Hoşgeldiniz  

Asrın Projesi ‘Marmaray’ Açıldı!

admin | 29 Ekim 2013 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

marmarayAsrın projesi Marmaray, Üsküdar’da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açıldı.

Recep Kenan/haberinasli.com

Asrın projesi olarak anılan ‘Marmaray’ın Üsküdar Meydanı’nda düzenlenen açılış törenine; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve çok sayıda davetli katılı ile birlikte Üsküdar meydanını dolduran İstanbullular katıldı.

Marmaray açılış törenine ayrıca Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta ve diğer bazı yabancı devlet adamları katıldı.

Başbakan Erdoğan açılış sırasında Marmaray’ın ilk  15 gününde ücretsiz taşıma sözü aldı.

Açılışı yapılan Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmaray, Ayrılıkçeşme’den Kazlıçeşme’ye kadar tamamı yerin altında olan 13,6 kilometrelik bir güzergâhtan oluşuyor.

Asrın projesi Marmaray, İstanbul Boğazı’nın tabanına yerleştirilen 11 tüp tünel ile iki kıtayı denizin 60 metre altından birleştirdi. En derin yeri 62 metreyi bluyor. Marmaray’da, 24 saat esasına göre vardiyalı olarak binlerce işçi ile 1343 teknik uzman ve mühendis çalıştı.

Marmaray Projesi, üçü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray’ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattıyla entegre oluyor. Üsküdar İstasyonunu, İstanbul Boğazı’nda ilk tüp geçit çalışması olan Çini pano ile İstanbul’a Üsküdar’dan bakışı gösteren seramik pano yer alıyor.

Açılış töreni sonrası; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve davetlilerden oluşan gurup, Üsküdar’dan hareket eden ilk seferinde Marmaray ile Kazlıçeşme yönüne hareket ettiler.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.