Hoşgeldiniz  

İstanbullular Kentin Geleceğine Yarışmalarla Yön Verecek

admin | 21 Ocak 2020 | Genel, İstanbul, Manşet, Siyaset, Üst Manşet A- A+

Kenti 16 milyon İstanbullu ile birlikte yönetmek isteyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Haliç kıyı bandı ve İstanbul’un kentsel donatılarının tasarımı konusunda iki ayrı yarışma açtı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kenti 16 milyon İstanbullu ile birlikte yönetmek için yeni bir adım daha attı. İBB, Haliç kıyı bandındaki 3 milyon 135 bin metrekarelik dev alanın yanı sıra İstanbul’un kentsel donatılarının tasarımı konusunda iki ayrı yarışma açtı. Duyurusu yapılan yarışmalar, bir kez daha yurttaşların kentin geleceği konusunda söz hakkı elde etmesini sağladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yurttaşları kentin gelişim sürecine katmayı amaçlayan “İstanbul Senin” yaklaşımı çerçevesinde 2 yeni yarışmanın duyurusunu yaptı. “Haliç Kıyıları” ve “Kent Mobilyaları/Oyun-Rekreasyon Ürünleri” tasarım yarışmaları ile İstanbullular, bir kez daha yaşadıkları kentin geleceğinde söz sahibi olma fırsatını yakaladı. Siyasi kariyeri boyunca halkın kendi geleceği hakkında söz sahibi olması gerektiğine vurgu yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, her iki yarışmanın da danışma jüri üyeleri arasında görev alıyor.

HALİÇ KIYI BANDI KİMLİK KAZANACAK

“İstanbul Senin, Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması,” kıyı bandındaki Fatih, Eyüpsultan, Beyoğlu ilçeleri, Galata Köprüsü ve Alibeyköy Cep Otogarı arasında kalan 3 milyon 135 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Toplam 7 bölgeyi çalışmaya dâhil eden yarışma, Haliç adalarını ise kapsam dışında bırakıyor.

Son 40 yıldır endüstriyel kirlilikten arındırılmaya çalışılan Haliç, günümüzde tarihi, kültürel, arkeolojik ve doğal değerleriyle öne çıkan, kentin potansiyel turizm bölgelerinin başında geliyor. Ancak zaman içinde yapılan bütünlükten uzak yatırımlar ve müdahalelerden dolayı günümüzde İstanbulluların Haliç ile ilişkisi kesilmiş durumda. Kıyıdaki parklarda yaya dolaşımının devamlılığının olmaması, yeni inşa edilen Eminönü- Alibeyköy tramvay hattı ile yeşil alanların daralması, imaj öğeleri açısından çok zengin bölgenin yanlış projelerle kimliksizleştirilmesi, alanın başlıca sorunları arasında.

İBB tarafından açılan yarışma, sadece bu sorunlara çözüm aramıyor. Aynı zamanda bütüncül bir planlamayla bölgenin; sürdürülebilir, mavi – yeşil altyapı sistemleri ile ilişkilendirilmiş, kültür, sanat ve turizm açısından zengin bir çekim merkezi haline getirilmesini amaçlıyor.

Yarışma, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından açıldı. Yarışmanın iletişim adresi haliçyarismasi@ibb.gov.tr iken web adresi de http://yesil.istanbul/halic. Yarışmaya katılmak için, takvimde belirlenen günde yer görme gezisine katılmak zorunlu. Önseçim için başvuruların ise posta veya kargo yoluyla takvimde belirtilen tarihten önce yapılması isteniyor. İBB, bu aşamada elden teslimi kabul etmiyor.

YARIŞMA AŞAMASINDA İSTENECEKLER

Yarışmacının tercih edeceği ölçekte kavramsal şemalar

1/200, 1/1000, 1/500, 1/200, 1/100, 1/50 ölçeklerinde çeşitli çizimler. Çizimler her alan için şartnamede belirtilecek.

Maket istenmeyecek.

YARIŞMA TAKVİMİ

Önseçim şartnamesinin ilanı:                    20 Ocak 2020

Önseçime başvuru için son tarih:              13 Şubat 2020

Önseçim sonuçlarının ve yarışmanın ilanı:  17 Şubat 2020

Yer görme gezisi:                                      20 Şubat 2020

Soru sormak için son tarih:                          5 Mart 2020

Cevapların ilanı:                                        9 Mart 2020

Projelerin son teslim tarihi:                           21 Nisan 2020

Kargo ile teslim alımı için son gün:                24 Nisan 2020

Jüri çalışması başlangıcı:                           29 Nisan 2020

Kolokyum ve ödül töreni:                         16 Mayıs 2020

Ödüller

Yedi kategorinin de ayrı ayrı değerlendirileceği yarışmada dereceye girenlere verilecek ödüller şöyle

  1. Ödül: 50 bin TL
  2. Ödül: 30 bin TL
  3. Ödül: 20 bin TL
  4. Mansiyon Ödülü: 15 bin TL
  5. Mansiyon Ödülü: 15 bin TL
  6. Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

İSTANBUL, STATİK ELEKTRİK ÜRETMEYEN OYUN GRUPLARINA KAVUŞUYOR

“İstanbul Senin, Kent Mobilyaları ve Oyun –Rekreasyon Ürünleri Tasarımı Yarışması” da kentin açık alanlarındaki mobilyaların ve oyun-rekreasyon ürünlerinin tasarımını konu ediniyor. Yarışma, “Kent Mobilyaları” ve “Oyun – Rekreasyon Ürünleri” olmak üzere iki ayrı kategoride yapılıyor. Yarışmacılar, bu kategorilerden birine veya her ikisine birden katılabiliyor.

Yarışmanın amacı, İstanbul’a yeni tasarımlara sahip kentsel donatılar kazandırmakla sınırlı değil. Yeni projelerle, öteden beri yurttaşların şikâyetlerine konu olan sağlıksız ürünlerin de ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Konu, en son kamuoyunda “diken saçlı çocuk” fotoğraflarıyla gündeme geldi. Hem sosyal medyada hem de basına verdiği demeçlerle İBB Başkanı İmamoğlu, daha o dönemde başta oyun grupları olmak üzere kentsel donatıların sağlıklı hale getirileceğinin ilk sinyalini verdi.

Yarışma, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından açıldı. Yarışmanın iletişim adresi kentmobilyaları@ibb.gov.tr iken web adresi de http://yesil.istanbul/kentmobilyalari.

YARIŞMA TAKVİMİ

Yarışma ilanı:                                            20 Ocak 2020

Soru sormak için son tarih:                       14 Şubat 2020

Cevapların ilanı:                                        17 Şubat 2020

Projelerin son teslim tarihi:                       8 Nisan 2020

Posta ile teslim alımı için son gün:            10 Nisan 2020

Jüri çalışması başlangıcı:                           15 Nisan 2020

Kolokyum:                                                25 Nisan 2020

Ödüller

Her iki kategorinin ayrı ayrı değerlendirileceği yarışmada dereceye girenlere verilecek ödüller de şöyle:

  1. Ödül: 80 bin TL

2.Ödül: 50 bin TL

3.Ödül: 30 bin TL

4.Ödül: 25 bin TL

5.Ödül: 20 bin TL

1.Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

2.Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

3.Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

4.Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

5.Mansiyon Ödülü: 15 bin TL

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.