Hoşgeldiniz  

İBB Başkanı, ‘Ekonomik, Hızlı Modelle 750 Bin Bina Test Edilecek’

admin | 06 Şubat 2020 | Ekonomi, Emlak, Genel, İstanbul, Kentsel Dönüşüm, Manşet, Türkiye, Üst Manşet A- A+

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yeni ekonomik ve hızlı bir modelle şehirdeki 750 bin binanın depreme dayanıklılığının kontrol edileceğini duyurdu.

Recep Kenan/itvhaber.com

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, binaların geçmişte 8 bin liraya kadar varan rakamlarla kontrol edildiğini ancak belediyenin şu an bu işlem için 300 lira alacağını belirtti.

Deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde ilerlendiğinde binaların kontrolünün 2060 yılında biteceği ifade edilen açıklamada, Mart ayında başlayacak çalışmada, maliyetinin düşürüldüğü yöntemin ekonomik olduğu kadar hızlı bir model olduğu vurgulandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu konuyla ilgili bir video ile birlikte: “İstanbul’da bir binanın depreme karşı dayanıklılığını ölçmek 7.500-8 bin TL’yi buluyordu. Şimdi yeni, hızlı ve ekonomik bir modele geçiyoruz. Mekanik tabanlı tarama yöntemleriyle sadece 250-300 TL bedelle 750 bin binayı hızla kontrol edeceğiz.” Mesajını paylaştı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu paylaştığı videoda Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman’ın, “Son deprem yönetmenliği devreye girmeden önce yapılmış olan yaklaşık 750 bin bina var. Bu binaların hepsini tek tek tespit etmemiz gerekiyor durumları nedir diye. Deprem yönetmeliğine uygun bir şekilde ilerlendiğinde binaların kontrolünün 2060 yılında bitiriyoruz. Yapıların deprem karşısındaki güçlerini ölçmeye çalışıyoruz. Arkadaşlarımız bunu için model çalışması yaptığı için İstanbul Büyükşehir Binasında test ediyorlar. Süreci çok hızlandırmak ve maliyetler çok önemli. Ortalama bir apartmanın maliyeti 7,5 yüz – 8 bin lira. Bu çalışmalarla biz bu rakamı 250 – 300 TL seviyesine çekmeye çalışıyoruz.  Testlerin sonuçlanması sonrasında Mart ayı ile birlikte İstanbul’da konutları inceleyeceğiz. Bu güne kadar hep kamu binaları test edildi. Amacımız bu alanları test etmek, olası riskleri ortaya çıkarmak. Yol haritası koyarak müdahale etmek.” ifadelerine yer verildi.

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.