği için mi Ataşehir’in imarını  vermiyorlar

“Ataşehir’i kaybedişimiz içimde uhde” diyordu Aziz Babuşçu. Diyen CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı; “Babuşçu İçimizde ukde demişti Ataşehir için. İçlerindeki ukde devam ettiği için mi Ataşehir’in imarını çıkarmıyorlar. Kadir Topbaş Büyükşehir Belediye Başkanlığ’na tekrar adaylığını açıkladı. Nasıl gidip Ataşehir halkından oy isteyecek.” diye sordu. İmar yetkisinin onlarda olduğunu belirten Salıcı; “biz onlardan namuslu bir imar bekliyoruz. Ataşehiri’in imar planını söke söke alacağız. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

Dere yatağına 50 kat bize 3,5 kat

Düşüncelerini Ataşehirweb Haber’e ifade eden Ataşehir sakini Süleyman Karadağ ise şunları söyledi; Geliyorlar dere yatağına 50 kat bina yapıyorlar. Yanında örnek Mahallesi 40 sene önce kurulmuş mahalle. 3 buçuk kat yani 12.50 imar vermiş. Yeni çıkan imarda da vatandaşı mağdur ediyorlar yarısını yola, yarısını yeşil alan, yarısını cami yeri ayırarak vatandaşın elinden alıyorlar. Ataşehir’in 17 mahallesi de mağdur. Bize bulgur, pilav dağıtmasınlar. Deprem geldiğinde ne zaman öleceğiz korkusunu üzerimizden alsınlar. Hem konutları yenileyeceğiz diyorlar hem de bizim imarımızı vermiyorlar. Anadolu Yakası’nda 12 belediyenin imar verilmiş, yalnız Ataşehir’in verilmemiş. Bizlerde, bizim çocuklarımız da iyi konutta oturmak istiyorlar. Ataşehirliler şunu bilsin, imar planlarını ilçe çıkarmıyor, büyükşehir çıkarıyor. Ataşehir Belediyesi’nden, imar planı 1/5000 lik çıksın bizim işimiz olan 1/1000 lik planları bir ayda hazırlarız. Bugün buraya gelmeyenler şunu bilsinler yarın depremde eleri yandaki komşunun üzerine yıkılacak.

Başkalarına verdiğinizi Ataşehir’in halkına da verin 

İçerenköy Mahallesi Muhtarı Ayhan Öztürk’ün düşünceleri ise şöyle; ”Ataşehir büyük bir ilçe 270 bin seçmeni var. İçerenköy Türkiye’nin en büyük mahallesi 60 bin seçmeni var. 120 bine yakın nüfusu, 60 bine yakın seçmeni ve 24 bin konutu olan bir mahalle İçerenköy.

1993’te Nurettin Sözen tarafından çıkartılan imar planında belirlenen yeşil alanların, yeni imarlarını 19 yıldır bekliyoruz. Erdoğan, Gürtüna ve son başkan Kadir Topbaş dönelerinde bu imar bir türlü çıkmadı. Bize söylenen; önce 1/100.000’lik, sonra 1/50.000 ve daha sonrada 1/5000’lik planlar yapılacak. 20 yıldır bekliyoruz. Artı yeter, şimdi seçim zamanı.

Biz Büyükşehir Belediyesi’ne diyoruz ki; “Dumankaya’ya, Varyap’a, Ağaoğlu’na, Taşyapı’ya nasıl elli kat imarı veriyorsanız Ataşehir’in halkına da verin. Yarın belediye seçimlerinde bu milletten oy alacaksınız. Kıblenizi Halka dönün.Bu dünyada ahret hebesini doldurmayanlar utansın.
,“Bir tarafımız Ayvacık deresi, otarafta 27 kat imar diğer tarafımız Kurbağalı Dere 50 kat var “ diye sitem ediyordu Aşık Veysel Muhtarı. 36 yıl oldu mahallemiz kurulalı, 36 yıldır çekiyoruz. Bizim imarımız neden verilmiyor? Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaştan bunu açıklamasını istiyoruz. Biz Ataşehililer Büyükşehir’den imarımızı istiyoruz. Diye Ataşehirlilerin duygularını dile getiriyor.

İlgezdi, İBB Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ergun Turan ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi önünde Ataşehirlilerin protesto eylemi devam ederken, Başkan Battal İlgezdi başkanlığında mahalle muhtarlarının da katıldığı heyet İBB Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Ergun Turan ile görüştü. Başkan Battal İlgezdi, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Yılbaşına kadar Yenisahra, Barbaros, İçerenköy, Küçükbakkalköy, Mustafa Kemal ve Aşıkveysel mahallelerinde imar planlarının yapılacağına dair söz verdiler, daha sonrası için de diğer mahallelere devam edileceği söylendi. Gündeme aldıklarını bildirdiler, yapacağız, edeceğiz diyorlar, yeni bir ilçe bazı sorunlar var çözeceğiz diyor, geçiştiriyorlar. Yaklaşık 3 yıldır hep aynı sözleri söylüyorlar. Amaçları gündemi geçiştirmek. Bizim amacımız haklı taleplerimizi duyurmaktı, eğer bu sorunu çözmezlerse mahalle muhtarlarımız ve halkımızla birlikte tekrar buraya daha büyük bir kitle ile geleceğiz” dedi.

Bu kapsamda daha önceden talepleri olduğunu hatırlatan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, bütün ısrarlarına rağmen Ataşehir’in 1/5000’lik imar planlarının hazırlanıp onaylanmadığını, görevleri olmamasına rağmen plan için bir çalışma yapıp İBB’ye verdiklerini aslında alt yapı çalışmalarının hazır olduğunu söyledi.

Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi yapılan görüşme sonrasında, alanda çadır kurarak protestoya devam etme kararı olan Ataşehirlilere yaptığı açıklamada; “Bir aya kadar Yenisahra ve Barbaros mahallelerinin imar planlarının çıkacağı ve yılbaşına kadar da 4 mahallenin imarlarının çıkacağı sözünü aldık. Planların Ataşehir belediyesi ile ortak çalışma sözü verdiler bana. Sizin yaptığınız bu eyleme ‘kibar değil’ dediler. Bende ataşehirliler kibar insanlardır dedim. Arkadaşlar bu imar talebimiz Büyükşehir’e iletilmiştir. Şimdi otobüslere binip Ataşehir’e dönüyoruz arkadaşlar. ” dedi.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.