Hoşgeldiniz  

9 Bin Ataşehirliye ‘ATAKART’

admin | 09 Ekim 2016 | Ataşehir, Ataşehir Belediyesi, Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber A- A+

atakart_battal_sarikaya-0Ataşehir Belediyesi soysal belediyeciliğin gereği olarak ihtiyaç sahibi Ataşehirlilerin günlük ekmek, su ve süt ihtiyaçlarını karşılamaları için Atakart hizmetini başlattı.

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve 9 bini aşan Ataşehirliye dağıtılan “Atakart” uygulaması, projenin ikinci aşaması olan “Sosyal Market” uygulamasında gelinen nokta ile ilgili açıklamalar yapan Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya, Recep Kenan aracılığıyla itvhaber.com aracılığıyla yaptığı değerlendirmede; ihtiyaç sahibi Ataşehirlilere diğer yardımların sürdüğünün altını çizerek, Atakart uygulaması hakkında düşünceleri ve değerlendirmelerinin yer aldığı vatandaşlardan geri dönüşleri paylaştı.

ATAKART’LA SADECE “EKMEK, SÜT VE SU”

Atakart’ı ihtiyaç sahibi Ataşehirlilerin sadece zorunlu ihtiyaçlarından ekmek, su ve sütü günlük olarak almalarını amaçladıklarını kaydeden Ataşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya ihtiyaç sahibi Ataşehirlilere diğer yardımların devem ettiğini edeceğini ifade edip; “ Özellikle ekmek, su ve süt alımına yönelik ihtiyaçlarını gidermek için verilen karttır.  Sıcak yemek,  erzak, kıyafet ve diğer ihtiyaç maddelerinin dağıtımı zaten devam ediyor. Bu uygulama onların dışında temel ihtiyaç olarak tespit edilen gıda harcamaları içindir” diyerek, projeyi; Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin önerisiyle hareketlendirdiklerinin altını çizdi.

9 BİN ATAKART VERİLDİ

Bu güne kadar 9 bin kişiye kart verildiğini halen de başvuruların sürdüğünü belirten Battal Sarıkaya, görevlilerin başvuruları titizlikle incelediklerini söyleyerek, “Belediye olarak bu ihtiyaç maddelerini günlük dağıtma imkanımız yok. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahibi şu an 9 bin.  Bu listeleri müracaatlardan yardımı öngördüğümüz, tespiti yapılmış kişilerden seçtik. Atakart sahiplerine en uygun dağıtım noktasında, biraz da günlüğe yakın bir noktayı yakalayabilmek için; 17 mahallede birer tane olmak kaydıyla toplamda 25 marketle şartnameye uygun olarak anlaşma sağladık. Atakart sahipleri kendine en yakın marketten alışverişini yapabilmek imkânı bulacak” ifadelerini kullandı.

AYLIK HARCAMALAR DÖRT PERİYOTTA

Atakart’a aylık olarak 60 TL yüklendiğini hepsinin bir kerede kullanılmasını önlemek için de bu miktarın kullanımını 4 periyoda böldüklerini söyleyen Battal Sarıkaya haftalık dilimlerle yapılabilecek harcama miktarının sınırlı olduğunu kaydederek;  “Bunun 15 TL periyotlarla harcayabiliyorlar. Bunun nedeni de 60TL’nin bir defada harcandığı zaman ekmek, su ve sütün dışındaki yiyeceklere yönelecektir.  Orada da KDV farklılıkları var. Alımlarda sıkıntı yaşanacaktı. O yüzden amacımıza uygun olarak ekmek, su, süt almak gibi temel ihtiyaç maddelerini karşılamak olduğu için ayı dört periyoda bölerek her periyotta 15 TL harcamalarına olanak sağladık. Bizim öngördüğümüz periyotta harcanmayan para bloke oluyor. Eğer serbest bırakırsak hedeflediğimiz noktaya ulaşmamış olacağız” ifadeleri ile Atakart’ın amacı dışında kullanımının önüne geçmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

GIDA BANKACILIĞIMIZ “SOSYAL MARKET”E DÖNÜŞECEK

Gıda bankacılığı projelerinin sürdüğünü kaydeden Sosyal Yardım İşleri Müdürü Battal Sarıkaya geliştirmek için çalıştıkları uygulamayı “Sosyal Market”e dönüştürmeyi planladıkları projeyle ilgili ise; “Gıda Bankacılığı diye bir sistemimiz var. Şu an belediye olarak protokolü imzaladık, yönetmeliği çıkardık ve meclisten geçirdik. Gıda Bankacılığımız şu an faaliyette.  Ancak Gıda Bankacılığın ikinci aşaması ise sosyal markete dönüşmesidir. Şu an yönetmelik Sayıştay’da. Sayıştay’ın incelemesinden sonra düzeltmeler veya eklemeler olursa değişebilecekte olsa uygulamada puanlama sistemi var. O da şu demek; ihtiyaç sahiplerini evdeki sosyal ve ekonomik durumlarına göre belirlenen puanlama sistemine göre programlayacağız Sosyal Market alışverişini. Evdeki fiziki durum, çocuk ve gelir sayıları, engelli durumları da göz önünde bulundurularak bir puanlama yapılacak. Buna göre belirlenerek o kartlara puan yüklenecek. Bu kartla da vatandaş marketten normal alışverişin yapacak. Öngördüğümüz, belirlenen puan kadar istediği ihtiyacını karşılayabilecek. Kıyafetleri giyerek seçecekler. Tamamen yeni kıyafetler olacak. Böylece kartın ikinci ayağını tamamlamış olacağız”  şeklinde açıklama yaptı.

VATANDAŞLARI “SOSYAL MARKET”E SERVİSLERLE TAŞIMAYI HEDEFLİYORUZ

İhtiyaç türü ve boyutunu, genel ihtiyaçları tespit etmek için giden Belediye görevlileri ve meslek elemanlarının, evin durumuna bakarak belirlediklerini vurgulayan Battal Sarıkya, vatandaşların ihtiyaçlarını yerinde görme fırsatını yakaladıklarını ifade ederek, “Bu ihtiyaçları sisteme işleyerek marketimizde bulunduracağız. Sıcak yemek yine kendi sistemi içinde devam edecek. Ama alışveriş düzeyinde olanlar ihtiyaçlarını marketten giderecek. Belediye gelen servisler markete de uğrayacak. Böylece servis sorunu da olmayacak” ifadeleri ile yerinin sonradan açıklanacağı “Sosyal Market”e vatandaşları servislerle taşımayı amaçladıklarını kaydetti.

VATANDAŞIN ARZUSU GÖNLÜNDEN GEÇENİ ALMAK

9 bin adeti bulan Atakart dağıtımında kart hizmeti almaya başlayan vatandaşlardan genelde memnuniyet olarak dönüşler olduğunu ifade eden Battal Sarıkaya; vatandaşların gönlünden geçeni almayı arzuladıklarına işaret ederek; “Vatandaşın arzusu, gönlünden geçen her şeyi alabilmek. Memnuniyetsizlikler daha çok buradaki detaylı konuyu anlamadıklarından kaynaklanıyor. Biz bunu aylık toplam olarak da verebiliriz. Ama ekmek, su ve süt gibi temel gıda maddelerini ön plana çıkarmak bütün insanların ihtiyacının olduğunu düşündüğümüz için o olayı sanırım bazılarına anlatmak gerek. Tepkilerin çoğu bu kartla her şeyi alabilme isteğidir. Hedeflerimizi istismar eden marketleri uyardık.  Belirlediğimiz temel gıdalar dışında alışverişlerde marketler KDV farkını komisyon olarak almak istiyorlar. Buda sıkıntı yaratıyor. Market sahiplerini, bu duruma düşmemeleri ve öngördüğümüz ihtiyaç maddelerin dışında hareket etmemeleri konusunda bir kez daha uyarıyoruz. Uyarılarımızı dikkate almayan marketlerin sözleşmesini iptal etme yoluna gidebiliriz. Sırada bekleyen birçok market var. Bizim firmayla, firmanın da marketlerle bu yönde sözleşmesi var.  Bu işi ihaleyle Metropol diye bir firma aldı. Tüm işlemler bu organizasyon firmasının üzerinde yürüyor. Yaptıkları sistemle kart sahiplerinin alışveriş işlemlerini bizde buradan takip edebiliyoruz” şeklinde açıkladı Atakart sistemi ve projenin amacının detaylarını.

SOSYAL MARKET”İN YERİ HENÜZ KESİNLEŞMEDİ

Ataşehir Belediyesi oalrak planladıkları “Sosyal Market” projesinde yerin henüz kesinleşmediğini ifade eden Sarıkaya Mustafa Kemal Mahallesi’nde yapımı süren kültür Merkezi üzerinde durulduğunu kaydederek; “Deniz Gezmiş Parkı’nda yapılan Erdal Eren Kültür Merkezi’nin alt katında 500 m2’lik bir alan var. Bu alanı market için kullanmayı düşünüyoruz. Şu an sadece düşünce olan bir yer. Kesin değil.  Kendi mülkiyetimiz. Güvenlik açısından da sıkıntı yaşanmaz“ ifadeleri ile “Atakart” ve “Sosyal Market” projeleri ile ilgili yaptığı ayrıntılı açıklamasını tamamladı.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.