Hoşgeldiniz  

ATAŞEHİR’DE ATIK PİLLERİN TOPLANMASI VE BERTARAFI” EĞİTİMİ

admin | 20 Kasım 2015 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Genel, Gündem, Manşet A- A+

atasehir_atik_pilAtaşehir Belediyesi ve TAP Ataşehir’deki ilkokul ve ortaokullardaki öğretmenlere yönelik, “Atık pillerin toplanması ve bertarafı” konusunda eğitim programı düzenledi.

Ataşehirli öğretmenlere “Atık pillerin toplanması ve bertarafı” eğitimi verildi

Savaş Arna, çoğu insanın cep telefonlarını şarjlarının %3-5 kaldığı zaman şarj yaptıklarını, oysa bilinenin aksine cep telefonlarının şarjlarının %40-50 oranındayken şarj etmenin, cihazın pil ömrünü 5 kat artıracağını söyledi.

IMG_1888

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından Ataşehir’deki ilkokul ve ortaokullardaki öğretmenlere yönelik, “Atık pillerin toplanması ve bertarafı” konusunda eğitim programı gerçekleştirildi.

19 Kasım Perşembe günü saat 10.00- 11.00 arası anaokul ve ilkokul, saat 14.00-15.00 arası ortaokul ve lise öğretmenlerine, Ataşehir Belediyesi Cemal Süreyya Etkinlik Salonu’nda düzenlenen eğitimde; TAP Eğitmeni Yüksek Kimya Mühendisi Savaş Arna tarafından; piller ve çeşitleri, atık pillerin toplanması, geri dönüşümü ve bertarafı konusunda ayrıntılı bilgiler verildi.

TAP Eğitmeni Savaş Arna yaptığı sunumda, “Kullanıcılar için çeşitli tipte piller vardır ancak hepsinin içerisinde kimyasallar ve metaller bulunur, sorun da zaten buradan kaynaklanır. Piller kimya deposudur. Bu masumane görünen küçük ürünleri tükettikten sonra rastgele çevreye atarsanız çevre sorunları yaşarsınız. Öğrencilere belirtilmesi gereken nokta; pillerin bittikten sonra kaynağında ayrı toplanması, öğrencilerin ömürlerini tamamlamış pilleri okullardaki kırmızı pil kutularına atmalarını sağlamaktır” dedi.

IMG_1878

Pilleri kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konularını da açıklayan Savaş Arna, “Piller ve pille çalışan cihazlar, ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Pil alırken son tüketim tarihleri mutlaka kontrol edilmelidir. Şarj edilemeyen piller kesinlikle şarj etmeye çabalanmamalıdır. Pil yutma vakalarında hemen acil servise gidilmelidir. Akmış piller çıplak elle tutulmamalı, tutulursa hemen eller yıkanmalıdır” diye uyarılarda bulundu.

Yaptığı sunumda Türkiye’de pil üretilemediğini ve pil tüketiminin hızla artmadığına değinen Savaş Arna, “Dünya çapında pil sektörü giderek büyüyecek, belki piller şekil değiştirecek ancak uzun yıllar onlarla birlikte yaşayacağız” dedi.

Savaş Arna, çoğu insanın cep telefonlarını şarjlarının %3-5 kaldığı zaman şarj yaptıklarını, oysa bilinenin aksine cep telefonlarının şarjlarının %40-50 oranındayken şarj etmenin, cihazın pil ömrünü 5 kat artıracağını belirtti.

Atık Pil ile ilgili yapılan sunumun ve bilgilendirmenin ardından eğitime katılan öğretmenlere, TAP tarafından Atık pil ile ilgili broşür, eğitim CD’leri ve pil toplama kutuları, Ataşehir Belediyesi tarafından da çevreci defter ve kalem hediye edildi.

IMG_1865IMG_1890

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.