Hoşgeldiniz  

Ataşehir atık pil konusunda bilinçleniyor

admin | 07 Eylül 2012 | Ataşehir, Eğitim, Manşet, Özel Haber, Teknoloji A- A+

Ataşehir Belediyesi ve TAP Ataşehirlileri atık pil toplama çalışması ve pil atıklarının çevre zararları konusunda bilinçlendiriyor.

Ataşehir atık pil konusunda bilinçleniyor

Recep Kenan/Ataşehir

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve TAP işbirliğinde; Ataşehir’de düzenlenecek, bir dizi seminer ile Ataşehirlilerin, atık pillerin çevreye verdiği zararı ve pil atıklarının toplanmasıda katkılarının sağlanması için bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Bu kapsamda Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından sitelerde atık pillerin toplanmasına yönelik ilk toplantı TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar ile Teknik ve Eğitim Uzmanı Kimya Y. Mühendisi Savaş Arna’nın katılımı ile gerçekleştirildi.

Batı Ataşehir’de düzenlenen toplantıda Teknik ve Eğitim Uzmanı Kimya Y. Mühendisi Savaş Arna Ataşehirli site yöneticilerine atık piller hakkında eğitim verdi. Teknik ve Eğitim Uzmanı Arna, atık pillerin çevreye verdiği zararlara dikkat çekerek şunları söyledi;

“Pillerin esas tüketimi evlerimizde olmaktadır. Evimizde ömrünü tamamlamış ve atık haline gelmiş bir pilin çöpe atılması durumunda bu pil diğer evsel atıklarla beraber belediyenin çöp taşıma araçlarına alınacak ve daha sonra atık piller diğer çöplerle beraber çöp toplama alanlarına boşaltılacaktır. Atık pillerin bu çöplerden artık ayrıştırılması şansı son derece zayıftır. Bu türdeki alanlar açık hava sahaları olup, her türlü atmosferik koşullara açıktırlar. Her ne kadar pillerin dış gövdeleri genelde metalden üretilmiş olmalarına rağmen yağan yağmur, kar ve sıcaklık değişiklikleri zaman içerisinde pilin dış gövdesini delecek ve pillerden dışarıya çeşitli metallerin ve kimyasalların sızmasına sebep olacaktır. Bu sızıntılar yavaş yavaş yer altı katmanlarına inecek, sulama sularına veya nehirlere karışabilecektir. Bunun sonucunda ekinlere, sebze ve meyvelere ve hatta balıklara çeşitli kimyasallar bulaşabilecektir. Neticede bu durum hem çevre kirlenmesine yol açacak ve ağır metallerin insan bünyesine girmesi durumunda da insan sağlığına zarar verilmesi söz konusu olacaktır. Atık pillerin toplanıp iyi izole edilen özel depolarda saklanması gerekir. Bu çalışmaların getirisi olmadığı için heveslisi yok. Ama biz TAP atık pil toplama derneği olarak bu işe talibiz. Yakında PTT gibi bazı kurumlarada pil toplama kutuları yerleştireceğiz. Kuruların üs düzey yöneticileri ile görüşmelerimiz devam ediyor. bir başka projemiz ise toplayın pilerinizi gönderin kargo bizde şeklinde.

Evlerde ömrünü tüketmiş pillerin cihazlardan hemen çıkartılması gerektiğini ifade eden Arna,bu pillerin kutu, poşet, kavanoz gibi saklama ortamlarının içinde toplanması gerektiğini söyledi. Biriktirilen pillerin TAP atık pil toplama kutularına boşaltılması gerekiyor.

Toplantıdan sonra korumalı sitelerde atık pillerin daha verimli toplanması amacıyla atık pil kutuları ve afişler dağıtıldı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.