Hoşgeldiniz  

Tapuda Karşılıklılık İlkesi Neden Uygulanmıyor

admin | 04 Mart 2013 | Genel, Gündem, İstanbul, Manşet, Özel Haber, Siyaset, Türkiye A- A+

Kadir_ogut-İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen ÖĞÜT, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde; Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 6302 No’lu Kanun ile bazı ülkelere özel şartlar getirilirken, şartsız gayrimenkul edinme hakkına sahip ülke sayısı arttırıldığına dikkat çekip, İngiltere’de yaşayan vatandaşlarımızın şartsız gayrimenkul edinmediği bilgileri aldığını, bu konuda neden karşılık ilkesinin uygulanmadığını sordu.

Kadir Gökmen ÖĞÜT’ün, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili

Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin 6302 No’lu Kanun geçtiğimiz mayıs ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Düzenleme ile bazı ülkelere özel şartlar getirilirken şartsız gayrimenkul edinme hakkına sahip ülke sayısı arttırılmıştır. Türkiye’den hiç bir özel şart olmaksızın gayrimenkul alabilecek olan ülkeler listesinde İngiltere de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İngiltere’nin başkenti Londra’da Türk vatandaşlarının gayrimenkul alırken tapu alamadığı yönünde bilgiler tarafıma ulaşmıştır.
Bu doğrultuda;

1) İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarının gayrimenkul alırken tapu alamadığı yönünde iddialar tarafınıza da ulaşmış mıdır; konuyla ilgili ne yapılmıştır; ne yapılması planlanmaktadır?
2) Türkiye’de tapu karşılığı gayrimenkul almış İngiliz vatandaşlarının sayısı kaçtır?
3) Yabancı kişilere konut satışında mütekabiliyet şartını kaldıran Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun sonrası neden şartsız gayrimenkul edinme hakkına sahip ülke sayısı arttırılmıştır?
4) Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun yürürlüğe girdiği Mayıs ayından bu yana ne kadar taşınmaz yabancılara satılmıştır; sırasıyla hangi ülke vatandaşları en çok alım yapmıştır?
5) Türk vatandaşlarına kendi ülkelerinde gayrimenkul alımını özel şartlara bağlayan veya tapu vermeyen ülkelere neden karşılıklılık ilkesi uygulanmamaktadır?

 

Yorumunuz
Konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

© 2020 Haberin Aslı Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.