Hoşgeldiniz  

Türkiye’de Wikipedia Engeli Kalktı Erişime Açılması Bekleniyor

admin | 15 Ocak 2020 | Genel, Gündem, Manşet, Siyaset, Türkiye, Üst Manşet A- A+

Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia’nın erişime açılmasıyla ilgili gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM kararı doğrultusunda, Wikipedia’ya erişim engeli kalkacak.

Anayasa Mahkemesi kararının Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna ulaşmasının ardından Wikipedia’nın Türkiye’de yeniden erişime açılması bekleniyor.

3 yıldır Türkiye’de engelli olan Wikipedia hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu’nun 26 Aralık’ta verdiği ifade özgürlüğünün ihlali kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Wikipedia’nın erişim engelinin kaldırılması bekleniyor

Anayasa Mahkemesi, oy çokluğu ve altı üyenin karşı oy yazısıyla alınan kararı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne de gönderdi. Yerel mahkeme, AYM kararı doğrultusunda, erişimin engellenmesi kararını kaldıracak.

Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda, 29 Nisan 2017’den beri erişime kapalı olan internet ansiklopedisi Wikipedia’nın ne zaman açılacağı tartışma konusu olmuştu. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, tarih olarak Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararının yayınlanmasını vermişti.

Yerel mahkemenin kararının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Türkiye’deki internet sağlayıcılarına talimat verecek. İnternet sağlayıcıların, DNS’lerini yenilemesinin ardından Wikipedia erişime açılacak.

Wikipedia’nın avukatı Gönenç Gürkaynak, sosyal medya hesabından “beyan vermeme hassasiyetine son vererek” şunları yazdı: Böyle bir konuda Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme de AIHM’e gitmeme de gerek kalmamalıydı. O günlere daha hızlı ulaşacak yürütme ve yargı hassasiyetlerini edinmek için de, ülkemizde daha fazla ifade özgürlüğü lazımdır.

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.